Reklama
Dlaczego warto jeść soczewicę?
Soczewica należy do nasion roślin strączkowych. Ze względu na to, że stanowi dobre źródło białka i błonnika pokarmowego, szczególną popularnością cieszy się wśród wegan i wegetarian. To doskonały sposób na obiad wegetariański! Nie powinno jej również zabraknąć w jadłospisie osób odchudzających się i zabieganych.
Kiedy brakuje czasu niezwykle łatwo jest przygotować szybkie danie z soczewicy z puszki. Ponadto warto ją jeść z uwagi na stosunkowo niską kaloryczność oraz bogactwo składników mineralnych i witamin (m.in.: potas, kwas foliowy). Dzięki tym wszystkim właściwościom dania z soczewicą są sycące i pożywne.
Reklama
Dania z soczewicy czerwonej
Soczewica czerwona jest niezwykle uniwersalna. Wynika to z faktu, że jest najdrobniejsza i najbardziej delikatna ze wszystkich odmian tej rośliny. Dodatkowo ten rodzaj soczewicy wymaga najkrótszej obróbki termicznej, gdyż już po kilku minutach gotowania nadaje się do spożycia.
Potrawy z soczewicy czerwonej zadowolą niejednego smakosza. Z jej wykorzystaniem najchętniej przygotowuje się zupy, pasty na kanapki czy potrawki. Dobrym pomysłem jest też dodanie jej do sałatki. Dania z soczewicy czerwonej mogą być też bardziej skomplikowane.
Tymi nasionami możemy nafaszerować warzywa np. bakłażana, zrobić z nich kotleciki lub burgery czy wykorzystać jako składnik zapiekanki. Ponadto, soczewica czerwona bardzo dobrze komponuje się z jajkami. Warto dodać ją do jajek sadzonych czy jajek gotowanych w pomidorach.
Dania z soczewicy zielonej
Zielona soczewica cechuje się bardziej wyrazistym smakiem niż czerwona. Potrawy z soczewicy zielonej mogą nadać nowe spojrzenie na tradycyjną kuchnie. Często jest wykorzystywana jako składnik farszu pierogów, pasztecików czy naleśników.
Bardzo dobrym pomysłem na danie z soczewicy zielonej jest również roślinny pasztet czy wegańskie pulpeciki. Doskonale sprawdza się również jako główny składnik zupy, leczo czy pasty na kanapki.
Reklama
Soczewica na obiad
Soczewica na obiad to jest świetny pomysł dla osób, które chcą ograniczyć spożycie mięsa w diecie lub chcą urozmaicić swój jadłospis.
Obiad z soczewicy można przygotować na wiele sposobów. Danie jednogarnkowe z soczewicy doskonale sprawdza się na szybki i prosty obiad. Natomiast na bardziej uroczysty posiłek można przygotować zapiekankę lub warzywa faszerowane z jej wykorzystaniem.
Papryka faszerowana soczewicą, ryżem, pomidorami oraz jarmużem
Składniki:
- Papryka czerwona - 1 sztuka
- Ryż brązowy suchy- 4 łyżki
- Soczewica czerwona, nasiona suche - 4 łyżki
- Jarmuż - 1 szklanka
- Cebula - ½ sztuki
- Czosnek - 1 ząbek
- Pomidory krojone w puszce - 1 szklanka
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki
- Sól, Pieprz czarny, Zioła prowansalskie
- Dynia, pestki – 1 łyżka
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu produktu.
- Soczewicę gotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut.
- Paprykę umyj, przekrój na połówki i usuń gniazdo nasienne.
- Jarmuż opłucz, usuń grube łodygi, a liście porwij.
- Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj.
- Na rozgrzanej patelni z tłuszczem podsmaż cebulę oraz czosnek. Dodaj pomidory, jarmuż oraz przyprawy i duś przez około 10 minut. Dodaj ryż, soczewicę i wymieszaj.
- Papryki napełnij farszem i przełóż do naczynia żaroodpornego. Do nagrzanego piekarnika wstaw naczynie i piecz papryki w 180 stopniach przez około 30 minut.
- Gotowe danie przełóż na talerz i posyp pestkami.
Reklama
Przykładowe potrawy z soczewicy
Potrawy z soczewicy są niezwykle smaczne i odżywcze. Soczewica zazwyczaj kojarzona jest z daniem obiadowym, ale z jej wykorzystaniem można przygotować zarówno śniadanie jak i kolacje. Poniżej znajdują się przepisy na dania z soczewicy.
Pasta z soczewicy, pomidorów suszonych i pestek dyni
Składniki:
- Soczewica czerwona, nasiona suche - 2 łyżki
- Pomidor suszony – 2 plastry
- Dynia, pestki -1 łyżka
- Sól, Pieprz czarny, Zioła prowansalskie
- Chleb żytni razowy – 2 kromki
Sposób przygotowania:
- Soczewicę ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Suszone pomidory zalej wrzątkiem, a po kilku minutach odsącz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Pestki umieść w naczyniu blendera i zmiel. Dodaj pozostałe składniki i zblenduj na gładką pastę.
- Pieczywo posmaruj pastą.
Jaja sadzone na soczewicy z pomidorami
Składniki:
- Soczewica zielona, nasiona suche - 2 łyżki
- Jaja kurze surowe - 2 sztuki
- Pomidory krojone w puszce – ¼ szklanki
- około 0.8 szklanki
- Papryka czerwona – ¼ sztuki
- Czosnek - 1 ząbek
- Oliwa z oliwek - 2 łyżeczki
- Sól, Pieprz czarny
Sposób przygotowania:
- Soczewicę ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu produktu.
- Czosnek obierz i posiekaj.
- Paprykę umyj i pokrój w kostkę.
- Na rozgrzanej patelni z tłuszczem podsmaż czosnek z papryką. Następnie dodaj pomidory oraz soczewicę. Na środku patelni zrób wgłębienie i wbij jajka. Dopraw solą i pieprzem.
- Całość duś pod przykryciem do momentu, aż białko jaj się zetnie.
- Gotowe danie przełóż na talerz.
Włączenie przepisów z soczewicą do codziennej diety nie musi być trudne. Dobrze zbilansowany plan żywieniowy można uzyskać wykupując abonament w ramach inteligentnej platformy dietetycznej. Uzyskamy nie tylko urozmaicony i smaczny plan posiłków, ale również możliwość wsparcia dietetyka, a także szereg przydatnych funkcjonalności, jak motywator picia wody czy gotowanie soczewicy dla rodziny.
Artykuł zawiera lokowanie produktu