Najzdrowsze miejsce w internecie

Dieta ziemniaczana - na czym polega, dla kogo jest?

Dieta ziemniaczana, jak sama nazwa wskazuje, bazuje na szeroko znanym produkcie – ziemniaku. Wokół tego warzywa skrobiowego krąży wiele sprzecznych informacji. Z jednej strony powszechnie znany jest mit, że wyeliminowanie go z diety pomaga w redukcji nadmiernych kilogramów, z drugiej zaś że dzięki temu, że jest niskokalorycznym produktem o wysokim stopniu sytości może sprzyjać odchudzaniu. Co zatem jest prawdą i czy warto zastosować dietę ziemniaczaną?
Placki z ziemniaków
Źródło: 123RF
Spis treści

Na czym polega dieta ziemniaczana?

Raz na zawsze warto rozprawić się z mitem, że ziemniaki tuczą. Same w sobie są produktem niskokalorycznym, a dopiero dodatki im towarzyszące i forma podania przyczyniają się do ich wysokiej kaloryczności np. puree ze śmietaną i masłem czy ziemniaki zasmażane ze skwarkami.

Dodatkowo warto zauważyć, że ziemniaki często podawane są w postaci wyrobów mącznych, np. klusek, kopytek polane sosem, który przyczynia się do znaczącego wzrostu ich kaloryczności.

Istnieje również powszechny mit, że ziemniaki są bezwartościowe. Dostarczają one jednak sporo składników odżywczych między innymi potasu oraz witaminy C (szczególnie tuż pod skórką).

Pierwotna dieta ziemniaczana polegała na spożywaniu wyłącznie ziemniaków bez żadnych dodatków (w tym przypraw) i zakładała trwanie od 3 do 5 dni. Dozwolone było jedynie wypijanie płynów, takich jak woda, herbata czy czarna kawa.

Na przestrzeni lat pojawiło się wiele odmian tego sposobu żywienia i zmieniały się zasady diety ziemniaczanej. Obecnie przyjmuje się, że może trwać od 5 dni do nawet 2 tygodni. W trakcie stosowania dłuższej diety kartoflanej należy spożywać 2 razy dziennie posiłek na bazie ziemniaków.

Twórcy diety zachęcają do pieczenia tego produktu bądź szybkiego gotowania w mundurkach, nie mocząc długo w wodzie w celu zachowania jak największej ilości składników mineralnych i witamin. Dozwolone jest również sięganie po niskokaloryczne przekąski np. chudy nabiał, warzywa i owoce.

W ograniczonej ilości spożywa się w trakcie tej diety: mięso, ryby, jaja, produkty zbożowe. Istnieje również odmiana diety ziemniaczanej, w której to po prostu produkt ten jest składnikiem większości dań i przewija się w codziennych jadłospisach.

Dieta ziemniaczana – dla kogo?

Ziemniak od dawna ma swoje zastosowanie w wybranych dietach leczniczych. Fakt ten wynika z tego, że jest to produkt niskokaloryczny, niskobiałkowy i łatwostrawny. Przez długi czas dieta ziemniaczana była stosowana na niewydolność nerek. Charakterystyczna dla tej jednostki chorobowej jest potrzeba diety niskobiałkowej, niskosodowej i o kontrolowanej zawartości potasu oraz fosforu.

Choć ziemniak spełnia te kryteria to nie powinien być i tak jedynym składnikiem diety, ponieważ takie żywienie może prowadzić do poważnych niedoborów pokarmowych, które to mogą zaszkodzić pacjentowi.

Kartofle są produktem, który przyrządzony w odpowiedni sposób – ugotowany i rozgnieciony do puree – jest produktem łatwostrawnym. Dzięki temu dieta ziemniaczana na żołądek również jest stosowana. Nie obciąża przewodu pokarmowego, szybko się trawi i nie powoduje niestrawności. Jak każda jednoskładnikowa dieta, tak i ta opierająca się na samych ziemniakach nie jest rekomendowana.

Stosowana przez dłuższy okres może powodować niedobory i prowadzić do niedożywienia.  Osoby chorujące powinny skonsultować wybór tej diety z lekarzem bądź dietetykiem. Dodanie do swojego planu żywieniowego ziemniaków będzie dobrym pomysłem, ale już dieta ściśle ziemniaczana niekoniecznie.

Przepisy w diecie ziemniaczanej

W najmniej restrykcyjnym podejściu do tej diety ziemniaki są po prostu głównym składnikiem jadłospisu. Mogą być one spożywane sote, jak i z dodatkami, a także być elementem potrawy np. zup, zapiekanek, omletów oraz potrawek.

Przepisy na diecie ziemniaczanej mogą być jednak łatwe i szybkie w przygotowaniu, a zarazem smaczne, jeżeli zostaną użyte właściwe przyprawy uwydatniające ich smak.

Gratin ziemniaczane

  • ser żółty gouda - 1 plaster,
  • śmietanka 30% tłuszczu - 5 łyżek,
  • czosnek - 1 ząbek,
  • masło ekstra, 82% tłuszczu - 1 łyżeczka,
  • ziemniaki - 1 sztuka.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyj, obierz, pokrój w plastry i posyp solą.
  2. Naczynie żaroodporne natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem i masłem.
  3. Na spodzie naczynia ułóż ziemniaki tak, aby plasterki zachodziły na siebie. Następnie układaj kolejne warstwy ziemniaków i zalej wszystko śmietanką.
  4. Naczynie przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 60 minut. Następnie zapiekankę posyp startym serem i piecz bez przykrycia kolejne 15 minut.

* Do wykonania dania użyj śmietany UHT.

Pieczone ziemniaki z ciecierzycą i pastą z awokado

Składniki:

  • ziemniaki - 1 sztuka,
  • oliwa z oliwek - 2 łyżeczki,
  • sól - 1 szczypta,
  • pieprz czarny - 2 szczypty,
  • awokado – ½ sztuki,
  • czosnek - 1 ząbek,
  • sok z cytryny - 1 łyżka,
  • chili mielone - 2 szczypty,
  • ciecierzyca konserwowa, bez zalewy - 1 łyżka,
  • słonecznik łuskany, nasiona - 1 łyżeczka.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyj i przekrój na pół. Następnie gotuj do miękkości w osolonej wodzie przez około 20 minut (w zależności od ich wielkości).
  2. Odcedzone ziemniaki skrop olejem, dopraw solą i pieprzem, przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszkę wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz przez 20 minut.
  3. Ciecierzycę z puszki odsącz z zalewy i opłucz pod bieżącą wodą.
  4. Awokado umyj, przekrój na pół i wydrąż miąższ. Przełóż go do miski, dodaj sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz chili i całość rozgnieć widelcem.
  5. Na połówkach ziemniaków ułóż pastę z awokado oraz ciecierzycę i posyp nasionami.
  6. Nasiona możesz podprażyć na suchej patelni.

Placki z kaszy jaglanej i ziemniaków

Składniki:

  • kurkuma - 1 szczypta,
  • pietruszka, natka świeża - 2 łyżki,
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki,
  • sól - 1 szczypta,
  • papryka słodka mielona - 1 szczypta,
  • kasza jaglana sucha - 2 łyżki,
  • czosnek - 1 ząbek,
  • pieprz czarny - 2 szczypty,
  • jaja kurze surowe - 1 sztuka,
  • ziemniaki – 1 sztuk.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój. Następnie gotuj do miękkości w osolonej wodzie przez około 20-30 minut (w zależności od ich wielkości). Odcedź i rozgnieć za pomocą tłuczka.
  2. Kaszę ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu produktu.
  3. Ziemniaki i kaszę przełóż do miski, wbij jajko i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Całość wymieszaj.
  4. Na patelni z rozgrzanym tłuszczem układaj placki i smaż przez kilka minut po obu stronach.
  5. Gotowe danie przełóż na talerz.

* Żeby zniwelować gorzkawy posmak kaszy jaglanej, warto przed ugotowaniem podprażyć ją na suchej patelni, aż do momentu wydzielenia się przyjemnego zapachu, a następnie wypłukać kaszę w zimnej wodzie. Można też zamiast tego wypłukać ją w gorącej, a następnie zimnej wodzie.

Jadłospis w diecie ziemniaczanej

Dieta ziemniaczana jest szybka do przygotowania. Co więcej łatwa do zabrania ze sobą do pracy i odgrzania dnia następnego, dlatego warto przygotować od razu posiłek na kilka dni. Podajemy przykładowy jadłospis w diecie ziemniaczanej:

  • Śniadanie: Owsianka z orzechami i jogurtem naturalnym
  • Drugie śniadanie: Kanapka z twarożkiem i ogórkiem
  • Obiad: Zapiekanka ziemniaczana z łososiem
  • Podwieczorek: Kefir z jabłkiem i cynamonem
  • Kolacja: Sałatka ziemniaczana z groszkiem zielonym

Efekty na diecie ziemniaczanej

Jakie efekty da dieta ziemniaczana? Twórcy i propagatorzy tej diety wskazują, że podczas dwóch tygodni stosowania można pozbyć się 4 nadprogramowych kilogramów. Warto jednak pamiętać, że już kilkudniowe stosowanie tak monotematycznego sposobu odżywiania może przynieść spadek masy ciała, ale nie będzie to utrata tkanki tłuszczowej.

Dieta ziemniaczana 3 dniowa ma kilka plusów w oczach stosujących – jest krótka i można utracić na niej sporo kilogramów. Jednak należy pamiętać, że dieta oparta na jednym produkcie nigdy nie będzie zdrowa i dobrze zbilansowana. Przy dłuższym stosowaniu może prowadzić do niedoborów pokarmowych.

Opinie na temat diety ziemniaczanej są róże, ale warto pamiętać, że owszem ziemniaki są źródłem wielu cennych witamin, ale nie mogą stawić podstawy i jedynego elementu diety. Prawidłowa dieta musi być pełnowartościowa, różnorodna i dostarczać wszystkiego czego nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania.

Chcąc zadbać o swoje zdrowie i sylwetkę, najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest stałe zastosowanie dobrze zbilansowanej diety, dostarczającej wszystkich niezbędnych składników pokarmowych i odżywczych. Pomocna w tym jest aplikacja dietetyczna, w ramach której możemy wybrać dietę, dostosowaną do naszej sytuacji zdrowotnej i korzystać nie tylko z setek smacznych przepisów, ale również wsparcia dietetyków.

Artykuł zawiera lokowanie produktu

Czytaj również

Bibliografia

  • Gawęcki J. (red.): Żywienie człowieka, podstawy nauki o żywieniu. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2012.
  • Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ).
Ewelina Ogrzewała
Artykuł napisany przez
Ewelina Ogrzewała
Dietetyk kliniczny, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Stypendystka lokalnego programu, w którym to zrealizowała swój projekt z zakresu zdrowego odżywiania dla kobiet ciężarnych w szkole rodzenia oraz warsztaty żywieniowe dla dzieci. Doświadczenie i praktykę w zawodzie dietetyka zdobywa na kursach, a także prowadząc indywidualnych pacjentów. Współpracuje z osobami z problemem nadwagi i otyłości, a także chorób dietozależnych (m.in.: nadciśnienie, choroby układu krążenia, dyslipidemia, cukrzyca typu II i insulinooporność). Na co dzień pracuje jako dietetyk w Peater - globalnej platformie dietetycznej popularyzującej zdrowe podejście do diety.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Więcej z kategorii Odżywianie
Przeczytaj artykuł
Dieta 1000 kcal - przykładowy jadłospis i efekty
Produkty o niskim indeksie glikemicznym
Przeczytaj artykuł
Dieta przy łuszczycy - co jeść i czego unikać?
Przeczytaj artykuł
Dieta warzywna - co jeść? Jadłospis i efekty
Torba z warzywami
Podobne artykuły
Dieta 1000 kcal - przykładowy jadłospis i efekty
Dieta przy łuszczycy - co jeść i czego unikać?
Dieta warzywna - co jeść? Jadłospis i efekty
Kiszony kalafior – jak kisić? Przepis
Sok z kiszonej kapusty - jak zrobić i ile pić? Właściwości

Reklama

Może to Cię zainteresuje
Clear Aligner - działanie i efekty. Jaka cena całego leczenia?
Analiza składu ciała - waga i normy. Na czym polega BIA?
Zapaść serca - objawy i przyczyny. Jak wygląda leczenie?
Spanie nago - czy jest zdrowe? W pojedynkę i z partnerem

Reklama