Najlepsze walory smakowe i odżywcze ma świeży łosoś. Jeśli mięso będzie wysokiej jakości, przyrządzenie go jest stosunkowo łatwe. Wystarczy rybę dokładnie umyć, dodać pieprz cytrynowy, czosnek i ulubione zioła - koperek, tymianek, bazylię, nać pietruszki i szczyptę imbiru - a zachwyci smakiem nawet najbardziej wymagające podniebienia. Ryba zachowa najwięcej witamin i mikroelementów jeśli będziemy ją piec w temperaturze 90 stopni. Takie przygotowanie wymaga około godziny, nawet półtorej w piekarniku, w zależności od grubości kawałka. Mamy dla was trzy przepisy na danie obiadowe, którego bohaterem jest właśnie łosoś.
Poznaj też: 5 powodów, dla których warto pić tran
Łosoś doskonale komponuje się ze szpinakiem. Najlepsze są liście szpinaku, które dodajemy do uprzednio uduszonej cebulki z czosnkiem. Całość przyprawiamy pieprzem ziołowym, gałką muszkatołową, szczyptą soli i jogurtem naturalnym. Łososia przyprawionego solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny pieczemy w piekarniku nagrzanym do 90 stopni przez ok. 1,5 godziny. Tym sposobem mamy lekki, ale pożywny obiad. Całość możemy podać z brązowym ryżem ze szczyptą kurkumy.
Reklama
Łosoś w pomarańczach
Składniki (dla 4 osób)
500 gram filetu surowego łososia bez skóry
6 niedużych pomarańczy
½ cytryny
2 łyżki miodu
2 łyżki musztardy
2 ząbki czosnku
½ szklanki oliwy
½ szklanki wody
Sól, świeżo mielony pieprz
1 łyżeczka masła
Przygotowujemy marynatę z: wody, oliwy, miodu, musztardy, przeciśniętego przez praskę czosnku, soku z 4 pomarańczy, soku z połówki cytryny, soli i pieprzu. Do marynaty wkładamy łososia pokrojonego w 4 równej wielkości porcje. Odstawiamy do lodówki na całą noc. Na drugi dzień rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, naczynie żaroodporne smarujemy masłem, przekładamy zamarynowanego łososia. Pozostałe 2 pomarańcze filetujemy i pojedyncze kawałki układamy na łososiu. Delikatnie polewamy kilkoma łyżkami marynaty. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut, na ostatnie 10 minut włączamy termo-obieg, żeby zarumienić nasze danie. Podajemy z ryżem oraz sałatką ze świeżego szpinaku z mango w czosnkowym winegrecie.
Czytaj też: Tatar z łososia – danie z klasą
Pieczony łosoś z grzybami
Składniki (dla 5 osób):
- Ok. 700 gram świeżego łososia
- 500 gram świeżych lub mrożonych grzybów
- 50 gram grzybów suszonych
- 400 gram śmietany 18%
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżki masła
- Sól, biały pieprz
- szczypiorek
Suszone grzyby moczyć w małej ilości wody przez ok. 2-3 godziny, a następnie gotować z dodatkiem łyżeczki soli przez pół godziny. Cebulę i czosnek poszatkować, zeszklić na patelni na 1 łyżce masła. Dodać świeże grzyby. Grzyby suszone i obgotowane odsączyć, pokroić w paseczki i dodać na patelnię. Całość dusić ok. 15 minut, dodać białe wino i odparować. Wywar z gotowania grzybów połączyć ze śmietaną i przelać na patelnię. Dusić jeszcze około 5 minut. Łososia poporcjować, ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym resztą masła, zalać sosem z grzybami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Podawać z ryżem.
Zobacz też: