Ten zakaz obowiązuje już w niektórych krajach. Czy zostanie wprowadzony również w Polsce? Sprawdź❗
Ten zakaz obowiązuje już w niektórych krajach. Czy zostanie wprowadzony również w Polsce? Sprawdź❗
Ten zakaz obowiązuje już w niektórych krajach. Czy zostanie wprowadzony również w Polsce? Sprawdź❗

Dania z soczewicy i czerwonej i zielonej. Przepisy na potrawy

Soczewica stanowi bardzo dobrą alternatywę dla mięsa. Ponadto jest smaczna, tania i niezwykle łatwa w przygotowaniu. W tym artykule przedstawiono inspiracje kulinarne, jak smacznie włączyć ją do codziennej diety.
Dania z soczewicy
Źródło: 123RF
Spis treści

Reklama

Dlaczego warto jeść soczewicę?

Soczewica należy do nasion roślin strączkowych. Ze względu na to, że stanowi dobre źródło białka i błonnika pokarmowego, szczególną popularnością cieszy się wśród wegan i wegetarian. To doskonały sposób na obiad wegetariański! Nie powinno jej również zabraknąć w jadłospisie osób odchudzających się i zabieganych.

Kiedy brakuje czasu niezwykle łatwo jest przygotować szybkie danie z soczewicy z puszki. Ponadto warto ją jeść z uwagi na stosunkowo niską kaloryczność oraz bogactwo składników mineralnych i witamin (m.in.: potas, kwas foliowy). Dzięki tym wszystkim właściwościom dania z soczewicą są sycące i pożywne.

Reklama

Dania z soczewicy czerwonej

Soczewica czerwona jest niezwykle uniwersalna. Wynika to z faktu, że jest najdrobniejsza i najbardziej delikatna ze wszystkich odmian tej rośliny. Dodatkowo ten rodzaj soczewicy wymaga najkrótszej obróbki termicznej, gdyż już po kilku minutach gotowania nadaje się do spożycia.

Potrawy z soczewicy czerwonej zadowolą niejednego smakosza. Z jej wykorzystaniem najchętniej przygotowuje się zupy, pasty na kanapki czy potrawki. Dobrym pomysłem jest też dodanie jej do sałatki. Dania z soczewicy czerwonej mogą być też bardziej skomplikowane.

Tymi nasionami możemy nafaszerować warzywa np. bakłażana, zrobić z nich kotleciki lub burgery czy wykorzystać jako składnik zapiekanki. Ponadto, soczewica czerwona bardzo dobrze komponuje się z jajkami. Warto dodać ją do jajek sadzonych czy jajek gotowanych w pomidorach.

Dania z soczewicy zielonej

Zielona soczewica cechuje się bardziej wyrazistym smakiem niż czerwona. Potrawy z soczewicy zielonej mogą nadać nowe spojrzenie na tradycyjną kuchnie. Często jest wykorzystywana jako składnik farszu pierogów, pasztecików czy naleśników.

Bardzo dobrym pomysłem na danie z soczewicy zielonej jest również roślinny pasztet czy wegańskie pulpeciki. Doskonale sprawdza się również jako główny składnik zupy, leczo czy pasty na kanapki.

Reklama

Soczewica na obiad

Soczewica na obiad to jest świetny pomysł dla osób, które chcą ograniczyć spożycie mięsa w diecie lub chcą urozmaicić swój jadłospis.

Obiad z soczewicy można przygotować na wiele sposobów.  Danie jednogarnkowe z soczewicy doskonale sprawdza się na szybki i prosty obiad. Natomiast na bardziej uroczysty posiłek można przygotować zapiekankę lub warzywa faszerowane z jej wykorzystaniem.

Papryka faszerowana soczewicą, ryżem, pomidorami oraz jarmużem

Składniki:

  • Papryka czerwona - 1 sztuka
  • Ryż brązowy suchy- 4 łyżki
  • Soczewica czerwona, nasiona suche - 4 łyżki
  • Jarmuż - 1 szklanka
  • Cebula - ½ sztuki
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Pomidory krojone w puszce - 1 szklanka
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • Sól, Pieprz czarny, Zioła prowansalskie
  • Dynia, pestki – 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu produktu.
  2. Soczewicę gotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut.
  3. Paprykę umyj, przekrój na połówki i usuń gniazdo nasienne.
  4. Jarmuż opłucz, usuń grube łodygi, a liście porwij.
  5. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj.
  6. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem podsmaż cebulę oraz czosnek. Dodaj pomidory, jarmuż oraz przyprawy i duś przez około 10 minut. Dodaj ryż, soczewicę i wymieszaj.
  7. Papryki napełnij farszem i przełóż do naczynia żaroodpornego. Do nagrzanego piekarnika wstaw naczynie i piecz papryki w 180 stopniach przez około 30 minut.
  8. Gotowe danie przełóż na talerz i posyp pestkami.

Reklama

Przykładowe potrawy z soczewicy

Potrawy z soczewicy są niezwykle smaczne i odżywcze. Soczewica zazwyczaj kojarzona jest z daniem obiadowym, ale z jej wykorzystaniem można przygotować zarówno śniadanie jak i kolacje. Poniżej znajdują się przepisy na dania z soczewicy.

Pasta z soczewicy, pomidorów suszonych i pestek dyni

Składniki:

  • Soczewica czerwona, nasiona suche - 2 łyżki
  • Pomidor suszony – 2 plastry
  • Dynia, pestki -1 łyżka
  • Sól, Pieprz czarny, Zioła prowansalskie
  • Chleb żytni razowy – 2 kromki

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Suszone pomidory zalej wrzątkiem, a po kilku minutach odsącz i pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Pestki umieść w naczyniu blendera i zmiel. Dodaj pozostałe składniki i zblenduj na gładką pastę.
  4. Pieczywo posmaruj pastą.

Jaja sadzone na soczewicy z pomidorami

Składniki:

  • Soczewica zielona, nasiona suche - 2 łyżki
  • Jaja kurze surowe - 2 sztuki
  • Pomidory krojone w puszce – ¼ szklanki
  • około 0.8 szklanki
  • Papryka czerwona – ¼ sztuki
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżeczki
  • Sól, Pieprz czarny

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu produktu.
  2. Czosnek obierz i posiekaj.
  3. Paprykę umyj i pokrój w kostkę.
  4. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem podsmaż czosnek z papryką. Następnie dodaj pomidory oraz soczewicę. Na środku patelni zrób wgłębienie i wbij jajka. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Całość duś pod przykryciem do momentu, aż białko jaj się zetnie.
  6. Gotowe danie przełóż na talerz.

Włączenie przepisów z soczewicą do codziennej diety nie musi być trudne. Dobrze zbilansowany plan żywieniowy można uzyskać wykupując abonament w ramach inteligentnej platformy dietetycznej. Uzyskamy nie tylko urozmaicony i smaczny plan posiłków, ale również możliwość wsparcia dietetyka, a także szereg przydatnych funkcjonalności, jak motywator picia wody czy gotowanie soczewicy dla rodziny.

Artykuł zawiera lokowanie produktu

Czytaj również
Karina Białek
Autoryzacja medyczna
Karina Białek
Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku Dietetyka. Na co dzień pracuje jako dietetyk w Peater - globalnej platformie dietetycznej popularyzującej zdrowe podejście do diety. Od najmłodszych lat eksperymentuje w kuchni i poszukuje niebanalnych połączeń. Obecnie uwielbia wertować książki kucharskie w poszukiwaniu ciekawych pomysłów na zdrowsze wersje tradycyjnych dań. Dietetyka i żywienie człowieka to jej pasja, dlatego ciągle stara się poszerzać swoją wiedzę w tym temacie. Pracując w Akademii Kulinarnej oraz cateringach dietetycznych, zdobyła wiedzę jak prawidłowo komponować posiłek, by był odżywczy i apetyczny. Wierzy, że zdrowa dieta może być smaczna i różnorodna.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Przepisy
Ciasto dla cukrzyka - przepisy na ciasto dla diabetyka
Ciasto jogurtowe idealne dla diabe
Dietetyczna kolacja – na ciepło i sałatki. Przepisy
Produkty na dietetyczną kolację
Dietetyczne śniadanie - przepisy na niskokaloryczne posiłki
Produkty idealne na dietetyczne śniadanie
Podobne artykuły
Tempeh gotowy do spożycia
Tempeh - jak go zrobić i gdzie kupić? Właściwości i przepisy
Przygotowywanie siemienia lnianego na kaszel
Siemię lniane na kaszel – jak przygotować i stosować u dzieci i dorosłych? Przepis
Sok z czosnku
Syrop z czosnku - właściwości i przeciwwskazania. Jak długo można go pić?
Zupa z selera w białek miseczce
Zupa z selera naciowego: przepis na krem i zupy dietetyczne
Obiad z ryżem
Dania z ryżem – pomysły na szybkie potrawy

Reklama