Dieta dr Budwig, czyli olej lniany dla zdrowia

dieta buwig
Dieta dr Budwig została opracowana z myślą o leczeniu nowotworów i innych chorób cywilizacyjnych. Stosuje się ją także, aby wzmocnić osłabiony organizm i go oczyścić. Na czym dokładnie polega dieta stworzona przez dr Budwig?

Johanna Budwig była niemieckim chemikiem i aptekarką. W swojej pracy naukowej zajmowała się przede wszystkim badaniem działania tłuszczów utwardzonych na zdrowie. Jej zdaniem duże znaczenie w powstawaniu nowotworów mają braki kwasów omega-3 w organizmie. Te z kolei można uzupełnić spożywaniem nieoczyszczonego, tłoczonego na zimno oleju lnianego.

Olej lniany dr Budwig

Celem diety dr Budwig jest dostarczenie organizmowi pokarmów bogatych w tłuszcze omega-3, węglowodany złożone, błonnik i antyoksydanty. Zdaniem niemieckiej chemiczki, składniki te pomagają w leczeniu raka, cukrzycy oraz chorób serca i przewodu pokarmowego. Podstawowym źródłem tłuszczu w diecie Budwig jest nieoczyszczony, tłoczony na zimno olej lniany, przez co bywa on nazywany olejem budwigowym. Jest to także najważniejszy składnik słynnej pasty dr Budwig.

Pasta Budwig – przepis

  • 6 łyżek oleju lnianego
  • 125 g chudego sera
  • opcjonalnie odrobina kefiru lub niesłodzonego jogurtu naturalnego w celu osiągnięcia pożądanej konsystencji
  • ulubione zioła do smaku – w wersji na słodko miód naturalny
  • sól

Olej i ser miksujemy przez 5 minut (najlepiej blenderem). Gotową pastę doprawiamy według uznania i spożywamy jeszcze tego samego dnia lub przechowujemy w lodówce do 48 godzin. Pastę jemy samodzielnie lub jako dodatek do innych potraw. Nie należy poddawać jej obróbce cieplnej, ponieważ wtedy utleniają się cenne kwasy omega-3. Zdaniem dr Budwig, konsystencja pasty sprawia, że cysteina z sera i kwasy tłuszczowe z oleju lnianego są efektywniej wchłaniane przez organizm.

Zobacz: Siemię lniane – właściwości, wskazania, przygotowanie

Dieta Budwig - zasady

Dietę dr Budwig można zaliczyć do grona diet niskowęglowodanowych. Jej stosowanie nie jest kosztowne, jednak dla niektórych może być trudne ze względu na konieczność wykluczenia z jadłospisu pewnych produktów. Należą do nich przede wszystkim złe tłuszcze (masło, margaryna), cukier (także brązowy), sztuczne słodziki i wszelkiego rodzaju produkty przetworzone. Podczas stosowania diety zapominamy również o wszelkich środkach konserwujących i poprawiających smak. Oprócz chudego sera i oleju lnianego możemy spożywać także olej kokosowy, owoce i świeżo wyciskane soki owocowe, świeże ryby, chleb i płatki z nieoczyszczonych pełnych ziaren oraz wytrawne czerwone wino. Mięso spożywamy okazjonalnie, a w przypadku choroby nowotworowej nie jemy go wcale.

Dieta dr Budwig w praktyce

Przed rozpoczęciem diety, dr Budwig zaleca przejście tzw. etapu wstępnego, który przygotowuje organizm do nowego sposobu odżywiania. U osób poważnie chorych, które nie są w stanie przyjmować pokarmów stałych, etap ten powinien trwać do tygodnia. Ludzie chorzy, którzy nie mają problemów z przyswajaniem posiłków, powinny pozostawać na tym etapie przez 1-2 dni, a osoby zdrowe tylko jeden dzień.

W tym czasie należy jeść świeżo zmielone nasiona lnu z miodem rozpuszczonym w małej ilości świeżego mleka. Oprócz tego można pić także ciepłe herbaty oraz świeżo wyciskany sok z marchwi i papai. Ze względu na silnie oczyszczające działanie diety Budwig, nie zaleca się jej stosowania w trakcie chemio- lub radioterapii. Ponadto, osoby chore na raka powinny poinformować swojego lekarza o chęci rozpoczęcia diety. Należy pamiętać, iż działa ona jedynie wspomagająco i nie jest w stanie zastąpić leczenia.

Czytaj też:

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA