Reklama
Właściwości soku z kiszonej kapusty
Sok z kiszonej kapusty zawiera wiele cennych witamin m.in.: C, z grypy B, A, E, K i składników mineralnych np.: wapń, magnez, sód, potas czy żelazo. Dzięki bogactwu witaminy C, która to ma silne działanie antyoksydacyjne, wspiera układ odpornościowy, a także przyczynia się do wzmocnienia ściany naczyń krwionośnych, tym samym zmniejszając ryzyko chorób układu krążenia.
Wpływa pozytywnie na wygląd skóry, włosów i paznokci, a także opóźnia procesy starzenia się. Sok z kapusty kiszonej zawiera również kwas mlekowy i bakterie probiotyczne wspierające układ pokarmowy. Przyspieszają one pasaż jelitowy i zapobiegają zaparciom.
Kapusta wykazuje również działanie przeciwzapalne, dzięki czemu zmniejsza ryzyko występowania np. wrzodów żołądka, przeciwdziała zgadze, a także może być stosowana w prewencji nowotworowej (szczególnie nowotworów układu pokarmowego i nowotworów hormonozależnych).
Sok z kapusty kiszonej na odchudzanie jest szczególnie polecany. Wynika to z faktu, że zarówno kapusta kiszona jak i jej sok są produktami o niskiej wartości energetycznej (kapusta 16-19 kcal/100g, sok 12-33 kcal/100g). Dzięki sporej zawartości błonnika zwiększa uczucie sytości po posiłku ograniczając tym samym spożycie nadmiaru kalorii.
Oprócz pozytywnych właściwości soku należy wspomnieć o jego niepożądanym działaniu. Spożyty w nadmiernej ilości może powodować takie dolegliwości układu pokarmowego jak wzdęcia, gazy, odbijanie czy zgagę.
Wiele osób sięga po sok z kapusty kiszonej na przeczyszczenie. Nie jest to jednak zalecana metoda i może ona przynieść inne niekorzystne konsekwencje, takie jak ma przykład odwodnienie.
Reklama
Czy można pić sok z kiszonej kapusty na czczo?
Sok z kiszonej kapusty na czczo nie zawsze będzie dobrym pomysłem. Chociaż często można się spotkać z rekomendacją spożywania soku z kiszonej kapusty na czczo to nie wszystkim będzie on służył.
Szczególną ostrożność powinny zachować osoby z problemami gastrycznymi. Woda z kapusty kiszonej w nadmiarze, a w szczególności wypita na czczo może wywołać szereg nieprzyjemnych dolegliwości żołądkowo-jelitowych (np. biegunkę).
Przeciwwskazania do picia soku z kiszonej kapusty
Czy sok z kiszonej kapusty jest zdrowy? Sok ze świeżej kapusty jak i kiszonej jest zdrowy, a jego spożywanie może przynieść wiele korzyści. Jednak nie każdy może go pić.
Nie jest on zalecany osobom zmagającym się z chorobą nerek, nadciśnieniem tętniczym czy chorobami serca z uwagi na sporą zawartość sodu.
Woda z kapusty kiszonej nie jest również rekomendowana chorym z wrzodami czy przewlekłymi chorobami układu pokarmowego. W takich sytuacjach warto picie soków skonsultować z lekarzem.
Reklama
Ile pić dziennie soku z kiszonej kapusty?
Przed zakupem tego produktu często pojawiają się pytania: jak pić sok z kiszonej kapusty oraz kiedy pić sok z kiszonej kapusty? Podczas jego spożywania zdecydowanie należy zachować umiar. Wystarczy zaledwie pół szklanki kilka razy w tygodniu by cieszyć się jego prozdrowotnymi właściwościami.
Zamiast sięgać po sok można również włączyć do diety inne warzywa kapustne i przetwory z nich powstałe. Ich spożywanie przyniesie podobne korzyści.
Codzienne wypijanie soku z kiszonej kapusty może przynieść niekorzystne skutki w postaci dolegliwości żołądkowo-jelitowych.
Reklama
Jak zrobić sok z kiszonej kapusty?
Przepis na sok z kiszonej kapusty należy do grupy tych nieskomplikowanych. Napój możemy przygotować w łatwy sposób w domu. Jak to zrobić? Wystarczy zaopatrzyć się w świeżą kapustę kiszoną, najlepiej zakupioną w warzywniaku, kiszoną w sposób jak najbardziej naturalny (nie przemysłowy).
Następnie należy zalać ją niewielką ilością wody, dodać odrobinę soli i odstawić na 2-3 dni w chłodne i jednocześnie ciemne miejsce. Kolejno odcedzamy sok, który to przechowujemy już w lodówce.
Chcąc zadbać o swoje zdrowie i sylwetkę, najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest stałe zastosowanie dobrze zbilansowanej diety, dostarczającej wszystkich niezbędnych składników pokarmowych i odżywczych. Pomocna w tym jest aplikacja dietetyczna, w ramach której możemy wybrać dietę, dostosowaną do naszej sytuacji zdrowotnej i korzystać nie tylko z setek smacznych przepisów, ale również wsparcia dietetyków.