Dla Ciebie, na zdrowie!

Jakie witaminy ma kapusta kiszona?

Kapusta kiszona posiada moc prozdrowotnych właściwości. Na jej wartości odżywcze wpływa proces fermentacji, któremu jest poddawana. Jakie witaminy posiada kapusta kiszona?
Kiszona kapusta posiada duże ilości witaminy C
Źródło:123RF
Spis treści

Reklama

Jakie witaminy ma kapusta kiszona?

Podobnie jak ogórki kiszonekiszona kapusta posiada duże ilości witaminy C. Znajdziemy w niej również witaminę A oraz szereg witamin z grupy B. Kapusta kiszona to także źródło wielu minerałów, m.in.:

  • potasu, 
  • wapnia, 
  • fosforu, 
  • sodu, 
  • magnezu,
  • żelaza. 

Warto wiedzieć, że 100 g kapusty kiszonej zawiera zaledwie 12 kcal! Na jej kaloryczność, wartości odżywcze i właściwości wpływ ma proces fermentacji, któremu jest ona poddawana. W jego trakcie cukry są przekształcane w kwas mlekowy, który jest naturalnym związkiem konserwującym.

Reklama

Właściwości kapusty kiszonej

Dzięki zawartości witamin i minerałów, kapusta kiszona wzmacnia odporność organizmu, pomaga 
w utrzymaniu prawidłowego stanu jamy ustnej i dziąseł, pozytywnie wpływa na stan skóry i zapobiega anemii. 

Znajdujące się w kapuście kiszonej przeciwutleniacze zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów, a błonnik pokarmowy przeciwdziała zaparciom i zapewnia uczucie sytości na dłuższy czas. Obecność kwasu mlekowego sprzyja natomiast rozmnażaniu dobroczynnych bakterii jelitowych, dzięki czemu o kapuście kiszonej możemy mówić jak o naturalnym probiotyku.

Reklama

Kapusta kiszona w diecie

Ze względu na wysoką zawartość sodu, dużych ilości kapusty kiszonej nie powinny jeść osoby 
z nadciśnieniem, chorobami naczyniowo-sercowymi i chorobami nerek. Nadmiaru sodu można się jednak pozbyć się, płucząc kapustę w zimnej wodzie. 

W jakiej formie spożywać kapustę kiszoną?Przygotujemy z niej pyszną surówkę, kapuśniak, bigos oraz farsz do pierogów i krokietów. Można potraktować ją także jako zdrową przekąskę między większymi posiłkami. Kapustę kiszoną najlepiej kupować z beczki – ta pakowana fabrycznie jest narażona na utratę cennych składników. Można ją przygotować również samemu.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Odżywianie
Przeczytaj artykuł
Dieta 1000 kcal - przykładowy jadłospis i efekty
Produkty o niskim indeksie glikemicznym
Przeczytaj artykuł
Dieta przy łuszczycy - co jeść, a czego unikać? Jadłospis
Dieta przeciwzapalna przy łuszczycy
Przeczytaj artykuł
Dieta ziemniaczana - dla kogo? Zasady i przepisy
Placki z ziemniaków
Podobne artykuły
Gotowany kalafior
Kiszony kalafior – jak kisić? Przepis
Kiszona kapusta
Sok z kiszonej kapusty - jak zrobić i ile pić? Właściwości
Tofu naturalne na kuchennym blacie
Tofu naturalne - jak przyprawić i jeść?
Z pokrojonej kapusty pekińskiej można zrobić surówkę
Jakie właściwości ma kapusta pekińska?
Może to Cię zainteresuje
Żółte kwiaty wiesiołka
Wiesiołek - na co pomaga i jak stosować? Właściwości rośliny
grupa ludzi w strojach kąpielowych w zimnym klimacie robi selfie i stosuję metodę Wina Hofa
Metoda Wima Hofa - co daje? Efekty ćwiczeń oddechowych
Najzdrowsze ryby na papierze do pieczenia
Najzdrowsze ryby - dla dzieci i dorosłych. Które gatunki?
Dławiąca się kobieta
Zadławienie - u dziecka i dorosłego. Zasady pierwszej pomocy

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Jaką dawkę witaminy D stosujesz?