Sandacz – delikatny wyrafinowany smak

Sandacz – delikatny wyrafinowany smak
Sandacz to jedna z najsmaczniejszych i najchętniej spożywanych przez nas ryb. Warto włączyć ją do swojej diety, bo poza wspaniałymi walorami smakowymi, zawiera dużo białka i mało tłuszczu.

Pielmieni z sandaczem

Składniki:
- 500 g mąki;
- 200 ml zimnej wody;
- 400 g fileta z sandacza;
- 1 jajko;
- 200 ml mleka;
- sól, pieprz;
- 1 duża cebula;
- 4 ziarenka ziela angielskiego;
- 2 łyżki oleju.

Przygotowanie: Oczyszczony filet z sandacza mielimy w maszynce. Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy na patelni. Ziele angielskie kruszymy w moździerzu i przyprawiamy nim zmieloną rybę, dodajemy cebulę, sól i pieprz. Z farszu formujemy małe kuleczki. Z mąki, jajka, wody i mleka wyrabiamy ciasto. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy małe kółka i nadziewamy farszem rybnym formując małe pierożki. Gotujemy we wrzącej wodzie. Podajemy bezpośrednio po ugotowaniu.

Sandacz zapiekany po moskiewsku

Składniki:
- 1 kg fileta z sandacza ze skórą;
- 500 g ziemniaków;
- 2 jajka;
- 50 g grzybów suszonych ;
- 100 ml śmietany 22%;
- 2 łyżki oleju do smażenia;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- kawałek korzenia chrzanu.

Zobacz: Jakich ryb unikać w czasie ciąży?

Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy na półtwardo. Wcześniej namoczone grzyby gotujemy do miękkości i studzimy. Jajka gotujemy na twardo. Grzyby siekamy na drobno, ziemniaki kroimy na grubsze plastry, a jajka na pół. Sandacza dzielimy na 4 porcje i smażymy na rozgrzanej patelni skórą do dołu. Po chwili obracamy rybę i dodajemy grzyby, sól, pieprz, śmietanę i starty chrzan. Ziemniaki układamy w żaroodpornym naczyniu i polewamy oliwą z oliwek. Sandacza razem z sosem i grzybami układamy na ziemniakach. Dodajemy jajka przekrojone na pół i wszystko zapiekamy w piecu przez 7 minut w temperaturze 180 stopni.

Sałatka z sandacza

Składniki:
- 400 g filetu z sandacza;
- 2 duże marchewki;
- 2 duże pietruszki;
- 20 g groszku konserwowego;
- 200 g miksu sałat;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- sok z 1 cytryny;
- 2 gałązki kopru;
- gałązka tymianku;
- kilka ziaren żurawiny do dekoracji.

Przygotowanie: Marchewkę i pietruszkę kroimy w cienkie plastry i blanszujemy na chrupko. Z oliwy z oliwek, soku z cytryny i kopru poprzez zmieszanie składników robimy dressing do sałatki. Sandacza przyprawiamy solą i pieprzem i pieczemy w piecu przez 10 minut. Zblanszowane warzywa mieszamy z dressingiem i sałatą. Dodajemy zielony groszek. Pieczonego sandacza kroimy lub rwiemy na drobne kawałki i dodajemy do sałaty.

Barbara Pietka

Przeczytaj także:

Jakie ryby powinny znaleźć się na świątecznym stole?

5 powodów, dla których warto sięgnąć po owoce morza

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA