Jakie właściwości ma marchewka?

Świeża marchewka wzmacnia odporność organizmu
Źródło:123RF

Autor

Olga Szymkowiak

Marchew to warzywo, które zapewnia dobry wygląd skórze, przyspiesza opalanie i przedłuża jego trwałość. Jakie inne właściwości posiada marchewka?
 

Właściwości marchewki

Dzięki zawartości witamin z grupy B,spożywając marchew dbamy o układ nerwowy, gdyż:

  • pozytywnie wpływają one bowiem na nastrój, 
  • łagodzą stany napięcia nerwowego,
  • poprawiają sprawność intelektualną. 

Znajdująca się w marchewce witamina Cwzmacnia odporność organizmu, a witamina 
K
pomaga w utrzymaniu odpowiedniego krzepnięcia krwi. Obecność witaminy Ewpływa na prawidłową wydolność mięśni, a kwas foliowyposiada działanie krwiotwórcze. Zawarty w marchewce potas wspomaga natomiast pracę serca, a pektyny obniżają poziom cholesterolu we krwi i przeciwdziałają powstawaniu zmian miażdżycowych.

Marchewka dla ładnej cery

Znajdujący się w marchwi w dużej ilości beta-karoten przyśpiesza opalanie i przedłuża jego trwałość. Działa również wspomagająco w walce z trądzikiem. Beta-karoten pozytywnie wpływa na funkcjonowanie wzroku, a dzięki temu, że jest przeciwutleniaczem, wykazuje także działanie antynowotworowe i opóźnia procesy starzenia. 

Marchew to warzywo lekkostrawne, dlatego często znajduje się w diecie osób, które zmagają się z problemami żołądkowymi. Podaje się je również osobom starszym i dzieciom. To właśnie marchewka jest najczęściej wybierana przez rodziców jako pierwsze warzywo, którego próbują ich pociechy.

Jak spożywać marchew?

Marchew zwykle wykorzystuje się jako składnik zup i bazę rozmaitych surówek.Z powodzeniem jednak można przygotować z niej również placuszki, upiec w postaci frytek czy dodać do warzywnego gulaszu. 


Z marchewki upieczemy również wyborne ciasto! Wystarczy zetrzeć ją na małych oczkach tarki 
i połączyć z mąką, cukrem, jajkami, proszkiem do pieczenia i korzennymi przyprawami. Warto dodać również orzechy włoskie i ananasa pokrojonego w kostkę, a gotowe ciasto przełożyć kremem z serka śmietankowego i masła. 

Czytaj:

Oceń artykuł

(liczba ocen 0)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA