Poznaj sposoby na domowy syrop

Poznaj sposoby na domowy syrop
Na aptecznych półkach znajdziemy wiele syropów na kaszel czy bolące gardło. Mają różnych producentów, różny skład, cenę i jakość. Można więc mieć wątpliwości, czy zamiast skorzystać z tak bogatej oferty warto samemu robić syrop w domu. Odpowiedź jest jednak prosta – oczywiście, że warto.

Zalety domowego syropu są nie do przecenienia. Będzie zdecydowanie najtańszy, a przy tym skuteczny i naprawdę smaczny. Domowy syrop da nam pewność, że mamy do czynienia wyłącznie z naturalnymi składnikami. Babciny sposób na syrop z cebuli, czosnku czy buraka to idealna mikstura na jesienno-zimowe przeziębienie. Zadziała antywirusowo i antybakteryjnie A zrobienie jej naprawdę nie zajmie nam wiele czasu.

Przeczytaj także: Domowe leki na przeziębienie

1. Syrop z cebuli

Składniki: 2 cebule, pół szklanki cukru.

Cebule należy drobno posiekać, wsypać je do słoika lub szklanki, całość zasypać cukrem. Odstawić w ciemne miejsce i poczekać, aż cebula puści sok. Łyżeczkę syropu zażywaj 3 razy dziennie.

2. Syrop z cebuli z miodem

Składniki: 1 cebula starta na tarce, 6 łyżek miodu.

Cebule wymieszać z miodem. Odstawić na kilka godzin. Pić 3 razy dziennie, po 1 łyżeczce.

3. Syrop z czosnku

Składniki: główka polskiego czosnku (nie azjatyckiego, który jest dużo większy), dwie cytryny, woda. Ząbki czosnku posiekaj, dodaj sok z cytryn, dolej kilka łyżek przegotowanej wody. Miksturę odstaw na kilka dni, po czym odcedź. Powstały syrop pij 3 razy dziennie.

4. Syrop z buraka

Składniki: 1 duży burak lub 2 małe, 5 łyżek cukru.

Buraka obierz i pokrój w cienkie krążki lub kostkę, przesyp do słoiczka, zasyp 4 łyżkami cukru. Należy odczekać minimum 20 godzin. Łyżeczkę syropu pij 2 razy dziennie.

5. Syrop z imbiru

Składniki: kawałek imbiru, cukier, sok z jednej cytryny.

Imbir obierz i drobno posiekaj, wymieszaj z sokiem z cytryny. Zasyp cukrem i odczekaj dobę. Pij 2 razy dziennie po 1 łyżeczce.

Sprawdź, też jak działa: Syrop z mniszka

6. Syrop chrzanowy

Składniki: Korzeń chrzanu, 5 łyżek cukru.

Korzeń chrzanu cienko kroimy, posypujemy obficie cukrem i odstawiamy na kilka godzin. Pijemy po 1 łyżce syropu 3 razy dziennie. Pomaga na złagodzenie zapalenie gardła i krtani.

7. Syrop z czerwonej kapusty

Składniki: pół główki czerwonej kapusty, pół szklanki miodu.

Kapustę przepuść przez sokowirówkę. Otrzymany sok zagotuj. Gdy przestygnie, dodaj miód. Pij po łyżeczce 3-4 razy dziennie.

Zobacz: Syrop z imbiru, miodu i cytryny - na przeziębienie i kaszel

Ewa Pol

Przeczytaj także:

Co jeść, żeby nie chorować? 10 produktów żywnościowych, które podnoszą odporność

Jak wzmocnić swoją odporność?

Syrop z mniszka lekarskiego (mleczu) - przepis i zastosowanie

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA