Reklama
Jakie witaminy ma kapusta kiszona?
Podobnie jak ogórki kiszone, kiszona kapusta posiada duże ilości witaminy C. Znajdziemy w niej również witaminę A oraz szereg witamin z grupy B. Kapusta kiszona to także źródło wielu minerałów, m.in.:
- potasu,
- wapnia,
- fosforu,
- sodu,
- magnezu,
- żelaza.
Warto wiedzieć, że 100 g kapusty kiszonej zawiera zaledwie 12 kcal! Na jej kaloryczność, wartości odżywcze i właściwości wpływ ma proces fermentacji, któremu jest ona poddawana. W jego trakcie cukry są przekształcane w kwas mlekowy, który jest naturalnym związkiem konserwującym.
Reklama
Właściwości kapusty kiszonej
Dzięki zawartości witamin i minerałów, kapusta kiszona wzmacnia odporność organizmu, pomaga
w utrzymaniu prawidłowego stanu jamy ustnej i dziąseł, pozytywnie wpływa na stan skóry i zapobiega anemii.
Znajdujące się w kapuście kiszonej przeciwutleniacze zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów, a błonnik pokarmowy przeciwdziała zaparciom i zapewnia uczucie sytości na dłuższy czas. Obecność kwasu mlekowego sprzyja natomiast rozmnażaniu dobroczynnych bakterii jelitowych, dzięki czemu o kapuście kiszonej możemy mówić jak o naturalnym probiotyku.
Reklama
Kapusta kiszona w diecie
Ze względu na wysoką zawartość sodu, dużych ilości kapusty kiszonej nie powinny jeść osoby
z nadciśnieniem, chorobami naczyniowo-sercowymi i chorobami nerek. Nadmiaru sodu można się jednak pozbyć się, płucząc kapustę w zimnej wodzie.
W jakiej formie spożywać kapustę kiszoną?Przygotujemy z niej pyszną surówkę, kapuśniak, bigos oraz farsz do pierogów i krokietów. Można potraktować ją także jako zdrową przekąskę między większymi posiłkami. Kapustę kiszoną najlepiej kupować z beczki – ta pakowana fabrycznie jest narażona na utratę cennych składników. Można ją przygotować również samemu.