Por - niedoceniane warzywo w naszej kuchni

Dodajemy go do zup oraz sałatek i surówek. Z uwagi na niską cenę i łatwą dostępność uważany był niegdyś za warzywo pospolite i mało wartościowe. Ale to błąd – por rzeczywiście jest tani, ale za to zdrowy i bogaty w składniki odżywcze. W naszej diecie polecany zwłaszcza zimą.
Por - niedoceniane warzywo w naszej kuchni

Spis treści

Por to idealne warzywo dla dbających o sylwetkę, ma bowiem tylko 30 kcal w 100 g. Dlatego też mile widziany jest w dietach odchudzających i oczyszczających. Na szczęście niska kaloryczność nijak się ma do wartości odżywczych. Bo por to skarbnica witamin i minerałów. Warzywo to bogate jest w witaminę A, witaminy C, E i K,  oraz witaminy z grupy B (B1 ,B2). Zawiera sole mineralne, wapń, fosfor, potas, mangan, magnez oraz kwas foliowy.

Właściwości pora

- działa bakteriobójczo;

- jest doceniany w zapobieganiu chorób krążenia i nerek;

- syrop z pora skutecznie łagodzi kaszel;

- oczyszcza organizm z toksyn;

- pomocny w zatruciach pokarmowych;

- dobry dla diabetyków, ponieważ stabilizuje poziom cukru we krwi;

- dobrze działa na układ odpornościowy;

- oczyszcza krew;

- pomaga obniżyć stężenie całkowite cholesterolu frakcji LDL (czyli „złego” cholesterolu) i podniesienie frakcji HDL („dobrego” cholesterolu);

- spożywanie dwa razy w tygodniu wiąże się z mniejszym ryzykiem raka jelita grubego;

- wspomaga sprawne działanie wzroku.

Ciekawostka medycyny ludowej: Z zielonej części pora robiono okłady na zaatakowane artretyzmem i reumatyzmem kończyny.

Zobacz: Czosnek i cebula - mój sposób na odporność

Zupa porowa z serem

Składniki:
- 20 dag sera żółtego typu Gouda
- 2 cebule cukrowe
- 50 dag pora
- 0,5 kostki masła
- 1 l wywaru wołowego lub cielęcego
- 2 łyżki mąki
- 4 plastry wędzonego boczku
- 4 łyżki grzanek
- pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie: Cebule i pora umyć, pokroić i przesmażyć na maśle. Na koniec oprószyć mąką. Zalać wywarem i gotować ok. 15 minut. Ser zetrzeć, dodawać porcjami do zupy cały czas mieszając. Nie można doprowadzić zupy do wrzenia, ponieważ się zwarzy. Doprawić pieprzem i gałką. Podawać z grzankami i plastrami przesmażonego boczku.
Czas przygotowania: 45 minut

Czytaj też: Zioła lecznicze w domu - rodzaje i uprawa

Reklama

Zupa z porów z lanymi kluskami

Składniki:
- 4 duże pory lub 6 małych
- 1 cebula
- litr wywaru mięsnego
- 2 łyżki masła
- pojemnik śmietany
- sól, pieprz
- 4 łyżki startego żółtego sera
- 1 gałązka rozmarynu
na kluski:
- 1 jajko
- 1,5 łyżki mąki

Cebulę i pory oczyścić, drobno pokroić, przesmażyć na maśle nie rumieniąc. Zalać gorącym wywarem i gotować. W tym czasie przygotować kluski: do jajka dodać mąkę i chwilę ucierać. Przygotowane ciasto wlewać cienkim strumieniem na wrzącą zupę, chwilę pogotować, zabielić śmietaną, dodać pokrojony rozmaryn i podawać. Można podawać do niej żółty ser.

Dopadło Cię przeziębienie? Postaw na cebulę!

Ewelina Polna

Reklama

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!