Rekordowa liczba zwolnień L4 od psychiatry. Polacy nie wytrzymują presji. Sprawdź❗
Rekordowa liczba zwolnień L4 od psychiatry. Polacy nie wytrzymują presji. Sprawdź❗
Rekordowa liczba zwolnień L4 od psychiatry. Polacy nie wytrzymują presji. Sprawdź❗

Tłusty czwartek 2024 – jak spalić zjedzone pączki?

Tłusty czwartek to święto, które w tym roku przypada w czwartek, 8 lutego 2024 roku. Jego data ma związek ze świętami Wielkanocnymi i może on wypaść między 29 stycznia a 4 marca. Tłusty czwartek obchodzony jest w ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Dlaczego tego dnia je się pączki i faworki i jak szybko pozbyć się spożytych kalorii?
Pączki z marmoladą
Źródło: 123RF
Spis treści

Warto wiedzieć, że średnio w ten dzień Polacy zjadają ok. 3 pączków na osobę. Jeden z nich ma ok. 50g, przekładając się na mniej więcej 300 kalorii. Łatwo więc zauważyć, że statystycznie Polacy dzięki samym pączkom tego dnia przyswajają 900 kalorii, co stanowi niemalże połowę dziennego zapotrzebowania kalorycznego.

Dietetycy każdego roku ostrzegają przed nadmiernym objadaniem się słodkościami, ponieważ pączki są:

  • kaloryczne,
  • tłuste,
  • ciężkostrawne.

Reklama

Co zrobić, by spalić jednego pączka?

Aby spalić jednego pączka trzeba:

  • biegać przez ok. 40 min,
  • trzepać dywan przez 1 godzinę,
  • wchodzić po schodach przez niecałe 15 min,
  • całować się przez 2 godziny,
  • uprawiać seks przez 1 godzinę,
  • pływać przez 50 minut,
  • brać kąpiel przez ok. 3 godziny,
  • leżeć na kanapie przez prawie 8 godzin,
  • tańczyć przez godzinę.

Źródło: Opracowanie własne

Reklama

Dlaczego pączek ma tyle kalorii?

Pączek zawiera dużo tłuszczu, jest ciężkostrawny i nie ma wartości odżywczych. Ma w sobie niewiele białka, w zamian za to posiada dużo cukru, magazynując go w postaci tkanki tłuszczowej.

Tradycyjny pączek z lukrem ma ponad 10 gramów cukru, 50 gramów węglowodanów i 6 gramów białka. Pączki kupione w supermarkecie często w składzie mają:

  • mąkę pszenną,
  • cukier,
  • mąkę sojową,
  • jajka w proszku,
  • emulgatory: E471, E472e,
  • kwas askorbinowy,
  • lecytynę rzepakową,
  • serwatkę mleka w proszku.

Reklama

Skąd wziął się Tłusty Czwartek?

Dzień ten świętowano już w czasach antycznych i miał on na celu żegnanie zimy i witanie wiosny. Początkowo jednak zamiast pączków i faworków jedzono tłuste potrawy, jak mięsa czy ciasto chlebowe nadziewane słoniną.

Słodkości jedzone tego dnia stały się popularne dopiero w XVI w., a w środku często miały migdała lub orzecha. Obecnie największym powodzeniem cieszą się pączki z nadzieniem różanym lub marmoladą, a także faworki.

Istnieje stary przesąd, który mówi o tym, że niezjedzenie pączka w ten dzień może prowadzić do nieszczęścia w dalszym życia, dlatego nie należy całkowicie rezygnować z tej przyjemności lecz warto zachować umiar i zdrowy rozsądek.

Czytaj również
Katarzyna Czyżyńska
Artykuł napisany przez
Katarzyna Czyżyńska
Jako redaktor naczelna portalu medme.pl pasjonuję się promowaniem zdrowego stylu życia i szerzeniem wiedzy medycznej w przystępnej formie. Posiadam wieloletnie doświadczenie w dziedzinie dziennikarstwa medycznego, a moją misją jest dostarczanie Czytelnikom rzetelnych informacji, które pomagają im w podejmowaniu świadomych decyzji dotyczących zdrowia i dobrego samopoczucia. Współpracuję z ekspertami z różnych dziedzin medycyny, aby zapewnić najwyższą jakość treści i najnowsze informacje z branży. Zawsze szukam nowych sposobów na angażowanie naszej społeczności i uważam, że edukacja zdrowotna jest kluczem do poprawy jakości życia każdego z nas.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Odżywianie
Gorzki smak w ustach - rano i po jedzeniu. Co oznacza i jak się go pozbyć?
Gorzki posmak w ustach
Indeks glikemiczny - czym jest? Tabele produktów z niskim i wysokim IG
Produkty do diety na zbilansowanie indeksu glikemicznego
Zielone ziemniaki - czy można je jeść? Trucizna czy odmiana?
Ziemniaki
Podobne artykuły
Pestki dyni po wysuszeniu
Pestki dyni - właściwości, kcal i wartości odżywcze. Jakie są przeciwwskazania?
Produkty bez glutenu
W czym jest gluten, a co nie zawiera glutenu? Gdzie najwięcej?
Jedzenie z glutaminianem sodu
Glutaminian sodu - jak dawkować? Szkodliwość i skutki uboczne
Masło klarowane
Masło klarowane (ghee) - jak zrobić i do czego je stosować?
Chleb wieloziarnisty razowy
Najzdrowszy chleb – jaki na diecie? Zdrowe pieczywo

Reklama


1/3 kobiet ma niedobór tego pierwiastka 😲
Sprawdź powód!