Sandacz – delikatny wyrafinowany smak

Sandacz to jedna z najsmaczniejszych i najchętniej spożywanych przez nas ryb. Warto włączyć ją do swojej diety, bo poza wspaniałymi walorami smakowymi, zawiera dużo białka i mało tłuszczu.
Sandacz – delikatny wyrafinowany smak
Źródło: 123RF

Spis treści

Pielmieni z sandaczem

Składniki:

  • 500 g mąki;
  • 200 ml zimnej wody;
  • 400 g fileta z sandacza;
  • 1 jajko;
  • 200 ml mleka;
  • sól, pieprz;
  • 1 duża cebula;
  • 4 ziarenka ziela angielskiego;
  • 2 łyżki oleju.

Przygotowanie: Oczyszczony filet z sandacza mielimy w maszynce. Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy na patelni. Ziele angielskie kruszymy w moździerzu i przyprawiamy nim zmieloną rybę, dodajemy cebulę, sól i pieprz. Z farszu formujemy małe kuleczki. Z mąki, jajka, wody i mleka wyrabiamy ciasto. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy małe kółka i nadziewamy farszem rybnym formując małe pierożki. Gotujemy we wrzącej wodzie. Podajemy bezpośrednio po ugotowaniu.

Sandacz zapiekany po moskiewsku

Składniki:

  • 1 kg fileta z sandacza ze skórą;
  • 500 g ziemniaków;
  • 2 jajka;
  • 50 g grzybów suszonych ;
  • 100 ml śmietany 22%;
  • 2 łyżki oleju do smażenia;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • kawałek korzenia chrzanu.

Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy na półtwardo. Wcześniej namoczone grzyby gotujemy do miękkości i studzimy. Jajka gotujemy na twardo. Grzyby siekamy na drobno, ziemniaki kroimy na grubsze plastry, a jajka na pół. Sandacza dzielimy na 4 porcje i smażymy na rozgrzanej patelni skórą do dołu. Po chwili obracamy rybę i dodajemy grzyby, sól, pieprz, śmietanę i starty chrzan. Ziemniaki układamy w żaroodpornym naczyniu i polewamy oliwą z oliwek. Sandacza razem z sosem i grzybami układamy na ziemniakach. Dodajemy jajka przekrojone na pół i wszystko zapiekamy w piecu przez 7 minut w temperaturze 180 stopni.

Reklama

Sałatka z sandacza

Składniki:

  • 400 g filetu z sandacza;
  • 2 duże marchewki;
  • 2 duże pietruszki;
  • 20 g groszku konserwowego;
  • 200 g miksu sałat;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • sok z 1 cytryny;
  • 2 gałązki kopru;
  • gałązka tymianku;
  • kilka ziaren żurawiny do dekoracji.

Przygotowanie: Marchewkę i pietruszkę kroimy w cienkie plastry i blanszujemy na chrupko. Z oliwy z oliwek, soku z cytryny i kopru poprzez zmieszanie składników robimy dressing do sałatki. Sandacza przyprawiamy solą i pieprzem i pieczemy w piecu przez 10 minut. Zblanszowane warzywa mieszamy z dressingiem i sałatą. Dodajemy zielony groszek. Pieczonego sandacza kroimy lub rwiemy na drobne kawałki i dodajemy do sałaty.

Reklama

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!

<-- popup -->