Dla Ciebie, na zdrowie!

Jakie właściwości ma marchewka?

Marchew to warzywo, które zapewnia dobry wygląd skórze, przyspiesza opalanie i przedłuża jego trwałość. Jakie inne właściwości posiada marchewka?
Świeża marchewka wzmacnia odporność organizmu
Źródło:123RF
Spis treści

Reklama

Właściwości marchewki

Dzięki zawartości witamin z grupy B, spożywając marchew dbamy o układ nerwowy, gdyż:

  • pozytywnie wpływają one bowiem na nastrój, 
  • łagodzą stany napięcia nerwowego,
  • poprawiają sprawność intelektualną. 

Znajdująca się w marchewce witamina C wzmacnia odporność organizmu, a witamina 
K
pomaga w utrzymaniu odpowiedniego krzepnięcia krwi. Obecność witaminy E wpływa na prawidłową wydolność mięśni, a kwas foliowyposiada działanie krwiotwórcze. Zawarty w marchewce potas wspomaga natomiast pracę serca, a pektyny obniżają poziom cholesterolu we krwi i przeciwdziałają powstawaniu zmian miażdżycowych.

Reklama

Marchewka dla ładnej cery

Znajdujący się w marchwi w dużej ilości beta-karoten przyśpiesza opalanie i przedłuża jego trwałość. Działa również wspomagająco w walce z trądzikiem. Beta-karoten pozytywnie wpływa na funkcjonowanie wzroku, a dzięki temu, że jest przeciwutleniaczem, wykazuje także działanie antynowotworowe i opóźnia procesy starzenia. 

Marchew to warzywo lekkostrawne, dlatego często znajduje się w diecie osób, które zmagają się z problemami żołądkowymi. Podaje się je również osobom starszym i dzieciom. To właśnie marchewka jest najczęściej wybierana przez rodziców jako pierwsze warzywo, którego próbują ich pociechy.

Reklama

Jak spożywać marchew?

Marchew zwykle wykorzystuje się jako składnik zup i bazę rozmaitych surówek.Z powodzeniem jednak można przygotować z niej również placuszki, upiec w postaci frytek czy dodać do warzywnego gulaszu. 
Z marchewki upieczemy również wyborne ciasto! Wystarczy zetrzeć ją na małych oczkach tarki i połączyć z mąką, cukrem, jajkami, proszkiem do pieczenia i korzennymi przyprawami. Warto dodać również orzechy włoskie i ananasa pokrojonego w kostkę, a gotowe ciasto przełożyć kremem z serka śmietankowego i masła. 

Czytaj również
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Odżywianie
Przeczytaj artykuł
Dieta 1000 kcal - przykładowy jadłospis i efekty
Produkty o niskim indeksie glikemicznym
Przeczytaj artykuł
Dieta przy łuszczycy - co jeść, a czego unikać? Jadłospis
Dieta przeciwzapalna przy łuszczycy
Przeczytaj artykuł
Dieta ziemniaczana - dla kogo? Zasady i przepisy
Placki z ziemniaków
Podobne artykuły
Gotowany kalafior
Kiszony kalafior – jak kisić? Przepis
Tofu naturalne na kuchennym blacie
Tofu naturalne - jak przyprawić i jeść?
Z pokrojonej kapusty pekińskiej można zrobić surówkę
Jakie właściwości ma kapusta pekińska?
Pestki dyni po wysuszeniu
Pestki dyni - właściwości i kcal. Jakie są przeciwwskazania?
Może to Cię zainteresuje
Żółte kwiaty wiesiołka
Wiesiołek - na co pomaga i jak stosować? Właściwości rośliny
grupa ludzi w strojach kąpielowych w zimnym klimacie robi selfie i stosuję metodę Wina Hofa
Metoda Wima Hofa - co daje? Efekty ćwiczeń oddechowych
Najzdrowsze ryby na papierze do pieczenia
Najzdrowsze ryby - dla dzieci i dorosłych. Które gatunki?
Dławiąca się kobieta
Zadławienie - u dziecka i dorosłego. Zasady pierwszej pomocy

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Jaką dawkę witaminy D stosujesz?