Przełom w leczeniu alzheimera i parkinsona. 👉 Znany lek otwiera nowe możliwości❗
Przełom w leczeniu alzheimera i parkinsona. 👉 Znany lek otwiera nowe możliwości❗
Przełom w leczeniu alzheimera i parkinsona. 👉 Znany lek otwiera nowe możliwości❗

Polscy naukowcy wyprodukowali innowacyjny miód

Naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie wyprodukowali suszony miód. Zawiera on aż 80 proc. miodu naturalnego. Jest on w formie proszku i może być świetnym składnikiem wielu produktów spożywczych, czy suplementów diety.
Plastry miodu
Źródło: 123RF
Spis treści

Miód suszony – czym jest?

Co ważne, na rynku dostępny jest już miód w proszku, ale ma on tylko 50 proc. naturalnego produktu, zaś reszta to maltodekstryna, czyli substancja pomocnicza z wysokim indeksem glikemicznym, która nie jest zalecana m.in. cukrzykom. Innowacja warszawskich naukowców polega na tym, iż maltodekstryna została zastąpiona nutriozą, czyli nośnikiem o właściwościach prebiotycznych, wspomagającym układ pokarmowy.

Reklama

Kto wyprodukował miód suszony?

Miód suszony został wyprodukowany przez zespół naukowców z Katedry Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji Wydziału Nauk o Żywności SGGW - dr hab. Katarzynę Samborską, dr inż. Aleksandrę Jedlińską, dr. inż. Artura Wiktora i prof. dr hab. Dorotę Witrową-Rajchert.

Uzyskano go na skutek zastosowania osuszonego powietrza w czasie suszenia rozpyłowego, dzięki czemu temperatura materiału podczas suszenia została obniżona z 80 do 50 stopni Celsjusza.

Reklama

Gdzie stosować suszony miód?

Sproszkowany miód idealnie pasuje m.in. do:

  • wyrobów cukierniczych,
  • produktów mięsnych – np. jako dodatek przedłużający przydatność do spożycia kawałków mięsa.

Ponadto miód wykorzystuje się do produkcji leków, kosmetyków czy produktów spożywczych. Naturalny miód stosowany jest w przemyśle w niewielkich ilościach, głównie ze względu na ograniczenia związane z jego lepką konsystencją, a dodatkowym problemem jest też szybka krystalizacja. Dlatego świetnym rozwiązaniem jest właśnie stosowanie miodu w proszku, jednak należy mieć na uwadze, iż jego wysuszenie nie jest łatwym zadaniem.

Źródło: Materiał został opracowany na podstawie PAP Nauka

Czytaj również:

Katarzyna Czyżyńska
Artykuł napisany przez
Katarzyna Czyżyńska
Jako redaktor naczelna portalu medme.pl pasjonuję się promowaniem zdrowego stylu życia i szerzeniem wiedzy medycznej w przystępnej formie. Posiadam wieloletnie doświadczenie w dziedzinie dziennikarstwa medycznego, a moją misją jest dostarczanie Czytelnikom rzetelnych informacji, które pomagają im w podejmowaniu świadomych decyzji dotyczących zdrowia i dobrego samopoczucia. Współpracuję z ekspertami z różnych dziedzin medycyny, aby zapewnić najwyższą jakość treści i najnowsze informacje z branży. Zawsze szukam nowych sposobów na angażowanie naszej społeczności i uważam, że edukacja zdrowotna jest kluczem do poprawy jakości życia każdego z nas.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Żywienie w chorobie
Dieta przy zapaleniu żołądka – co jeść? Przykładowy jadłospis
Ryby to doskonały składnik diety przy zapaleniu żołądka
Dieta w menopauzie - jadłospis. Co warto jeść, a czego lepiej unikać?
Zdrowy talerz w diecie przy menopauzie
Dieta nerkowa - co jeść, a czego unikać? Jadłospis na chore nerki
Faszerowana papryka
Podobne artykuły
Produkty w diecie po usunięciu woreczka żółciowego
Dieta po usunięciu woreczka żółciowego – jadłospis
Woda stosowana w diecie przed badaniem kolonoskopijnym
Jak rozpisać dietę przed kolonoskopią? Których produktów unikać?
Dieta przeciwzapalna przy łuszczycy
Dieta przy łuszczycy - jadłospis. Co jeść, a czego unikać?
Jaglanka to idealne śniadanie w diecie przy uchyłkach jelita grubego
Dieta przy uchyłkach jelita grubego - co jeść? Jadłospis
Dieta przy kamicy żółciowej
Dieta przy kamicy żółciowej – co jeść? Przykładowy jadłospis

Reklama


Czy w Twojej diecie brakuje błonnika? 🌾
Dowiedź się!