ChatGPT został poddany egzaminowi z interny. Wyniki mogą zaskakiwać. Sprawdź❗
ChatGPT został poddany egzaminowi z interny. Wyniki mogą zaskakiwać. Sprawdź❗
ChatGPT został poddany egzaminowi z interny. Wyniki mogą zaskakiwać. Sprawdź❗

Najlepsze zdrowe zamienniki słodyczy

Zdrowe przekąski są doskonałymi zamiennikami słodyczy. To alternatywa dla tych, którzy chcą zmienić coś w swoim odżywianiu, lecz nie są w stanie zrezygnować ze słodkich lub słonych przekąsek. Dowiedz się, jakie produkty wybrać.
Zdrowe słodycze na talerzu
Spis treści

Zdrowe odżywianie wcale nie musi być nudne i niesmaczne. Obecnie na rynku dostępnych jest wiele przekąsek, które smakiem do złudzenia przypominają klasyczne słodycze, jednak dzięki odpowiednim składnikom są znacznie zdrowsze i mniej kaloryczne. Należy jednak pamiętać, że choć są to korzystniejsze dla zdrowia przekąski, to nadal powinny być spożywane z umiarem.

Reklama

Zdrowe batony

Zdrowy baton warto mieć zawsze przy sobie. Sprawdzi się w przypadku poczucia niewielkiego głodu, chęci na słodycze, a także przed treningiem. Tego typu przekąski w swoim składzie mają przede wszystkim naturalne składniki, np. daktyle, orzechy, kakao, otręby czy inne suszone owoce. Pozbawione są sztucznych barwników, aromatów, czy cukrów. Za słodycz odpowiada fruktoza zawarta w owocach.

Dostępne są batony proteinowe, bezglutenowe oraz bez laktozy. Przed zakupem warto sprawdzić etykietę ze składem. Jest to szczególnie ważne w przypadku alergików.

Reklama

Chipsy warzywne i owocowe

Chipsy są często wybieraną przekąską w czasie oglądania filmów czy spędzania czasu ze znajomymi. Warto wymienić je na zdrowszą wersję bez konserwantów, aromatów i wzmacniaczy smaków. Alternatywą są chipsy warzywne lub owocowe. Najpopularniejsze są suszone plasterki z marchewki, buraka, pomidora, banana czy jabłka.

Chipsy warzywne mogą być nie tylko samodzielną przekąską, ale również chrupiącym dodatkiem do kremowej zupy. Natomiast suszone banany sprawdzą się jako urozmaicenie owsianki.

Reklama

Zdrowe ciastka

Kawa i ciastko tworzą bardzo zgrany duet. Jeśli jednak pojawia się w codziennym jadłospisie może powodować wzrost wagi poprzez dużą kaloryczność. Rozwiązaniem są zdrowe ciastka, przygotowane z mąk o mniejszej wartości energetycznej oraz zamienników klasycznego cukru. Na rynku dostępne są np. ciastka z mąki sorgo, orkiszowe czy jaglane. Często wzbogacone są o suszone owoce, orzechy czy otręby. Sprawdzają się jako drugie śniadanie.

Na sklepowych półkach można znaleźć także propozycje dla alergików, tj. ciastka bez glutenu, laktozy czy orzechów.

Reklama

Czekolady gorzkie

Wiele badań udowodniło pozytywny wpływ czekolady na funkcjonowanie organizmu, a przede wszystkim procesów myślowych i układ krążenia. Czekolada redukuje zmęczenie i przeciwdziała tworzeniu się komórek nowotworowych.

Należy jednak pamiętać, że są to właściwości kakao. Zatem korzystny wpływ na zdrowie będą miały przede wszystkim czekolady gorzkie o dużej zawartości kakao. Dla tych, którzy nie są zwolennikami czekolady bez cukru, dostępne są tabliczki wzbogacone o liofilizowane owoce czy orzechy. Dlatego też warto zamienić mleczną czekoladę na gorzką i czerpać z jej właściwości.

Reklama

Zdrowe lizaki

Lizaki są przekąską bardzo lubianą przez dzieci. Niestety mamy w trosce o ich zdrowie często starają się ograniczać lub eliminować słodycze z diety malucha.

W przypadku jeśli jest to niemożliwe lub po prostu rodzice chcą podarować ulubione słodycze dziecku można wybrać zdrowszą wersję lizaków. Zwykły cukier jest zastąpiony ksylitolem, który zawiera aż 40 proc. mniej kalorii i ma znacznie niższy indeks glikemiczny.

Zdrowe lizaki zamiast sztucznych barwników i aromatów zawierają naturalne soki owocowe, które nadają zarówno smak, jak i kolor słodyczom.

Czytaj również
Dominika Urbaniak
Artykuł napisany przez
Dominika Urbaniak
Content to jej świat. Swoje umiejętności szlifowała jako copywriterka w branży medycznej, a następnie jako redaktor w portalu o tematyce zdrowotnej. W Pharma Partner zajmuje się przygotowaniem analiz treści serwisu, a na ich podstawie dopasowanych artykułów dla klientów komercyjnych. Jej misją jest zwiększanie świadomości produktu poprzez edukację opartą na rzetelnej wiedzy i źródłach naukowych.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Odżywianie
Glutaminian sodu - jak dawkować? Szkodliwość i skutki uboczne
Jedzenie z glutaminianem sodu
Indeks glikemiczny - czym jest? Tabele produktów z niskim i wysokim IG
Produkty do diety na zbilansowanie indeksu glikemicznego
Kolagen w jedzeniu - gdzie można go znaleźć? Naturalne źródła i suplementacja
Grafika artykułu Kolagen w jedzeniu - gdzie można go znaleźć. Na grafice znajduje się szklanka z ropuszczonym kolagenem i tytuł artykułu.
Podobne artykuły
Pestki dyni po wysuszeniu
Pestki dyni - właściwości, kcal i wartości odżywcze. Jakie są przeciwwskazania?
Masło klarowane
Masło klarowane (ghee) - jak zrobić i do czego je stosować?
Chleb wieloziarnisty razowy
Najzdrowszy chleb – jaki na diecie? Zdrowe pieczywo
Produkty bez glutenu
W czym jest gluten, a co nie zawiera glutenu? Gdzie najwięcej?
Gorzki posmak w ustach
Gorzki smak w ustach - rano i po jedzeniu. Co oznacza i jak się go pozbyć?

Reklama


1/3 kobiet ma niedobór tego pierwiastka 😲
Sprawdź powód!