Choruje na nią 404 mln ludzi na świecie. Dlaczego czasem tak trudno rozpoznać tę chorobę? Sprawdź❗
Choruje na nią 404 mln ludzi na świecie. Dlaczego czasem tak trudno rozpoznać tę chorobę? Sprawdź❗
Choruje na nią 404 mln ludzi na świecie. Dlaczego czasem tak trudno rozpoznać tę chorobę? Sprawdź❗

Jakie właściwości ma marchewka?

Marchew to warzywo, które zapewnia dobry wygląd skórze, przyspiesza opalanie i przedłuża jego trwałość. Jakie inne właściwości posiada marchewka?
Świeża marchewka wzmacnia odporność organizmu
Źródło:123RF
Spis treści

Reklama

Właściwości marchewki

Dzięki zawartości witamin z grupy B, spożywając marchew dbamy o układ nerwowy, gdyż:

  • pozytywnie wpływają one bowiem na nastrój, 
  • łagodzą stany napięcia nerwowego,
  • poprawiają sprawność intelektualną. 

Znajdująca się w marchewce witamina C wzmacnia odporność organizmu, a witamina 
K
pomaga w utrzymaniu odpowiedniego krzepnięcia krwi. Obecność witaminy E wpływa na prawidłową wydolność mięśni, a kwas foliowyposiada działanie krwiotwórcze. Zawarty w marchewce potas wspomaga natomiast pracę serca, a pektyny obniżają poziom cholesterolu we krwi i przeciwdziałają powstawaniu zmian miażdżycowych.

Reklama

Marchewka dla ładnej cery

Znajdujący się w marchwi w dużej ilości beta-karoten przyśpiesza opalanie i przedłuża jego trwałość. Działa również wspomagająco w walce z trądzikiem. Beta-karoten pozytywnie wpływa na funkcjonowanie wzroku, a dzięki temu, że jest przeciwutleniaczem, wykazuje także działanie antynowotworowe i opóźnia procesy starzenia. 

Marchew to warzywo lekkostrawne, dlatego często znajduje się w diecie osób, które zmagają się z problemami żołądkowymi. Podaje się je również osobom starszym i dzieciom. To właśnie marchewka jest najczęściej wybierana przez rodziców jako pierwsze warzywo, którego próbują ich pociechy.

Reklama

Jak spożywać marchew?

Marchew zwykle wykorzystuje się jako składnik zup i bazę rozmaitych surówek.Z powodzeniem jednak można przygotować z niej również placuszki, upiec w postaci frytek czy dodać do warzywnego gulaszu. 
Z marchewki upieczemy również wyborne ciasto! Wystarczy zetrzeć ją na małych oczkach tarki i połączyć z mąką, cukrem, jajkami, proszkiem do pieczenia i korzennymi przyprawami. Warto dodać również orzechy włoskie i ananasa pokrojonego w kostkę, a gotowe ciasto przełożyć kremem z serka śmietankowego i masła. 

Czytaj również
Olga Szymkowiak
Artykuł napisany przez
Olga Szymkowiak
Olga Szymkowiak to utalentowana dziennikarka i content writer, która swoją karierę zawodową rozpoczęła w "Gazecie Wyborczej". Jej doświadczenie obejmuje pracę w jednym z wiodących polskich portali medycznych, gdzie zdobyła cenne doświadczenie w pisaniu na tematy zdrowotne, dietetyczne oraz związane z urodą. Obecnie Olga skupia się na tworzeniu treści o szerokim zakresie tematycznym, łącząc profesjonalizm dziennikarski z kreatywnym podejściem do pisania. Olga, absolwentka Uniwersytetu Łódzkiego w dziedzinie Kulturoznawstwa, wyróżnia się zdolnością do przekazywania skomplikowanych tematów w przystępny i angażujący sposób. Jej teksty charakteryzują się głębokim zrozumieniem tematu, kreatywnością i precyzją,
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Warzywa
Indeks glikemiczny batatów. Ile kalorii ma słodki ziemniak?
Mężczyzna trzyma bataty w koszyku
Właściwości soku pomidorowego. Na co pomaga sok z pomidorów?
Szklanka soku pomidorowego i koszyk z pomidorami
Jak gotować bób? - świeży, mrożony i żeby nie wzdymał? Sposoby i przepisy
Ugotowany młody bób w miseczce
Podobne artykuły
Szklanka soku z selera naciowego i różne warzywa w kuchni
Sok z selera naciowego - czy warto go pić? Sprawdź, na co pomaga
Sałatka z selerem naciowym
Seler naciowy - sprawdź przepisy na ciepłe potrawy z selera oraz zdrowe sałatki
Buraki w słoikach w czasie kiszenia
Dlaczego warto spożywać kiszone buraki? Sprawdź, jak kisić buraki i zrób to sam
Surowca cukinia
Czy cukinię można jeść na surowo?
Dwie szklanki z sokiem pomidorowym
Sok pomidorowy – przepis na sok z wyciskarki i blendera

Reklama


Które nietolerancje pokarmowe są dziedziczne?
Sprawdź!