Ten zakaz obowiązuje już w niektórych krajach. Czy zostanie wprowadzony również w Polsce? Sprawdź❗
Ten zakaz obowiązuje już w niektórych krajach. Czy zostanie wprowadzony również w Polsce? Sprawdź❗
Ten zakaz obowiązuje już w niektórych krajach. Czy zostanie wprowadzony również w Polsce? Sprawdź❗

Laktoferyna - działanie. Dla kogo? Krople i saszetki

Laktoferyna jest białkiem, które naukowcy badają od lat i stopniowo odkrywają jego drogocenne właściwości. Te, które zostały już poznane są wykorzystywane na szeroką skalę, zarówno w suplementach diety, produktach spożywczych, jak i w kosmetykach. Poznaj działanie laktoferyny, sprawdź dla kogo jest dedykowana, a może sięgniesz po krople, kapsułki, czy płyn z tym wyjątkowym białkiem.
Laktoferyna wyodrębniono po raz pierwszy z mleka
Źródło: 123RF
Spis treści

Reklama

Co to jest laktoferyna i gdzie występuje?

Laktoferyna (w skrócie LF) jest białkiem multipotencjalnym naturalnie wytwarzanym przez ludzki organizm. Jego nazwa wywodzi się z łaciny, od:

  • lacto (mleczny) – gdyż białko LF wyodrębniono po raz pierwszy z mleka,
  • ferrum (żelazo) – z uwagi na wysokie powinowactwo z żelazem.

Pod względem chemicznych to glikoproteina należąca do rodziny transferyn, co oznacza, że posiada ona zdolność łączenia się z jonami żelaza. Dzięki temu możliwy jest proces chelatowania, który sprawia, że żelazo staje się przyswajalne dla organizmu.

Upraszczając nieco powyższą definicję, można z niej wywnioskować, że laktoferyna reguluje wchłanianie żelaza w jelicie i pomaga w prawidłowym przyswajaniu tego pierwiastka. To niezwykle istotna rola, która ma wpływ na właściwe funkcjonowanie całego organizmu.

Laktoferyna obecna jest u większości ssaków w:

  • licznych narządach,
  • błonach surowiczych,
  • wydzielinach gruczołów,
  • płynach ustrojowych,
  • ziarnistościach granulocytów obojętnochłonnych, czyli w komórkach układu odpornościowego.

Znajdziemy ją m.in. w ślinie, łzach, wydzielinie błony śluzowej dróg rodnych, nosa, dróg oddechowych, przewodu pokarmowego, płynie mózgowo-rdzeniowym, pocie, żółci, czy woskowinie usznej.

Jednak największe stężenie laktoferyny występuje w ludzkim mleku, a ściślej rzecz ujmując w siarze (ok. 7 mg/ml) oraz w dojrzałym mleku karmiącej matki (ok. 3 mg/ml).

Ma to swoje uzasadnienie, gdyż dzięki temu, wraz z matczynym pokarmem noworodek otrzymuje nie tylko niezbędne składniki odżywcze, ale również swoistą tarczę ochronną przed patogenami.

Reklama

Działanie laktoferyny – na co pomaga?

Dzięki zdolnościom wiązana jonów żelaza laktoferynie można przypisać wiele pożytecznych funkcji. Kluczową, jest wspomniany udział w metabolizmie żelaza, co przekłada się również na działanie przeciwbakteryjne poprzez:

  • ograniczanie drobnoustrojom dostępności do żelaza,
  • uszkadzanie ścian komórkowych patogenów,
  • doprowadzanie do zaburzeń metabolizmu w chorobotwórczych komórkach,
  • wspomaganie naturalnej odporności organizmu.

Na tym jednak rola LF się nie kończy. Chociaż naukowcy nadal badają mechanizmy działania tego wielofunkcyjnego białka, to już dziś przypisuje się laktoferynie właściwości:

  • przeciwwirusowe,
  • przeciwgrzybicze,
  • przeciwpasożytnicze,
  • ochronne w czasie zakażeń przewodu pokarmowego u niemowląt,
  • immunomodulujące, czyli stymulujące odpowiedź odpornościową organizmu,
  • przeciwzapalne,
  • przeciwnowotworowe,
  • przeciwbólowe,
  • wspomagające równowagę mikrobioty jelitowej,
  • regulujące wytwarzanie i różnicowanie się elementów morfotycznych krwi,
  • stabilizujące metabolizm tłuszczów i glukozy,
  • wspierające proces gojenia się ran,
  • wpływające na metabolizm tkanki kostnej,
  • hipotensyjne, czyli obniżające ciśnienie tętnicze krwi,
  • przeciwstresowe.

Laktoferyna jest bardzo ważnym elementem podstawowej linii obrony przed chorobami u dziecka, ale może również regulować absorpcje żelaza u osób dorosłych i wpływać na ich zdrowie.

Reklama

Dla kogo laktoferyna?

Odpowiednikiem ludzkiej laktoferyny (hLF), jest laktoferyna bydlęca (bLF), która występuje naturalnie w mleku krowim. Izolowana jest z serwatki oraz odtłuszczonego mleka i wykorzystywana w wielu branżach, głównie w przemyśle:

  • farmaceutycznym,
  • kosmetycznym,
  • spożywczym.

Dzięki temu znajdziemy ją przede wszystkim w:

  • świeżym mleku,
  • sfermentowanym nabiale, np. jogurtach,
  • mleku zastępczym dla dzieci i niemowląt,
  • odżywkach dla niemowląt,
  • produktach żywnościowych specjalnego przeznaczenia medycznego,
  • przetworzonych produktach zbożowych,
  • niektórych deserach, lodach i ciastkach,
  • suplementach diety, zazwyczaj w preparatach zawierających w składzie żelazo o zwiększonym wchłanianiu,
  • preparatach immunostymulujących,
  • produktach przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych,
  • kosmetykach do pielęgnacji cery, kremach i maściach do stosowania miejscowego.

Wciąż trwają badania kliniczne nad zastosowaniem laktoferyny do celów medycznych, zarówno w leczeniu i wspieraniu organizmu dzieci, jak i dorosłych. Na chwilę obecną podaje się ją noworodkom z niską masą urodzeniową, aby chronić je przed sepsą i martwiczym zapaleniem jelit.

Ponadto na rynku dostępne są suplementy diety z laktoferyną dla dzieci i dla dorosłych, które stosuje się zgodnie z konkretnymi zaleceniami, wśród których można wymienić:

  • zapobieganie niedoborom żelaza,
  • wsparcie leczenia anemii,
  • wspomaganie odporności,
  • ochronę przed infekcjami,
  • wsparcie antybiotykoterapii,
  • stymulowanie regeneracji nabłonka jelitowego,
  • wspomagająco w trakcie leczenia biegunek.

Reklama

Laktoferyna w kroplach, saszetkach, czy kapsułkach?

Bez względu na to czy interesuje nas laktoferyna na przeziębienie, przebarwienia skórne, pasożyty, czy wsparcie odporności, może występować pod różnymi postaciami i być łączona z innymi substancjami aktywnymi.

Szukając konkretnego produktu, w pierwszej kolejności należy określić cel suplementacji oraz wiek osoby, która ma stosować LF. Dzięki temu można dostosować zarówno odpowiednią formę, jak i dawkę preparatu.

Można sięgnąć po laktoferynę w:

  • kroplach,
  • płynie,
  • saszetkach z proszkiem do sporządzania zawiesiny,
  • kapsułkach,
  • tabletkach doustnych,
  • tabletkach do ssania,
  • kremie,
  • maści,
  • żelu.

Preparaty z laktoferyną dostępne są bez recepty. W większości przypadków są bezpieczne w stosowaniu, jednak w razie wątpliwości warto zasięgnąć porady lekarza, szczególnie w przypadku suplementacji u dzieci.

Po nabyciu konkretnego produktu należy zwrócić szczególną uwagę na jego dawkowanie oraz sposób przygotowywania oraz podawania, tak aby nie pozbawić go cennych właściwości.

Czytaj również

Bibliografia

  • Jolanta Artym: Laktoferyna – strażnik procesów przyswajania żelaza, Postępy Biologii Komórki, Tom 42 2015 NR 2 (283-308) [dostęp online: 22.01.2021]
  • Przemysław Gajda-Morszewski, Klaudyna Śpiewak: Laktoferyna – białko multipotencjalne, Zeszyty Naukowe Towarzystwa Doktorantów UJ, Nauki Ścisłe, Nr 10 (1/2015), [dostęp online: 21.01.2021]
  • Elizabeth A Quinn: Too much of a good thing: evolutionary perspectives on infant formula fortification in the United States and its effects on infant health. Am J Hum Biol 2014; 26: 10-17 [dostęp online: 21.01.2021]
  • Małgorzata Jamka: Rys historyczny wiedzy o laktoferynie, Acta Medicorum Polonorum – Nr 7/2017, Zeszyt 2 [dostęp online: 21.01.2021]
  • Zygmunt Zander, Lidia Zander, Dorota Mickiewicz: Laktoferyna - multipotencjalne białko mleka, Innowacyjne Mleczarstwo 2014|02|1|, [dostęp online: 21.01.2021]
  • Joanna Małaczewska, Zofia Rotkiewicz, Andrzej Krzysztof Siwicki: Laktoferyna – mechanizmy działania przeciwwirusowego, Medycyna Wet. 2006, 62 (10), [dostęp online: 22.01.2021]
Marta  Roszkowska
Artykuł napisany przez
Marta Roszkowska
Skonstruowana z zamiłowania do poznawania ludzi i świata. Z wykształcenia dziennikarka, specjalistka PR, trenerka i projektantka graficzna. Od ponad 20 lat spaja obszary mediów tradycyjnych z nowymi, współpracując po drodze z redakcjami, pisząc, fotografując, redagując, wydając gazety i serwisy internetowe. Na przestrzeni lat związana m.in. z Dziennikiem Łódzkim, serwisami Nasze Miasto i Moje Miasto. Swoje pasje i doświadczenie wykorzystuje w pracy zawodowej.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Minerały
Cytrynian magnezu - co to jest i na co pomaga?
Tabletki zawierające cytrynian magnezu
Niedobór potasu - przyczyny i objawy. Jak jest prawidłową ilość tego pierwiastka w organizmie?
Produkty bogate w potas
Błonnik witalny - jak go stosować? Efekty i przeciwwskazania
Zboża bogate w błonnik witalny
Podobne artykuły
Produkty spożywcze zawierające dużo żelaza
Produkty bogate w żelazo - w których produktach spożywczych jest go najwięcej?
Szpinak, migdały i awokado, czyli produkty o dużej zawartości magnezu
Produkty bogate w magnez - jakie to są i gdzie ich szukać? Przykłady
Produkty bogate w magnez
Magnez dla dzieci – który jest najlepszy, jak go dawkować?
Produkty bogate w wapń
Niedobór wapnia – skąd się bierze i czym grozi? Jak go uzupełnić?
Produkty bogate w wapń
Źródła wapnia. Oto produkty bogate w wapń. Sprawdź, co jeść by być zdrowym

Reklama


Skąd się bierze "uczulenie na fruktozę"? 🍎
Dowiedź się!