Nowe zasady realizacji recept! 👉 Ważne zmiany dla pacjentów. Sprawdź❗
Nowe zasady realizacji recept! 👉 Ważne zmiany dla pacjentów. Sprawdź❗
Nowe zasady realizacji recept! 👉 Ważne zmiany dla pacjentów. Sprawdź❗

Sandacz – delikatny wyrafinowany smak

Sandacz to jedna z najsmaczniejszych i najchętniej spożywanych przez nas ryb. Warto włączyć ją do swojej diety, bo poza wspaniałymi walorami smakowymi, zawiera dużo białka i mało tłuszczu.
Sandacz – delikatny wyrafinowany smak
Źródło: 123RF
Spis treści

Reklama

Pielmieni z sandaczem

Składniki:

  • 500 g mąki;
  • 200 ml zimnej wody;
  • 400 g fileta z sandacza;
  • 1 jajko;
  • 200 ml mleka;
  • sól, pieprz;
  • 1 duża cebula;
  • 4 ziarenka ziela angielskiego;
  • 2 łyżki oleju.

Przygotowanie: Oczyszczony filet z sandacza mielimy w maszynce. Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy na patelni. Ziele angielskie kruszymy w moździerzu i przyprawiamy nim zmieloną rybę, dodajemy cebulę, sól i pieprz. Z farszu formujemy małe kuleczki. Z mąki, jajka, wody i mleka wyrabiamy ciasto. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy małe kółka i nadziewamy farszem rybnym formując małe pierożki. Gotujemy we wrzącej wodzie. Podajemy bezpośrednio po ugotowaniu.

Reklama

Sandacz zapiekany po moskiewsku

Składniki:

  • 1 kg fileta z sandacza ze skórą;
  • 500 g ziemniaków;
  • 2 jajka;
  • 50 g grzybów suszonych ;
  • 100 ml śmietany 22%;
  • 2 łyżki oleju do smażenia;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • kawałek korzenia chrzanu.

Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy na półtwardo. Wcześniej namoczone grzyby gotujemy do miękkości i studzimy. Jajka gotujemy na twardo. Grzyby siekamy na drobno, ziemniaki kroimy na grubsze plastry, a jajka na pół. Sandacza dzielimy na 4 porcje i smażymy na rozgrzanej patelni skórą do dołu. Po chwili obracamy rybę i dodajemy grzyby, sól, pieprz, śmietanę i starty chrzan. Ziemniaki układamy w żaroodpornym naczyniu i polewamy oliwą z oliwek. Sandacza razem z sosem i grzybami układamy na ziemniakach. Dodajemy jajka przekrojone na pół i wszystko zapiekamy w piecu przez 7 minut w temperaturze 180 stopni.

Sałatka z sandacza

Składniki:

  • 400 g filetu z sandacza;
  • 2 duże marchewki;
  • 2 duże pietruszki;
  • 20 g groszku konserwowego;
  • 200 g miksu sałat;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • sok z 1 cytryny;
  • 2 gałązki kopru;
  • gałązka tymianku;
  • kilka ziaren żurawiny do dekoracji.

Przygotowanie: Marchewkę i pietruszkę kroimy w cienkie plastry i blanszujemy na chrupko. Z oliwy z oliwek, soku z cytryny i kopru poprzez zmieszanie składników robimy dressing do sałatki. Sandacza przyprawiamy solą i pieprzem i pieczemy w piecu przez 10 minut. Zblanszowane warzywa mieszamy z dressingiem i sałatą. Dodajemy zielony groszek. Pieczonego sandacza kroimy lub rwiemy na drobne kawałki i dodajemy do sałaty.

Czytaj również
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Odżywianie
Glutaminian sodu - jak dawkować? Szkodliwość i skutki uboczne
Jedzenie z glutaminianem sodu
Zielone ziemniaki - czy można je jeść? Trucizna czy odmiana?
Ziemniaki
Kolagen w jedzeniu - gdzie można go znaleźć? Naturalne źródła i suplementacja
Grafika artykułu Kolagen w jedzeniu - gdzie można go znaleźć. Na grafice znajduje się szklanka z ropuszczonym kolagenem i tytuł artykułu.
Podobne artykuły
Gorzki posmak w ustach
Gorzki smak w ustach - rano i po jedzeniu. Co oznacza i jak się go pozbyć?
Pestki dyni po wysuszeniu
Pestki dyni - właściwości, kcal i wartości odżywcze. Jakie są przeciwwskazania?
Masło klarowane
Masło klarowane (ghee) - jak zrobić i do czego je stosować?
Chleb wieloziarnisty razowy
Najzdrowszy chleb – jaki na diecie? Zdrowe pieczywo
Produkty do diety na zbilansowanie indeksu glikemicznego
Indeks glikemiczny - czym jest? Tabele produktów z niskim i wysokim IG

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Czy stosowałeś/aś kiedykolwiek preparaty do leczenia blizn?
Contractubex_sonda