Por - niedoceniane warzywo w naszej kuchni

Por - niedoceniane warzywo w naszej kuchni
Dodajemy go do zup oraz sałatek i surówek. Z uwagi na niską cenę i łatwą dostępność uważany był niegdyś za warzywo pospolite i mało wartościowe. Ale to błąd – por rzeczywiście jest tani, ale za to zdrowy i bogaty w składniki odżywcze. W naszej diecie polecany zwłaszcza zimą.

Por to idealne warzywo dla dbających o sylwetkę, ma bowiem tylko 30 kcal w 100 g. Dlatego też mile widziany jest w dietach odchudzających i oczyszczających. Na szczęście niska kaloryczność nijak się ma do wartości odżywczych. Bo por to skarbnica witamin i minerałów. Warzywo to bogate jest w witaminę A, witaminy C, E i K,  oraz witaminy z grupy B (B1 ,B2). Zawiera sole mineralne, wapń, fosfor, potas, mangan, magnez oraz kwas foliowy.

Właściwości pora

- działa bakteriobójczo;

- jest doceniany w zapobieganiu chorób krążenia i nerek;

- syrop z pora skutecznie łagodzi kaszel;

- oczyszcza organizm z toksyn;

- pomocny w zatruciach pokarmowych;

- dobry dla diabetyków, ponieważ stabilizuje poziom cukru we krwi;

- dobrze działa na układ odpornościowy;

- oczyszcza krew;

- pomaga obniżyć stężenie całkowite cholesterolu frakcji LDL (czyli „złego” cholesterolu) i podniesienie frakcji HDL („dobrego” cholesterolu);

- spożywanie dwa razy w tygodniu wiąże się z mniejszym ryzykiem raka jelita grubego;

- wspomaga sprawne działanie wzroku.

Ciekawostka medycyny ludowej: Z zielonej części pora robiono okłady na zaatakowane artretyzmem i reumatyzmem kończyny.

Zobacz: Czosnek i cebula - mój sposób na odporność

Zupa porowa z serem

Składniki:
- 20 dag sera żółtego typu Gouda
- 2 cebule cukrowe
- 50 dag pora
- 0,5 kostki masła
- 1 l wywaru wołowego lub cielęcego
- 2 łyżki mąki
- 4 plastry wędzonego boczku
- 4 łyżki grzanek
- pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie: Cebule i pora umyć, pokroić i przesmażyć na maśle. Na koniec oprószyć mąką. Zalać wywarem i gotować ok. 15 minut. Ser zetrzeć, dodawać porcjami do zupy cały czas mieszając. Nie można doprowadzić zupy do wrzenia, ponieważ się zwarzy. Doprawić pieprzem i gałką. Podawać z grzankami i plastrami przesmażonego boczku.
Czas przygotowania: 45 minut

Czytaj też: Zioła lecznicze w domu - rodzaje i uprawa

Zupa z porów z lanymi kluskami

Składniki:
- 4 duże pory lub 6 małych
- 1 cebula
- litr wywaru mięsnego
- 2 łyżki masła
- pojemnik śmietany
- sól, pieprz
- 4 łyżki startego żółtego sera
- 1 gałązka rozmarynu
na kluski:
- 1 jajko
- 1,5 łyżki mąki

Cebulę i pory oczyścić, drobno pokroić, przesmażyć na maśle nie rumieniąc. Zalać gorącym wywarem i gotować. W tym czasie przygotować kluski: do jajka dodać mąkę i chwilę ucierać. Przygotowane ciasto wlewać cienkim strumieniem na wrzącą zupę, chwilę pogotować, zabielić śmietaną, dodać pokrojony rozmaryn i podawać. Można podawać do niej żółty ser.

Dopadło Cię przeziębienie? Postaw na cebulę!

Ewelina Polna

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

Pytanie: Jak często pijesz kawę?

  wcale

  raz na kilka dni

  codziennie

  2-3 dziennie

  więcej niż 3 dziennie

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA