Płynny miód – pszczeli, naturalny i czysty. Jak zrobić?

Płynny miód stanowi pierwsze stadium, w jakim znajduje się ten pszczeli produkt. W takiej formie występuje on zaraz po zlaniu z miodowego plastra. Należy jednak wiedzieć, że prawdziwy, naturalny miód krystalizuje, czyli zmienia postać ciekłą w bardziej stałą. Jak sprawić żeby miód był z powrotem płynący?
Płynny miód w słoiku
źródło:123RF

Spis treści

Jak powstaje płynny miód?

Płynny miód to pierwsza postać wyrobu wytworzonego przez pszczoły. W kolejnych etapach w czasie zależnym od poszczególnych miodnych gatunków zmienia się konsystencja produktu. W okresie od paru dni do kilku, czasem kilkunastu miesięcy od zlania do słoików taki wytwór twardnieje, krystalizuje się oraz jego zabarwienie ulega przeobrażeniu. To jak najbardziej naturalny proces. Niepokoić powinien fakt niekrystalizowania się miodu.

Zanim jednak powstanie ciekły miód, pszczoły muszą zebrać nektar z około 4 milionów kwiatów, co daje mniej więcej kilogram tego złotego płynu. Po przetransportowaniu nektaru do ula pszczoły „odfiltrowują” z niego wodę i zasklepiają swoją wydzieliną komórki miodowych plastrów. Kiedy przyjdzie czas, pszczelarz wybiera miód, który na tym etapie jest w postaci płynnej. Określa się go jako patoka. Następnie miodne ramki są odsklepianie i odwirowywane w miodarce. Potem pracownik pasieki odcedza produkt przez sita, by nie było w nim wosku i rozlewa gotowy miód do słoików. 

Co zawiera miód?

Zarówno płynny miód pszczeli, jak i jego skrystalizowana postać zawierają około 300 rozmaitych komponentów, które w dobroczynny sposób wpływają na ludzkie zdrowie. 

Chcąc wspomnieć o tych najważniejszych należy wymienić m.in.:

  • witaminy z grupy B, 
  • witaminę C
  • substancje mineralne (w tym np. potas, wapń, sód, magnez, chlor, żelazo, cynk, miedź, chrom), 
  • glukozę, 
  • fruktozę, 
  • białka, 
  • enzymy, 
  • hormony, 
  • kwasy organiczne, 
  • aminokwasy, 
  • cholinę,
  • antyoksydanty.

Warto pamiętać, że wszystkie te szlachetne i prozdrowotne składniki dają moc właściwości leczniczych, o ile miód jest przechowywany we właściwy sposób i nie dochodzi do jego przegrzewania oraz podgrzewania do temperatury powyżej 45 stopni Celsjusza.

Miód płynny, a także taki w stałej postaci oddziałuje m.in. na wsparcie układu odpornościowego, co ma olbrzymie znaczenie w leczeniu i prewencji infekcji wirusowych, bakteryjnych, czy grzybiczych. Poza tym pomaga on w lepszej pracy różnych narządów, takich jak np. serce, nerki, wątroba, drogi moczowe, czy płuca. 

Co więcej to bomba energetyczna, po którą należy sięgać w okresach spadku nastroju, niedoboru siły, przemęczenia, przepracowania, czy przetrenowania.

Jaki powinien być dobry miód?

Czy dobry pszczeli wyrób to płynny miód? Naturalny pszczeli wyrób nie stanowi produktu o ciekłej konsystencji. Oczywiście początkowo jako patoka produkt ma postać ciekłą, jednak w miarę upływu czasu (co w przypadku niektórych gatunków miodnych może trwać jedynie kilka dni, a w odniesieniu do innych, np. akacjowego – nawet kilka, kilkanaście miesięcy) zaczyna krystalizować. Właśnie ta cecha świadczy o autentyczności preparatu.

Prawdziwy miód charakteryzuje się też słodkim, owocowym zapachem (woń zbliżona do zapachu alkoholu, czy sfermentowanych owoców powinna stanowi sygnał alarmowy, że coś jest z tym produktem nie tak), barwą: od niemal białej przez jasno-żółtą, aż po prawie brunatną, a także np. brakiem pęcherzyków na powierzchni.

Jak sprawdzić prawdziwość pszczelego wyrobu? Naturalny płynny miód albo już jego skrystalizowana forma zda test na ściekanie. Polega on na tym, że łyżeczkę testowanego miodu powoli przelewa się na talerzyk. Jeśli ścieka on równomiernie układając się w stożek, oznacza to, że miód z takiego słoja jest prawdziwy. Inną analizę wykonuje się w ten sposób, że obserwuje się łyżeczkę miodu po włożeniu jej do zimnej wody. Jeżeli płyn będzie rozpuszczał się wolno i nierównomiernie, decyduje to o dobrym produkcie.

Jak zrobić płynny miód?

Nie należy się zatem przejmować tym, że miód stwardniał i powstały w nim grudki, przez które trudniej go rozsmarować na kanapce. Przywrócenie postaci ciekłej wcale nie jest trudne, należy jednak pamiętać o kilku ważnych zasadach. 

Jak zrobić płynny miód? Najbardziej sprawdzoną metodą jest umieszczenie słoika z miodem w kąpieli wodnej. Istotne jest jednak to, by woda miała temperaturę około 25 stopni Celsjusza (w żadnym razie nie powinna ona przewyższyć 45⁰C), ponadto słój powinien mieć odkręconą pokrywkę (jednak należy uważać, by przypadkowo nie wlała się do środka woda). Poza tym od czasu do czasu należy zamieszać zawartość słoika drewnianą łopatką. Trzeba jednak mieć na uwadze, że po krótkim czasie od wykonania procesu upłynniania „pszczelego złota” z powrotem zacznie się ono krystalizować.

Upłynnianie zbrylonego miodu w mikrofalówce nie stanowi dobrego pomysłu, ponieważ w trakcie tego zabiegu można wytrącić z tego produktu wartościowe komponenty. 

Do czego wykorzystywać płynny miód?

Warto czysty płynny miód dodawać do napojów, sosów, dressingów, zup mlecznych, owsianek i deserów. Ten przysmak w takiej formie na pewno stanowi większą wygodę dla osoby przygotowującej posiłek bądź picie. Jednak dania i płyny, do których pszczeli preparat jest dolewany, powinny mieć tzw. pokojową temperaturę, nie przekraczającą progu 45⁰C.

Jeśli chodzi o dawkowanie, to profilaktycznie dorosłym zaleca się stosować dziennie około 1-2 łyżeczek, a dzieciom między 6 a 12 rokiem życia – 3-4 łyżeczki. W przypadku infekcji, ilość przyjmowanego miodu należy zwiększyć do 1-3 łyżek stołowych podawanych dwa-trzy razy na dzień. 

Przy czym trzeba wziąć pod uwagę kaloryczność produktu, ponieważ w 100 g mieści się ponad 300 kcal. Stąd podkreśla się, że osoby odchudzające się oraz diabetycy powinni być ostrożni z ilością przyjmowanych porcji tego smakołyku.

Płynny miód z pasieki to również doskonały składnik maseczki na twarz, peelingu lub balsamu do ciała. Warto pamiętać o eliksirze na młodość, jaki stosowała już Kleopatra, a w którego składzie znajdował się właśnie miód.

Czytaj też:

Bibliografia

  • 1. Kędzia Bogdan, Hołderna-Kędzia Elżbieta, Miód. Skład i właściwości biologiczne, PWR SA, 2008, Warszawa.
  • 2. Kędzia Bogdan, Hołderna-Kędzia Elżbieta, Apiterapia, leczenie miodem i produktami pszczelimi, Wydawnictwo SBM Renata Gmitrzak, 2020, ISBN 2899955.

Oceń artykuł

(liczba ocen 0)

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!