Laktoferyna - działanie. Dla kogo? Krople i saszetki

Laktoferyna jest białkiem, które naukowcy badają od lat i stopniowo odkrywają jego drogocenne właściwości. Te, które zostały już poznane są wykorzystywane na szeroką skalę, zarówno w suplementach diety, produktach spożywczych, jak i w kosmetykach. Poznaj działanie laktoferyny, sprawdź dla kogo jest dedykowana, a może sięgniesz po krople, kapsułki, czy płyn z tym wyjątkowym białkiem.
Laktoferyna wyodrębniono po raz pierwszy z mleka
Źródło: 123RF
Spis treści

Co to jest laktoferyna i gdzie występuje?

Laktoferyna (w skrócie LF) jest białkiem multipotencjalnym naturalnie wytwarzanym przez ludzki organizm. Jego nazwa wywodzi się z łaciny, od:

  • lacto (mleczny) – gdyż białko LF wyodrębniono po raz pierwszy z mleka,
  • ferrum (żelazo) – z uwagi na wysokie powinowactwo z żelazem.

Pod względem chemicznych to glikoproteina należąca do rodziny transferyn, co oznacza, że posiada ona zdolność łączenia się z jonami żelaza. Dzięki temu możliwy jest proces chelatowania, który sprawia, że żelazo staje się przyswajalne dla organizmu.

Upraszczając nieco powyższą definicję, można z niej wywnioskować, że laktoferyna reguluje wchłanianie żelaza w jelicie i pomaga w prawidłowym przyswajaniu tego pierwiastka. To niezwykle istotna rola, która ma wpływ na właściwe funkcjonowanie całego organizmu.

Laktoferyna obecna jest u większości ssaków w:

  • licznych narządach,
  • błonach surowiczych,
  • wydzielinach gruczołów,
  • płynach ustrojowych,
  • ziarnistościach granulocytów obojętnochłonnych, czyli w komórkach układu odpornościowego.

Znajdziemy ją m.in. w ślinie, łzach, wydzielinie błony śluzowej dróg rodnych, nosa, dróg oddechowych, przewodu pokarmowego, płynie mózgowo-rdzeniowym, pocie, żółci, czy woskowinie usznej.

Jednak największe stężenie laktoferyny występuje w ludzkim mleku, a ściślej rzecz ujmując w siarze (ok. 7 mg/ml) oraz w dojrzałym mleku karmiącej matki (ok. 3 mg/ml).

Ma to swoje uzasadnienie, gdyż dzięki temu, wraz z matczynym pokarmem noworodek otrzymuje nie tylko niezbędne składniki odżywcze, ale również swoistą tarczę ochronną przed patogenami.

Działanie laktoferyny – na co pomaga?

Dzięki zdolnościom wiązana jonów żelaza laktoferynie można przypisać wiele pożytecznych funkcji. Kluczową, jest wspomniany udział w metabolizmie żelaza, co przekłada się również na działanie przeciwbakteryjne poprzez:

  • ograniczanie drobnoustrojom dostępności do żelaza,
  • uszkadzanie ścian komórkowych patogenów,
  • doprowadzanie do zaburzeń metabolizmu w chorobotwórczych komórkach,
  • wspomaganie naturalnej odporności organizmu.

Na tym jednak rola LF się nie kończy. Chociaż naukowcy nadal badają mechanizmy działania tego wielofunkcyjnego białka, to już dziś przypisuje się laktoferynie właściwości:

  • przeciwwirusowe,
  • przeciwgrzybicze,
  • przeciwpasożytnicze,
  • ochronne w czasie zakażeń przewodu pokarmowego u niemowląt,
  • immunomodulujące, czyli stymulujące odpowiedź odpornościową organizmu,
  • przeciwzapalne,
  • przeciwnowotworowe,
  • przeciwbólowe,
  • wspomagające równowagę mikrobioty jelitowej,
  • regulujące wytwarzanie i różnicowanie się elementów morfotycznych krwi,
  • stabilizujące metabolizm tłuszczów i glukozy,
  • wspierające proces gojenia się ran,
  • wpływające na metabolizm tkanki kostnej,
  • hipotensyjne, czyli obniżające ciśnienie tętnicze krwi,
  • przeciwstresowe.

Laktoferyna jest bardzo ważnym elementem podstawowej linii obrony przed chorobami u dziecka, ale może również regulować absorpcje żelaza u osób dorosłych i wpływać na ich zdrowie.

Dla kogo laktoferyna?

Odpowiednikiem ludzkiej laktoferyny (hLF), jest laktoferyna bydlęca (bLF), która występuje naturalnie w mleku krowim. Izolowana jest z serwatki oraz odtłuszczonego mleka i wykorzystywana w wielu branżach, głównie w przemyśle:

  • farmaceutycznym,
  • kosmetycznym,
  • spożywczym.

Dzięki temu znajdziemy ją przede wszystkim w:

  • świeżym mleku,
  • sfermentowanym nabiale, np. jogurtach,
  • mleku zastępczym dla dzieci i niemowląt,
  • odżywkach dla niemowląt,
  • produktach żywnościowych specjalnego przeznaczenia medycznego,
  • przetworzonych produktach zbożowych,
  • niektórych deserach, lodach i ciastkach,
  • suplementach diety, zazwyczaj w preparatach zawierających w składzie żelazo o zwiększonym wchłanianiu,
  • preparatach immunostymulujących,
  • produktach przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych,
  • kosmetykach do pielęgnacji cery, kremach i maściach do stosowania miejscowego.

Wciąż trwają badania kliniczne nad zastosowaniem laktoferyny do celów medycznych, zarówno w leczeniu i wspieraniu organizmu dzieci, jak i dorosłych. Na chwilę obecną podaje się ją noworodkom z niską masą urodzeniową, aby chronić je przed sepsą i martwiczym zapaleniem jelit.

Ponadto na rynku dostępne są suplementy diety z laktoferyną dla dzieci i dla dorosłych, które stosuje się zgodnie z konkretnymi zaleceniami, wśród których można wymienić:

  • zapobieganie niedoborom żelaza,
  • wsparcie leczenia anemii,
  • wspomaganie odporności,
  • ochronę przed infekcjami,
  • wsparcie antybiotykoterapii,
  • stymulowanie regeneracji nabłonka jelitowego,
  • wspomagająco w trakcie leczenia biegunek.

Laktoferyna w kroplach, saszetkach, czy kapsułkach?

Bez względu na to czy interesuje nas laktoferyna na przeziębienie, przebarwienia skórne, pasożyty, czy wsparcie odporności, może występować pod różnymi postaciami i być łączona z innymi substancjami aktywnymi.

Szukając konkretnego produktu, w pierwszej kolejności należy określić cel suplementacji oraz wiek osoby, która ma stosować LF. Dzięki temu można dostosować zarówno odpowiednią formę, jak i dawkę preparatu.

Można sięgnąć po laktoferynę w:

  • kroplach,
  • płynie,
  • saszetkach z proszkiem do sporządzania zawiesiny,
  • kapsułkach,
  • tabletkach doustnych,
  • tabletkach do ssania,
  • kremie,
  • maści,
  • żelu.

Laktoferyna jest jednym ze składników colostrum, czyli siary, powstającej w gruczołach mlekowych ssaków krótko przed porodem i do około 72 godzin po nim. Młodziwo jest naturalnym produktem, który zawiera ponad 250 bioaktywnych czynników, m.in. albuminy, wspierające odpowiednie działanie układu odpornościowego.

Największą skuteczność ma colostrum pobierane do 2 godzin od porodu, gdyż z czasem zmniejsza się stężenie białek albuminowych, kluczowego składnika aktywnego. Colostrum bydlęce jest pod względem zawartości czynników aktywnych najbardziej zbliżone do ludzkiego, a co za tym idzie skuteczne i bezpieczne.

Preparaty z laktoferyną dostępne są bez recepty. W większości przypadków są bezpieczne w stosowaniu, jednak w razie wątpliwości warto zasięgnąć porady lekarza, szczególnie w przypadku suplementacji u dzieci.

Po nabyciu konkretnego produktu należy zwrócić szczególną uwagę na jego dawkowanie oraz sposób przygotowywania oraz podawania, tak aby nie pozbawić go cennych właściwości.

Artykuł zawiera lokowanie produktu

Artykuł napisany przez
Marta Roszkowska
Skonstruowana z zamiłowania do poznawania ludzi i świata. Z wykształcenia dziennikarka, specjalistka PR, trenerka i projektantka graficzna. Od ponad 20 lat spaja obszary mediów tradycyjnych z nowymi, współpracując po drodze z redakcjami, pisząc, fotografując, redagując, kierując zespołami, wydając gazety i serwisy internetowe. Na przestrzeni lat związana m.in. z Dziennikiem Łódzkim, serwisami Nasze Miasto i Moje Miasto. Obecnie łączy pasje do sztuk wszelakich z zawodowym doświadczeniem i układa własne formy przekazu.
Czytaj również

Bibliografia

  • Jolanta Artym: Laktoferyna – strażnik procesów przyswajania żelaza, Postępy Biologii Komórki, Tom 42 2015 NR 2 (283-308) [dostęp online: 22.01.2021]
  • Przemysław Gajda-Morszewski, Klaudyna Śpiewak: Laktoferyna – białko multipotencjalne, Zeszyty Naukowe Towarzystwa Doktorantów UJ, Nauki Ścisłe, Nr 10 (1/2015), [dostęp online: 21.01.2021]
  • Elizabeth A Quinn: Too much of a good thing: evolutionary perspectives on infant formula fortification in the United States and its effects on infant health. Am J Hum Biol 2014; 26: 10-17 [dostęp online: 21.01.2021]
  • Małgorzata Jamka: Rys historyczny wiedzy o laktoferynie, Acta Medicorum Polonorum – Nr 7/2017, Zeszyt 2 [dostęp online: 21.01.2021]
  • Zygmunt Zander, Lidia Zander, Dorota Mickiewicz: Laktoferyna - multipotencjalne białko mleka, Innowacyjne Mleczarstwo 2014|02|1|, [dostęp online: 21.01.2021]
  • Joanna Małaczewska, Zofia Rotkiewicz, Andrzej Krzysztof Siwicki: Laktoferyna – mechanizmy działania przeciwwirusowego, Medycyna Wet. 2006, 62 (10), [dostęp online: 22.01.2021]
Więcej z kateogrii: Odżywianie
Przeczytaj artykuł
Źródła witaminy C – co ma jej najwięcej? Produkty
Przeczytaj artykuł
Najczęstsze objawy niedoboru witamin i składników mineralnych
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Pytanie: W jakim wieku dostrzegłaś objawy zaburzeń hormonalnych?

  >15

  15-20

  20-30

  30<

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!
Podobne artykuły
Źródła witaminy C – co ma jej najwięcej? Produkty
Najczęstsze objawy niedoboru witamin i składników mineralnych
Produkty bogate w magnez - przykłady. Przyczyny niedoboru
Produkty bogate w żelazo - w czym jest żelazo?
Witaminy na włosy – jakie stosować, aby poprawić stan włosów?

Przychodnia online dla Ciebie

Szybka konsultacja lekarska online przez telefon.

Zacznij leczenie, przedłuż receptę na przyjmowane leki - szybko i bez kolejek.

Wybierz konsultację

Reklama

Może to Cię zainteresuje
Ból owulacyjny - ile trwa i jak go załagodzić?
Dieta ketogeniczna – na czym polega? Zasady i jadłospis
Kiszone buraki - właściwości i zastosowanie. Jak je kisić?
RDW CV - co znaczy wysokie lub niskie?
D-dimery: norma, badanie i wyniki. Przyczyny podwyższonych?

Reklama