Dla Ciebie, na zdrowie!

Por - niedoceniane warzywo w naszej kuchni

Dodajemy go do zup oraz sałatek i surówek. Z uwagi na niską cenę i łatwą dostępność uważany był niegdyś za warzywo pospolite i mało wartościowe. Ale to błąd – por rzeczywiście jest tani, ale za to zdrowy i bogaty w składniki odżywcze. W naszej diecie polecany zwłaszcza zimą.
Warzywo por na stole
Źródło: 123RF
Spis treści

Por to idealne warzywo dla dbających o sylwetkę, ma bowiem tylko 30 kcal w 100 g. Dlatego też mile widziany jest w dietach odchudzających i oczyszczających. Na szczęście niska kaloryczność nijak się ma do wartości odżywczych. Bo por to skarbnica witamin i minerałów. Warzywo to bogate jest w witaminę A, witaminy C, E i K,  oraz witaminy z grupy B (B1 ,B2). Zawiera sole mineralne, wapń, fosfor, potas, mangan, magnez oraz kwas foliowy.

Reklama

Właściwości pora

- działa bakteriobójczo;

- jest doceniany w zapobieganiu chorób krążenia i nerek;

- syrop z pora skutecznie łagodzi kaszel;

- oczyszcza organizm z toksyn;

- pomocny w zatruciach pokarmowych;

- dobry dla diabetyków, ponieważ stabilizuje poziom cukru we krwi;

- dobrze działa na układ odpornościowy;

- oczyszcza krew;

- pomaga obniżyć stężenie całkowite cholesterolu frakcji LDL (czyli „złego” cholesterolu) i podniesienie frakcji HDL („dobrego” cholesterolu);

- spożywanie dwa razy w tygodniu wiąże się z mniejszym ryzykiem raka jelita grubego;

- wspomaga sprawne działanie wzroku.

Ciekawostka medycyny ludowej: Z zielonej części pora robiono okłady na zaatakowane artretyzmem i reumatyzmem kończyny.

Reklama

Zupa porowa z serem

Składniki:
- 20 dag sera żółtego typu Gouda
- 2 cebule cukrowe
- 50 dag pora
- 0,5 kostki masła - najlepsze będzie masło klarowane
- 1 l wywaru wołowego lub cielęcego
- 2 łyżki mąki
- 4 plastry wędzonego boczku
- 4 łyżki grzanek
- pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie: Cebule i pora umyć, pokroić i przesmażyć na maśle. Na koniec oprószyć mąką. Zalać wywarem i gotować ok. 15 minut. Ser zetrzeć, dodawać porcjami do zupy cały czas mieszając. Nie można doprowadzić zupy do wrzenia, ponieważ się zwarzy. Doprawić pieprzem i gałką. Podawać z grzankami i plastrami przesmażonego boczku.
Czas przygotowania: 45 minut

Czytaj też: Zioła lecznicze w domu - rodzaje i uprawa

Reklama

Zupa z porów z lanymi kluskami

Składniki:
- 4 duże pory lub 6 małych
- 1 cebula
- litr wywaru mięsnego
- 2 łyżki masła
- pojemnik śmietany
- sól, pieprz
- 4 łyżki startego żółtego sera
- 1 gałązka rozmarynu
na kluski:
- 1 jajko
- 1,5 łyżki mąki

Cebulę i pory oczyścić, drobno pokroić, przesmażyć na maśle nie rumieniąc. Zalać gorącym wywarem i gotować. W tym czasie przygotować kluski: do jajka dodać mąkę i chwilę ucierać. Przygotowane ciasto wlewać cienkim strumieniem na wrzącą zupę, chwilę pogotować, zabielić śmietaną, dodać pokrojony rozmaryn i podawać. Można podawać do niej żółty ser.

Czytaj również
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Odżywianie
Przeczytaj artykuł
Czy cukinię można jeść na surowo?
Surowca cukinia
Przeczytaj artykuł
Ile czosnku dziennie?
Dzienna dawka czosnku
Przeczytaj artykuł
Kiszone buraki - właściwości i zastosowanie. Jak je kisić?
Buraki w słoikach w czasie kiszenia
Podobne artykuły
Szklanka soku z selera naciowego i różne warzywa w kuchni
Sok z selera naciowego - jak zrobić i na co pomaga?
Jarmuż trzymany w rękach
Jarmuż - jakie ma właściwości i jak go jeść? Przepisy
świeże buraki w głębokim talerzu
Buraki - właściwości i wartości odżywcze. Jak przetwarzać?
Czosnek powodujący uczulenie
Uczulenie na czosnek - objawy. Jak sobie radzić z alergią?
Może to Cię zainteresuje
Żółte kwiaty wiesiołka
Wiesiołek - na co pomaga i jak stosować? Właściwości rośliny
grupa ludzi w strojach kąpielowych w zimnym klimacie robi selfie i stosuję metodę Wina Hofa
Metoda Wima Hofa - co daje? Efekty ćwiczeń oddechowych
Najzdrowsze ryby na papierze do pieczenia
Najzdrowsze ryby - dla dzieci i dorosłych. Które gatunki?
Dławiąca się kobieta
Zadławienie - u dziecka i dorosłego. Zasady pierwszej pomocy

Reklama


Jak mobilizować bliznę? 🩹
Sprawdź!