Reklama
Obiad z pieczarkami
Pieczarki są niskokaloryczne ze względu na wysoką zawartość wody. W 100 g dostarczają jedynie 17 kcal. Nie tylko z uwagi na walory smakowe warto włączyć pieczarki do codziennego menu.
Bogate są w witaminę D – już 260 g pieczarek pokryje dziennie zapotrzebowanie na ten składnik. Obiad z udziałem pieczarek można przygotować o każdej porze roku. Doskonale odnajdą się zarówno latem w potrawach grillowanych, jak i w aromatycznej, rozgrzewającej zupie w chłodniejsze dni.
Pieczarki na obiad to świetny pomysł dla zapracowanych, ponieważ nie wymagają długiej obróbki kulinarnej. Te dobrze umyte grzyby hodowlane można jeść bez obierania.
Ze względu na dużą zawartość wody i brązowienie pieczarek pod wpływem obróbki danie z ich udziałem może nie być zbyt atrakcyjne. Jak zrobić pieczarki na obiad, aby danie było również przyjemne dla oka? Grzyby te należy smażyć na dobrze rozgrzanej patelni i solić pod koniec przygotowania potrawy. Zbyt wczesne posolenie spowoduje, że pieczarki puszczą wodę.
Papryka faszerowana mięsem mielonym, pieczarkami i marchewką
Składniki:
- Papryka czerwona – 2 sztuki
- Ryż brązowy – 6 łyżek
- Wołowina, polędwica mielona – 100 g
- Pieczarki – 4 sztuki
- Marchew – ¼ sztuki
- Cebula – ½ sztuki
- Kukurydza konserwowa, bez zalewy – 2 łyżki
- Fasole czerwona konserwowa, bez zalewy – 2 łyżki
- Czosnek – 1 ząbek
- Pietruszka, natka świeża – 4 łyżki
- Oliwa z oliwek – 1 łyżka
- Zioła prowansalskie, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Paprykę umyj, przekrój na połówki i usuń gniazdo nasienne.
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu produktu.
- Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj.
- Marchewkę i pieczarki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Na rozgrzanej patelni z tłuszczem zeszklij cebulę, dodaj czosnek, pieczarki i marchew, a następnie dodaj mięso mielone i podduś.
- Fasolę i kukurydzę odcedź z zalewy.
- Wszystkie składniki wymieszaj z ugotowanym ryżem, posiekaną natką pietruszki, a następnie dopraw do smaku.
- Papryki napełnij farszem i przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Do nagrzanego piekarnika wstaw naczynie i piecz papryki w 180 stopniach przez około 50 minut.
Reklama
Danie z pieczarek i cebuli
Najszybsze danie z pieczarek i cebuli to jajecznica. Sprawdzi się, w przypadku, gdy brakuje innych, świeżych i kolorowych warzyw. Połączenie to również można wykorzystać podczas tworzenia sosu czy farszu na przykład do pierogów, naleśników czy krokietów.
Potrawa z pieczarek i cebuli może być również daniem bardziej wykwintnym np. risotto. Wspomniane składniki dodadzą aromatu i głębokiego smaku.
Jajecznica z pieczarkami i cebulą
Składniki:
- Cebula - 1 sztuka
- Jaja kurze surowe- 2 sztuki
- Pieczarki - 4 sztuki
- Oliwa z oliwek - ½ łyżki
- Chleb żytni razowy - 1 kromka
- Margaryna, 100% roślinna – 1 łyżeczka
- Sól, pieprz czarny
Sposób przygotowania:
- Jajka wbij do miseczki i roztrzep widelcem. Dopraw solą i pieprzem.
- Cebulę i pieczarki obierz, a następnie pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz, dodaj cebulę z pieczarkami i podsmaż chwilę.
- Do warzyw na patelni wlej jajka i smaż do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Pieczywo posmaruj margaryną.
Obiad wegetariański z pieczarkami
Pieczarki dla osób eliminujących mięso i ryby są wartościowym produktem. Dostarczają one składniki, które mogą być deficytowe na diecie roślinnej np. witaminę D. Wege obiad z pieczarkami nie tylko jest odżywczy, ale również niezwykle smaczny.
Grzyby te doskonale pasują do dania na bazie makaronu np. spaghetti z sosem pieczarkowo-orzechowym oraz kaszy np. kaszotta z soczewicą i pieczarkami. Można też nimi nafaszerować warzywo np. bakłażana czy użyć jako składnik wegetariańskich pulpecików. Obiad z pieczarkami bez mięsa przypadnie do gustu nie tylko wegetarianom.
Spaghetti z sosem pieczarkowo-orzechowym
Składniki:
- Makaron pełnoziarnisty spaghetti suchy – 60 g
- Pieczarki - 10 sztuk
- Czosnek - 1 ząbek
- Cebula – ½ sztuki
- Przecier pomidorowy (passata) - 1 szklanka
- Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
- Orzechy włoskie – 25 g
- Syrop klonowy - 1 łyżka
- Ocet jabłkowy - 2 łyżki
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki
- Papryka słodka mielona, papryka ostra mielona, zioła prowansalskie, kmin rzymski mielony (kumin), cynamon mielony, sól, pieprz czarny
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
- Do miski wrzuć umyte pieczarki oraz orzechy włoskie i zblenduj.
- Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj.
- Na na rozgrzanej patelni z tłuszczem podsmaż cebulę, a następnie dodaj czosnek, przyprawy i zmiksowane orzechy z pieczarkami.
- Po około 15-20 minut dodaj koncentrat pomidorowy i passatę, ocet oraz syrop. Wszystkie składki wymieszaj i smaż jeszcze 5-10 minut.
- Gotowe danie przełóż na talerz.
Reklama
Dania z pieczarkami fit
Dietetyczne danie z pieczarkami jest możliwe do przygotowania ze względu na ich niską wartość energetyczną. Jedyne 17 kcal w pięciu średniej wielkości pieczarkach. Zwrócić uwagę należy natomiast na inne wysoko kaloryczne dodatki, które dobrze komponują się z pieczarkami takie jak masło, śmietana, sery czy tłuste mięsa.
Szykując fit obiad z pieczarkami, śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym i wybrać chude mięso drobiowe. Propozycją fit posiłku może być również danie z pieczarkami i ryżem. Można go przygotować jak risotto (dolewając porcję bulionu do potrawy smażonej na patelni), a także jak potrawkę (przygotowane składniki wymieszać z ugotowanym ryżem).
Reklama
Danie z pieczarkami na kolację
Pieczarki, tak jak i inne grzyby uznawane są za ciężkostrawne. Wynika to z ich budowy – zawierają one chitynę (wielocukier), która nie jest trawiona przez żołądek.
Przygotowując danie z pieczarkami na kolację warto zamienić smażenie ich na duszenie z dodatkiem ziół ułatwiających trawienie (m.in. kminek, tymianek, majeranek, cząber). Nie są one polecane z tego względu szczególnie dzieciom, osobom starszym oraz tym z chorobami przewodu pokarmowego.
Kolacja z pieczarkami może być jednak lekka i pożywna. Warto zwrócić uwagę na zastosowaną obróbkę cieplną i dodatki jakie towarzyszą potrawie. Na danie z pieczarkami na kolację sprawdzi się sałatka czy też grzybowa zupa krem.
Sałatka z kaszą gryczaną, serem feta i brokułem
Składniki:
- Kasza gryczana sucha - 4 łyżki
- Ser typu feta, 12% tłuszczu – 80 g
- Brokuł - 1 szklanka
- Pieczarki - 4 sztuki
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka
- Orzechy włoskie - 1 sztuka
- Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 1 łyżka
- Sok z cytryny - 1 łyżka
- Czosnek - 1 ząbek
- Koper świeży – 1 łyżeczka
- Sól, pieprz czarny, chili mielone
Sposób przygotowania:
- Kaszę zalej wrzątkiem i gotuj przez około 15 minut, dodając szczyptę soli.
- Ser pokrój w kostkę.
- Brokuły ugotuj al' dente na parze lub we wrzątku.
- Pieczarki obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż je na rozgrzanym tłuszczu aż nabiorą złotego koloru.
- Orzechy posiekaj i podpraż na suchej patelni.
- Przygotuj dressing mieszając jogurt z przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny i koperkiem.
- Wymieszaj wszystkie składniki.
Z dodatkiem pieczarek można stworzyć wiele smacznych dań, które odnajdą się zarówno w diecie osób odchudzających się jak i tych, którzy po prostu chcą odżywiać się zdrowiej.
Prawidłowe zbilansowanie diety czy tworzenie atrakcyjnych smakowo przepisów można powierzyć specjalistom. Nowoczesna aplikacja dietetyczna, którą zawsze możesz mieć pod ręką, oferuje kilkanaście planów żywieniowych i wiele smacznych przepisów stworzonych przez wykwalifikowanych dietetyków.
Dodatkowo w ramach abonamentu otrzymujesz dostęp do listy zakupów czy motywatora picia wody.
Artykuł zawiera lokowanie produktu