Nowy sklep

już ON-LINE

Niealkoholowe stłuszczenie wątroby – przyczyny, objawy oraz zapobieganie

Na niealkoholowe stłuszczenie wątroby cierpi w Polsce już 6 milionów osób. Schorzenie zaczyna zastępować miejsce wirusowych zapaleń wątroby, jako jednej z najważniejszych chorób w hepatologii – ostrzega dr n. med. Jak Gietka z Wojewódzkiego Szpitala Zakaźnego w Warszawie.
stłuszczenie wątroby
123RF
 

Jeszcze jakiś czas temu wśród schorzeń wątroby przeważały zakażenia tego narządu, głównie wirusowe zapalenie wątroby typy B i C. Zakażenia te występują jednak coraz rzadziej. W przypadku wirusowego zapalenie wątroby typu B jest to zasługa upowszechnienia szczepień przeciwko temu zakażeniu. Nie ma szczepionki chroniącej przed wirusowym zapaleniem wątroby typu C, ale od kilku lat stosowany jest wyjątkowo skuteczny lek, który u niemal wszystkich chorych doprowadza do całkowitego wyleczenia.

Przyczyny niealkoholowego stłuszczenia wątroby

Dr Jan Gietka alarmuje, że wzrost zachorowań z powodu niealkoholowego stłuszczenia wątroby (NAFLD) związany jest z:

  • epidemią otyłości,
  • cukrzycą typu drugiego,
  • tzw. zespołem metabolicznym (objawiającym się wzrostem poziomu lipidów, glukozy oraz ciśnienia tętniczego krwi).

Stłuszczenie określane jest jako zwiększone odkładanie tłuszczu w obrębie komórek wątrobowych. Szacuje się, że obecnie w Polsce aż 6 mln osób cierpi z powodu tej choroby. W Europie choroba ta może występować nawet co piątej dorosłej osoby.

Objawy niealkoholowego stłuszczenia wątroby

Objawy NAFDL są zwykle niezauważalne, bądź mało charakterystyczne, takie jak:

  • ogólne złe samopoczucie,
  • zaburzenia snu,
  • zmęczenie,
  • zaburzenia koncentracji,
  • brak apetytu”

– wyjaśnia dr Gietka. Niektóre osoby – dodaje specjalista - odczuwają dyskomfort w prawym podżebrzu, jednak zazwyczaj nieodczuwalny jest ból wątroby, dlatego też wielu pacjentów nie zdaje sobie sprawy z występowania choroby.

Niealkoholowe stłuszczenie wątroby a rola fosfolipidów

Wątroba jest jednym z najważniejszych narządów w organizmie człowieka, w którym rozkładane są toksyny i przemianie ulegają węglowodany, tłuszcze, białka, hormony, substancje odżywcze oraz leki. Ma ona tę wyjątkową zaletę, że potrafi się regenerować, jednak zdolności te są ograniczone i narząd ten może ulec zwłóknieniu.

Dr Gietka wyjaśnia, że podstawowym budulcem błon otaczających komórki tego organu są fosfolipidy, stanowiące blisko 65 proc. składu wątroby. Hamują one procesy włóknienia w wątrobie oraz mają korzystne działanie przeciwmiażdżycowe. Dodatkowo uczestniczą w trawieniu tłuszczów i wchłanianiu rozpuszczonych w nich witamin, zmniejszają także zdolności agregacyjne płytek krwi oraz zwiększają elastyczność krwinek czerwonych, dzięki czemu poprawiają przepływ krwi.

Fosfolipidy mają zdolność wbudowania się w uszkodzone części błon komórkowych wątroby i uzupełniania powstałych „luk”, tym samym przyspieszając jej regenerację. Proces ten jest jednak bardzo powolny.

Jak zapobiegać niealkoholowemu stłuszczeniu wątroby?

Dr Gietka przekonuje, że aby uniknąć niealkoholowego stłuszczenia wątroby, trzeba przede wszystkim zadbać o zdrowy styl życia, czyli kontrolować masę ciała oraz być aktywnym fizycznie. Dla coraz większej grupy osób jest to jednak poważny kłopot.

Według World Obesity Federation, w 2025 r. aż 2,7 mld ludzi, czyli co czwarta osoba na świecie, może cierpieć z powodu nadwagi lub otyłości. W Polsce nadwagę lub otyłość ma już 64 proc. mężczyzn i 49 proc. kobiet. 

Czytaj również:

Materiał opracowany na podstawie PAP Nauka

Oceń artykuł

(liczba ocen 21)