Tłusty czwartek 2020 – jak spalić zjedzone pączki?

Tłusty czwartek to święto, które w tym roku przypada w czwartek, 20 lutego 2020 roku. Jego data ma związek ze świętami Wielkanocnymi i może on wypaść między 29 stycznia a 4 marca. Tłusty czwartek obchodzony jest w ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Dlaczego tego dnia je się pączki i faworki i jak szybko pozbyć się spożytych kalorii?
Pączki z marmoladą
Źródło: 123RF

Spis treści

Warto wiedzieć, że średnio w ten dzień Polacy zjadają ok. 3 pączków na osobę. Jeden z nich ma ok. 50g, przekładając się na mniej więcej 300 kalorii. Łatwo więc zauważyć, że statystycznie Polacy dzięki samym pączkom tego dnia przyswajają 900 kalorii, co stanowi niemalże połowę dziennego zapotrzebowania kalorycznego.

Dietetycy każdego roku ostrzegają przed nadmiernym objadaniem się słodkościami, ponieważ pączki są:

  • kaloryczne,
  • tłuste,
  • ciężkostrawne.

Co zrobić by spalić jednego pączka?

Aby spalić jednego pączka trzeba:

  • biegać przez ok. 40 min,
  • trzepać dywan przez 1 godzinę,
  • wchodzić po schodach przez niecałe 15 min,
  • całować się przez 2 godziny,
  • uprawiać seks przez 1 godzinę,
  • pływać przez 50 minut,
  • brać kąpiel przez ok. 3 godziny,
  • leżeć na kanapie przez prawie 8 godzin,
  • tańczyć przez godzinę.

Dlaczego pączek ma tyle kalorii?

Pączek zawiera dużo tłuszczu, jest ciężkostrawny i nie ma wartości odżywczych. Ma w sobie niewiele białka, w zamian za to posiada dużo cukru, magazynując go w postaci tkanki tłuszczowej.

Tradycyjny pączek z lukrem ma ponad 10 gramów cukru, 50 gramów węglowodanów i 6 gramów białka. Pączki kupione w supermarkecie często w składzie mają:

  • mąkę pszenną,
  • cukier,
  • mąkę sojową,
  • jajka w proszku,
  • emulgatory: E471, E472e,
  • kwas askorbinowy,
  • lecytynę rzepakową,
  • serwatkę mleka w proszku.

Reklama

Skąd wziął się Tłusty Czwartek?

Dzień ten świętowano już w czasach antycznych i miał on na celu żegnanie zimy i witanie wiosny. Początkowo jednak zamiast pączków i faworków jedzono tłuste potrawy, jak mięsa czy ciasto chlebowe nadziewane słoniną.

Słodkości jedzone tego dnia stały się popularne dopiero w XVI w., a w środku często miały migdała lub orzecha. Obecnie największym powodzeniem cieszą się pączki z nadzieniem różanym lub marmoladą, a także faworki.

Istnieje stary przesąd, który mówi o tym, że niezjedzenie pączka w ten dzień może prowadzić do nieszczęścia w dalszym życia, dlatego nie należy całkowicie rezygnować z tej przyjemności lecz warto zachować umiar i zdrowy rozsądek.

Oceń artykuł

(liczba ocen 3)

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!

<-- popup -->