Najzdrowsze miejsce w internecie

Jakie witaminy ma kapusta kiszona?

Kapusta kiszona posiada moc prozdrowotnych właściwości. Na jej wartości odżywcze wpływa proces fermentacji, któremu jest poddawana. Jakie witaminy posiada kapusta kiszona?
Kiszona kapusta posiada duże ilości witaminy C
Źródło:123RF
Spis treści

Reklama

Jakie witaminy ma kapusta kiszona?

Podobnie jak ogórki kiszonekiszona kapusta posiada duże ilości witaminy C. Znajdziemy w niej również witaminę A oraz szereg witamin z grupy B. Kapusta kiszona to także źródło wielu minerałów, m.in.:

  • potasu, 
  • wapnia, 
  • fosforu, 
  • sodu, 
  • magnezu,
  • żelaza. 

Warto wiedzieć, że 100 g kapusty kiszonej zawiera zaledwie 12 kcal! Na jej kaloryczność, wartości odżywcze i właściwości wpływ ma proces fermentacji, któremu jest ona poddawana. W jego trakcie cukry są przekształcane w kwas mlekowy, który jest naturalnym związkiem konserwującym.

Właściwości kapusty kiszonej

Dzięki zawartości witamin i minerałów, kapusta kiszona wzmacnia odporność organizmu, pomaga 
w utrzymaniu prawidłowego stanu jamy ustnej i dziąseł, pozytywnie wpływa na stan skóry i zapobiega anemii. 

Znajdujące się w kapuście kiszonej przeciwutleniacze zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów, a błonnik pokarmowy przeciwdziała zaparciom i zapewnia uczucie sytości na dłuższy czas. Obecność kwasu mlekowego sprzyja natomiast rozmnażaniu dobroczynnych bakterii jelitowych, dzięki czemu o kapuście kiszonej możemy mówić jak o naturalnym probiotyku.

Reklama

Kapusta kiszona w diecie

Ze względu na wysoką zawartość sodu, dużych ilości kapusty kiszonej nie powinny jeść osoby 
z nadciśnieniem, chorobami naczyniowo-sercowymi i chorobami nerek. Nadmiaru sodu można się jednak pozbyć się, płucząc kapustę w zimnej wodzie. 

W jakiej formie spożywać kapustę kiszoną?Przygotujemy z niej pyszną surówkę, kapuśniak, bigos oraz farsz do pierogów i krokietów. Można potraktować ją także jako zdrową przekąskę między większymi posiłkami. Kapustę kiszoną najlepiej kupować z beczki – ta pakowana fabrycznie jest narażona na utratę cennych składników. Można ją przygotować również samemu.

Czytaj:

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Odżywianie
Przeczytaj artykuł
Dieta 1000 kcal - przykładowy jadłospis i efekty
Produkty o niskim indeksie glikemicznym
Przeczytaj artykuł
Dieta przy łuszczycy - co jeść i czego unikać?
Przeczytaj artykuł
Dieta ziemniaczana - dla kogo? Zasady i przepisy
Placki z ziemniaków
Podobne artykuły
Kiszony kalafior – jak kisić? Przepis
Sok z kiszonej kapusty - jak zrobić i ile pić? Właściwości
Dania z pieczarek – jak zrobić i co?
Tofu naturalne - jak przyprawić i jeść?
Może to Cię zainteresuje
Dzbanek filtrujący - jaki wybrać i dlaczego filtrować wodę?
Jaki materac do łóżeczka dziecięcego? Na co zwrócić uwagę?
Jaki roller do twarzy wybrać i na co pomaga taki masaż?
Olejek CBD - jaki wybrać i czym się kierować przy zakupie?

Reklama


Ból gardła u dziecka? 🤒
Sprawdź, co pomaga!