Zmiany w programie Profilaktyka 40 PLUS. Co nowego w 2024 roku? Sprawdź❗
Zmiany w programie Profilaktyka 40 PLUS. Co nowego w 2024 roku? Sprawdź❗
Zmiany w programie Profilaktyka 40 PLUS. Co nowego w 2024 roku? Sprawdź❗

Polscy naukowcy wyprodukowali innowacyjny miód

Naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie wyprodukowali suszony miód. Zawiera on aż 80 proc. miodu naturalnego. Jest on w formie proszku i może być świetnym składnikiem wielu produktów spożywczych, czy suplementów diety.
Plastry miodu
Źródło: 123RF
Spis treści

Reklama

Miód suszony – czym jest?

Co ważne, na rynku dostępny jest już miód w proszku, ale ma on tylko 50 proc. naturalnego produktu, zaś reszta to maltodekstryna, czyli substancja pomocnicza z wysokim indeksem glikemicznym, która nie jest zalecana m.in. cukrzykom. Innowacja warszawskich naukowców polega na tym, iż maltodekstryna została zastąpiona nutriozą, czyli nośnikiem o właściwościach prebiotycznych, wspomagającym układ pokarmowy.

Reklama

Kto wyprodukował miód suszony?

Miód suszony został wyprodukowany przez zespół naukowców z Katedry Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji Wydziału Nauk o Żywności SGGW - dr hab. Katarzynę Samborską, dr inż. Aleksandrę Jedlińską, dr. inż. Artura Wiktora i prof. dr hab. Dorotę Witrową-Rajchert.

Uzyskano go na skutek zastosowania osuszonego powietrza w czasie suszenia rozpyłowego, dzięki czemu temperatura materiału podczas suszenia została obniżona z 80 do 50 stopni Celsjusza.

Reklama

Gdzie stosować suszony miód?

Sproszkowany miód idealnie pasuje m.in. do:

  • wyrobów cukierniczych,
  • produktów mięsnych – np. jako dodatek przedłużający przydatność do spożycia kawałków mięsa.

Ponadto miód wykorzystuje się do produkcji leków, kosmetyków czy produktów spożywczych. Naturalny miód stosowany jest w przemyśle w niewielkich ilościach, głównie ze względu na ograniczenia związane z jego lepką konsystencją, a dodatkowym problemem jest też szybka krystalizacja. Dlatego świetnym rozwiązaniem jest właśnie stosowanie miodu w proszku, jednak należy mieć na uwadze, iż jego wysuszenie nie jest łatwym zadaniem.

Źródło: Materiał został opracowany na podstawie PAP Nauka

Czytaj również:

Katarzyna Czyżyńska
Artykuł napisany przez
Katarzyna Czyżyńska
Absolwentka studiów magisterskich na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Pierwsze doświadczenie zdobywała w agencji PR. Od kilku lat copywriterka, głównie w tematyce medycznej. Od 2018 roku pełniła funkcję redaktora SEO w spółce Pharma Partner, a od 2021 jest Zastępcą Redaktora Naczelnego. W wolnych chwilach miłośniczka kryminałów i kuchni włoskiej.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Żywienie w chorobie
Dieta przy zapaleniu żołądka – co jeść? Przykładowy jadłospis
Ryby to doskonały składnik diety przy zapaleniu żołądka
Dieta nerkowa - co jeść, a czego unikać? Jadłospis na chore nerki
Faszerowana papryka
Dieta przy i po radioterapii – co jeść i jak długo ją stosować? Przepisy
Jedzenie w czasie leczenia choroby nowotworowej
Podobne artykuły
Produkty w diecie po usunięciu woreczka żółciowego
Dieta po usunięciu woreczka żółciowego – jadłospis
Zdrowy talerz w diecie przy menopauzie
Dieta w menopauzie - jadłospis. Co warto jeść, a czego lepiej unikać?
Dieta przy kamicy żółciowej
Dieta przy kamicy żółciowej – co jeść? Przykładowy jadłospis
Jaglanka to idealne śniadanie w diecie przy uchyłkach jelita grubego
Dieta przy uchyłkach jelita grubego - co jeść? Jadłospis
Dieta przeciwzapalna przy łuszczycy
Dieta przy łuszczycy - jadłospis. Co jeść, a czego unikać?

Reklama