Najzdrowsze miejsce w internecie

Ciasto i słodycze bez glutenu – ciastka, cukierki i wypieki

Ciasto i słodycze bez glutenu to ważny element bezglutenowej diety. Osoby, które nie tolerują tego składnika nie muszą już rezygnować ze słodkich przekąsek. Dieta bezglutenowa nie musi być nudna, choć składnik jest traktowany jako główny nośnik smaku. Można go skutecznie zastąpić zdrowymi zamiennikami i piec ciasta, ciasteczka, które nie zaszkodzą żadnej osobie uczulonej na gluten.
Ciasto i inne wypieki bez glutenu
źródło:123RF
Spis treści

Gluten to białko pochodzenia roślinnego. Sporo osób nie może przyjmować go ze względów zdrowotnych. Jego potwierdzona nietolerancja jest wtedy dość groźna, a gluten dostarczany organizmowi jako składnik zjadanych produktów, może stanowić zagrożenie dla zdrowia. Efektem alergii na gluten jest bardzo często:

  •  wysypka, 
  •  wymioty, 
  •  bóle brzucha, 
  • uczucie ciągłego zmęczenia,

a nawet uszkodzenie kosmków jelitowych. I wtedy dieta bezglutenowa jest koniecznością. Ale nie oznacza to rezygnacji z ulubionych składników diety, a nawet ze słodyczy czy ciast. Wystarczy poznać ciasta i słodycze bez glutenu.   

Reklama

Ciasto bez glutenu

Ciasto bez glutenu i cukru jest smaczne i pożywne. Dieta bezglutenowa nie musi być karą, a powinna być zdrową przyjemnością, dlatego też nie można z niej wykluczyć całkowicie ciast i słodyczy. Te osoby, które nie tolerują glutenu zawsze wybierają te bezglutenowe. Ale także wiele osób zdrowych, bez przykrych dolegliwości po spożyciu glutenu, również sięga po bezglutenowe wypieki. 

Rynek oferuje w sklepach wiele rodzajów ciast bez glutenu. W ostatnim czasie powstało też sporo sklepów z żywnością i produktami bezglutenowymi. Wszystkie tego typu ciasta powstają na bazie bezglutenowych mąk. Można śmiało takie specjały wypiekać samodzielnie w domu. Jednak zawsze pojawia się pytanie, jakiej mąki użyć, aby ciasto pięknie wyrosło i było smaczne? 

Oto kilka zasad doboru mąki bezglutenowej do domowych wypieków: 

  • mąka owsiana, która jest najbardziej odpowiednia do ciasta. Ten rodzaj bezglutenowej mąki bardzo dobrze skleja ciasto (czyli idealnie je spaja). Większość osób uważa, iż jest to idealny zamiennik klasycznej mąki pszennej. Ciasta pieczone na jej baziesą trochę cięższe i bardziej kruche. Warto czasem połączyć ją przy wyrabiania ciasta z mąką ryżową,
  • mąka jaglana, którą charakteryzuje żółta barwa i neutralny smak. Często jest wybierana do ciast ucieranych lub typu biszkoptowego. Dobrze sprawdza się też przy pieczeniu tarty. Ciasta powstające z tej mąki są dość kruche. Niekiedy jednak trzeba do mąki jaglanej dodać inną (ziemniaczaną lub kukurydzianą), gdyż nie zawsze jej właściwości sklejające są wystarczające,
  • mąka ryżowa, która ma słodki smak, ale raczej słabo wiąże ciasto. Warto na jej bazie (z uwagi na smak) przygotowywać ciasto, ale dobrze połączyć ją z mąką jaglaną, owsianą czy ziemniaczaną, aby je lepiej zespolić. Dobrze sprawdza się przy pieczeniu ciast, ciasteczek, racuchów i placków. Mąka ryżowa idealnie łączy się z bananem czy masłem orzechowym i warto wykorzystywać ją przy przygotowywaniu ciast o tych smakach,
  • mąka gryczana, która jest najrzadziej wykorzystywana do pieczenia ciast. Charakteryzuje ją smak z nutą goryczy, dlatego też bardziej nadaje się do przetworów wytrawnych, takich jak na przykład wytrawne tarty. Niektórzy używają tej mąki przy pieczeniu babeczek czy muffinów. 

W przypadku używania mąki bezglutenowej do pieczenia największym problemem wydaje się jej słaba kleistość. Ale wystarczy połączyć odpowiednie rodzaje takiej mąki i ciasto będzie smaczne, pulchne, ale przede wszystkim bezglutenowe.  

Wypieki bez glutenu

Wypieki bez glutenu to idealny wybór słodkich przyjemności, zarówno dla młodszych, jak i starszych „bezglutenowców”. Są zdrowym uzupełnieniem posiłku w pracy czy smaczną przekąską w szkole. Bezglutenowe słodycze powstają na bazie starannie wyselekcjonowanych składników, aby być w pełni bezpiecznymi dla osób z nietolerancją glutenu. Do ich wytwarzania używane są tylko i wyłącznie bezglutenowe mąki i inne składniki. Wszystkie te produkty muszą być oznaczone symbolem „przekreślonego kłosa”. Ten znak gwarantuje brak nawet śladowych ilości glutenu. 

W sklepach jest coraz więcej czekolad bez glutenu, pralin bez glutenu czy nawet całych bombonierek bez glutenu. Producenci słodyczy zdali sobie sprawę, iż dieta bezglutenowa jest coraz częściej koniecznością, podyktowaną względami medycznymi, a nie przejściową modą. Każdy kupujący musi zawsze pamiętać, aby dokładnie czytać etykiety na produktach.

Zgodnie z obowiązującymi przepisami producent musi zawierać na nich informacje o występujących alergenach, a także o możliwej zawartości glutenu. Wystarczy, aby opis produktu zawierał sformułowanie, iż na terenie danego zakładu produkcyjnego są stosowane surowce glutenowe. Już taka informacja przekreśla możliwość  zakupu takich słodyczy przez osoby uczulone na gluten. Słodycze bezglutenowe są dostępne nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale także w popularnych marketach i sklepach internetowych. Przy ich zakupie najważniejsza jest jedna zasada – ostrożność. 

Reklama

Ciastka bez glutenu  

Ciastka bez glutenu pieczone są z mąki jaglanej, owsianej, gryczanej lub ryżowej. Są bardzo smaczne i różnorodne, dostępne w sklepach, a także mogą być samodzielnie wypiekane w warunkach domowych. Naprawdę nietolerancja glutenu nie jest przeszkodą w poznawaniu różnych smaków ciasteczek i cieszeniem się ich wielorodnością. I tak bezglutenowe ciastka maślane prawie niczym nie różnią się w smaku od tych tradycyjnych.

Czekoladowe ciastka bez glutenu mają płynną czekoladę w środku i są także pełne smaku. Ze zmielonych migdałów i cukru pudru wypiekane są smaczne i pożywne migdałowe ciasteczka. A goździkowe ciastka bez glutenu często są nazywane są oszukanymi piernikami. Przygotowywane z mąki kasztanowej i kokosowej, z dodatkiem cynamonu, kakao, mielonych goździków i masła klarowanego, pieczone przez 10 minut w temperaturze 180 stopni są idealnym zamiennikiem klasycznych pierników. Bardzo proste w przygotowaniu są również muffiny bezglutenowe. Wystarczy przygotować mąkę bezglutenową, jajka, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wszystkie zmieszane na jednolitą masę składniki wystarczy przelać do papilotek na muffinki i piec w piekarniku. 

Wszystko to pokazuje, iż dieta bezglutenowa nie tworzy ograniczeń i jest pełna wielu możliwości w przygotowywaniu wypieków cukierniczych. 

Słodycze bez glutenu

Zgodnie z opracowaniami Polskiego Towarzystwa Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej w kategorii „cukry, słodycze i desery” jako zupełnie bezglutenowe wymienione są:

  • cukier,
  • dżem, 
  • miód,
  • landrynki,
  • ciasta i ciastka upieczone z dozwolonych produktów (bezglutenowych),
  • kisiele i budynie z mąki ziemniaczanej,
  • ciasta i ciastka, oznakowane „przekreślonym kłosem”.

Do produktów z tej kategorii, które mogą zawierać gluten zaliczane są:

  • żelki,
  • guma do żucia,
  • nadziewane cukierki,
  • batony, 
  •  gotowe budynie,
  • lody, 
  • chipsy. 

Kupując tego rodzaju słodycze bez glutenu należy wyjątkowo zwracać uwagę na ich skład i opis na opakowaniach.  

Czytaj też:

Czytaj również

Bibliografia

  • 1. „Dieta bezglutenowa”, opracowanie Polskiego Towarzystwa Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej,
  • 2. M. Stępień, P. Bogdański „Nadwrażliwość na gluten – fakty i kontrowersje”, Wybrane Problemy Kliniczne, Klinika Chorób Wewnętrznych, Zaburzeń Metabolicznych Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu, 2013 r.,
  • 3. K. Obtułowicz, J. Waga, W. Dyga „Gluten – mechanizmy nietolerancji, objawy i możliwości leczenia”, Zakład Alergologii Klinicznej i Środkowej UJCM w Krakowie, Przegląd Lekarski, 2015
  • 4. I. Rybicka, A. Gliszczyńska-Śmigło „Niedobory składników odżywczych w diecie bezglutenowej”, Katedra Technologii i Analizy Instrumentalnej, Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, 2016 r.,
  • 5. A. Dittfeld, K. Gwizdek, D. Parol, M. Michalski „Dieta bezglutenowa – charakterystyka grup docelowych”, Uniwersytet Medyczny w Katowicach, 2017 r.,
  • 6. E. Lange, J. Rachtan-Janicka „Dieta bezglutenowa- potrzeba czy moda?”, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, SGGW, Warszawa, 2014 r.
Jolanta Woźniak
Artykuł napisany przez
Jolanta Woźniak
Absolwentka Prawa na Uniwersytecie Łódzkim. Pierwsze doświadczenie zawodowe zdobywała, jako pracownik Działu Penitencjarnego i Organizacyjno-Prawnego w Areszcie Śledczym w Łodzi. Od 2004 roku Zastępca Prezesa i Członek Zarządu w Miejskiej Spółdzielni Mieszkaniowej. Od kilku lat copywriterka, głównie w tematyce prawnej, ale i medycznej i parentingowej. Prywatnie miłośniczka dobrego kina.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Odżywianie
Przeczytaj artykuł
Kiszone buraki - właściwości i zastosowanie. Jak je kisić?
Buraki w słoikach w czasie kiszenia
Przeczytaj artykuł
Mniszek lekarski - właściwości i działanie. Na co pomaga?
Przeczytaj artykuł
Syrop z mniszka lekarskiego – jak zrobić? Przepis
Syrop z mleczu mniszka lekarskiego
Podobne artykuły
Żywność koszerna - co to znaczy i jakie są zasady koszerności?
Olej z dzikiej róży - właściwości. Jak i na co stosować?
Jaki miód wybrać? Rodzaje, właściwości i konsystencja
Tempeh - właściwości i przepisy. Jak go zrobić i gdzie kupić?
Może to Cię zainteresuje
Dzbanek filtrujący - jaki wybrać i dlaczego filtrować wodę?
Jaki materac do łóżeczka dziecięcego? Na co zwrócić uwagę?
Jaki roller do twarzy wybrać i na co pomaga taki masaż?
Olejek CBD - jaki wybrać i czym się kierować przy zakupie?

Reklama


Ból gardła u dziecka? 🤒
Sprawdź, co pomaga!