Jak rozmawiać o chorobie z bliskimi? Psychoonkolog radzi 👈
Jak rozmawiać o chorobie z bliskimi? Psychoonkolog radzi 👈
Jak rozmawiać o chorobie z bliskimi? Psychoonkolog radzi 👈

Sok z kiszonej kapusty - jak zrobić i ile pić? Właściwości

Sok z kiszonej kapusty, jak i sama kapusta kiszona to bogactwo szeregu witamin, składników mineralnych, a także probiotyków. Posiada wiele cennych właściwości, dla których warto włączyć go do swojego jadłospisu.
Kiszona kapusta
Źródło: 123RF
Spis treści

Reklama

Właściwości soku z kiszonej kapusty

Sok z kiszonej kapusty zawiera wiele cennych witamin m.in.: C, z grypy B, A, E, K i składników mineralnych np.: wapń, magnez, sód, potas czy żelazo. Dzięki bogactwu witaminy C, która to ma silne działanie antyoksydacyjne, wspiera układ odpornościowy, a także przyczynia się do wzmocnienia ściany naczyń krwionośnych, tym samym zmniejszając ryzyko chorób układu krążenia.

Wpływa pozytywnie na wygląd skóry, włosów i paznokci, a także opóźnia procesy starzenia się. Sok z kapusty kiszonej zawiera również kwas mlekowy i bakterie probiotyczne wspierające układ pokarmowy. Przyspieszają one pasaż jelitowy i zapobiegają zaparciom.

Kapusta wykazuje również działanie przeciwzapalne, dzięki czemu zmniejsza ryzyko występowania np. wrzodów żołądka, przeciwdziała zgadze, a także może być stosowana w prewencji nowotworowej (szczególnie nowotworów układu pokarmowego i nowotworów hormonozależnych).

Sok z kapusty kiszonej na odchudzanie jest szczególnie polecany. Wynika to z faktu, że zarówno kapusta kiszona jak i jej sok są produktami o niskiej wartości energetycznej (kapusta 16-19 kcal/100g, sok 12-33 kcal/100g). Dzięki sporej zawartości błonnika zwiększa uczucie sytości po posiłku ograniczając tym samym spożycie nadmiaru kalorii.

Oprócz pozytywnych właściwości soku należy wspomnieć o jego niepożądanym działaniu. Spożyty w nadmiernej ilości może powodować takie dolegliwości układu pokarmowego jak wzdęcia, gazy, odbijanie czy zgagę.

Wiele osób sięga po sok z kapusty kiszonej na przeczyszczenie. Nie jest to jednak zalecana metoda i może ona przynieść inne niekorzystne konsekwencje, takie jak ma przykład odwodnienie.

Reklama

Czy można pić sok z kiszonej kapusty na czczo?

Sok z kiszonej kapusty na czczo nie zawsze będzie dobrym pomysłem. Chociaż często można się spotkać z rekomendacją spożywania soku z kiszonej kapusty na czczo to nie wszystkim będzie on służył.

Szczególną ostrożność powinny zachować osoby z problemami gastrycznymi. Woda z kapusty kiszonej w nadmiarze, a w szczególności wypita na czczo może wywołać szereg nieprzyjemnych dolegliwości żołądkowo-jelitowych (np. biegunkę).

Przeciwwskazania do picia soku z kiszonej kapusty

Czy sok z kiszonej kapusty jest zdrowy? Sok ze świeżej kapusty jak i kiszonej jest zdrowy, a jego spożywanie może przynieść wiele korzyści. Jednak nie każdy może go pić.

Nie jest on zalecany osobom zmagającym się z chorobą nerek, nadciśnieniem tętniczym czy chorobami serca z uwagi na sporą zawartość sodu.

Woda z kapusty kiszonej nie jest również rekomendowana chorym z wrzodami czy przewlekłymi chorobami układu pokarmowego. W takich sytuacjach warto picie soków skonsultować z lekarzem.

Reklama

Ile pić dziennie soku z kiszonej kapusty?

Przed zakupem tego produktu często pojawiają się pytania: jak pić sok z kiszonej kapusty oraz kiedy pić sok z kiszonej kapusty? Podczas jego spożywania zdecydowanie należy zachować umiar. Wystarczy zaledwie pół szklanki kilka razy w tygodniu by cieszyć się jego prozdrowotnymi właściwościami.

Zamiast sięgać po sok można również włączyć do diety inne warzywa kapustne i przetwory z nich powstałe. Ich spożywanie przyniesie podobne korzyści.

Codzienne wypijanie soku z kiszonej kapusty może przynieść niekorzystne skutki w postaci dolegliwości żołądkowo-jelitowych.

Reklama

Jak zrobić sok z kiszonej kapusty?

Przepis na sok z kiszonej kapusty należy do grupy tych nieskomplikowanych. Napój możemy przygotować w łatwy sposób w domu. Jak to zrobić? Wystarczy zaopatrzyć się w świeżą kapustę kiszoną, najlepiej zakupioną w warzywniaku, kiszoną w sposób jak najbardziej naturalny (nie przemysłowy).

Następnie należy zalać ją niewielką ilością wody, dodać odrobinę soli i odstawić na 2-3 dni w chłodne i jednocześnie ciemne miejsce. Kolejno odcedzamy sok, który to przechowujemy już w lodówce.

Chcąc zadbać o swoje zdrowie i sylwetkę, najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest stałe zastosowanie dobrze zbilansowanej diety, dostarczającej wszystkich niezbędnych składników pokarmowych i odżywczych. Pomocna w tym jest aplikacja dietetyczna, w ramach której możemy wybrać dietę, dostosowaną do naszej sytuacji zdrowotnej i korzystać nie tylko z setek smacznych przepisów, ale również wsparcia dietetyków.

Czytaj również

Bibliografia

  • Krochmal-Marczak B., Sawicka B., Stryjecka M., Pisarek M., Bienia B., Wartość odżywcza i prozdrowotna wybranych warzyw z rodzaju kapusta (Brassica L.), Herbalism, 1, 3,2017
  • Zielińska M., Hoffmann M., Waszkiewicz-Robak B., Tradycyjne roślinne napoje fermentowane o działaniu prozdrowotnym, Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny., 5, 2015
  • Korzeniowska-Ginter R., Grużyńska M., Wykorzystanie kulinarne warzyw kapustnych w aspekcie właściwości prozdrowotnych, Problemy Higieny i Epidemiologii 2013, 94(3)
  • Kusznierewicz B., Piasek A., Lewandowska J., Śmiechowska A., Bartoszek A., Właściwości przeciwnowotworowe kapusty białej, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2007, 6 (55)
Ewelina Ogrzewała
Artykuł napisany przez
Ewelina Ogrzewała
Dietetyk kliniczny, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Stypendystka lokalnego programu, w którym to zrealizowała swój projekt z zakresu zdrowego odżywiania dla kobiet ciężarnych w szkole rodzenia oraz warsztaty żywieniowe dla dzieci. Doświadczenie i praktykę w zawodzie dietetyka zdobywa na kursach, a także prowadząc indywidualnych pacjentów. Współpracuje z osobami z problemem nadwagi i otyłości, a także chorób dietozależnych (m.in.: nadciśnienie, choroby układu krążenia, dyslipidemia, cukrzyca typu II i insulinooporność). Na co dzień pracuje jako dietetyk w Peater - globalnej platformie dietetycznej popularyzującej zdrowe podejście do diety.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Napoje
Sok pomidorowy – przepis na sok z wyciskarki i blendera
Dwie szklanki z sokiem pomidorowym
Pomaga na kaszel i wzmacnia odporność. Przepis jest banalnie prosty
Koktajl z buraka
Jakie właściwości ma woda brzozowa? Poznaj działanie i zastosowanie
Woda z brzozy
Podobne artykuły
Szklanka soku z selera naciowego i różne warzywa w kuchni
Sok z selera naciowego - czy warto go pić? Sprawdź, na co pomaga
Kobieta i mężczyzna trzymają w szklanych butelkach mleko kozie, między nimi koza
Kozie mleko - jakie ma właściwości i na co pomaga? Przeciwwskazania i skutki uboczne
Szklanka soku pomidorowego i koszyk z pomidorami
Właściwości soku pomidorowego. Na co pomaga sok z pomidorów?
Syrop z dzikiego bzu
Syrop z czarnego bzu - przepis i właściwości. Jak go zrobić w domu?
Grzaniec alkoholowy
Grzaniec - jak go zrobić? Rodzaje, właściwości i przepis

Reklama


Czy suplementacja jest potrzebna seniorom?
Dowiedz się!