ChatGPT został poddany egzaminowi z interny. Wyniki mogą zaskakiwać. Sprawdź❗
ChatGPT został poddany egzaminowi z interny. Wyniki mogą zaskakiwać. Sprawdź❗
ChatGPT został poddany egzaminowi z interny. Wyniki mogą zaskakiwać. Sprawdź❗

Wegetariańskie śniadanie - przepisy dla dzieci i dorosłych

Wegetariańskie śniadanie dla zwolenników jajecznicy na boczku czy kiełbasek może wydawać się mało atrakcyjnym rozwiązaniem. Wbrew pozorom nie wymaga ono wymyślnych składników i spędzenia całego poranka w kuchni. Chcąc zmienić swoją poranną rutynę, ale nie mając inspiracji, warto sprawdzić przykładowe przepisy.
Owsianka na mleku z jagodami
Źródło: 123RF
Spis treści

Reklama

Przepisy na wegetariańskie śniadanie

Wegetariańskie śniadanie to świetny pomysł dla każdego. Jeżeli zostanie prawidłowo zbilansowane i dostarczy wszystkich niezbędnych składników może być śmiało polecane zarówno dzieciom, jak i dorosłym niezależnie od stanu fizjologicznego, wieku czy też towarzyszących jednostek chorobowych.

Jak powinno wyglądać takie śniadanie? Po pierwsze należy uwzględnić w nim następujące grupy produktów:

  • pełnoziarniste produkty zbożowe,
  • mleko i produkty mleczne,
  • warzywa i owoce,
  • tłuszcze roślinne,
  • orzechy i pestki,
  • nasiona roślin strączkowych,
  • jaja czy też ryby w zależności od rodzaju diety wegetariańskiej.

Nie oznacza to jednak, że zawsze w każdym śniadaniu muszą wystąpić wspomniane produkty, niezmiernie ważna jest różnorodność by dostarczyć wszystkich witamin i składników mineralnych.

Wegetariańskim śniadaniem mogą być owsianki czy inne zboże (kasza jaglana, manna, gryczana, ryż) gotowane na mleku z owocami i nasionami, potrawy z jaj (jajecznice, jaja na miękko, na twardo, omlety, szakszuka), kanapki z pastami z warzyw czy też nabiałem (ser żółty, twaróg) oraz dania z wykorzystaniem mąki (omlety, naleśniki, muffiny, placki).

Owsianka na mleku z jabłkiem, orzechami włoskimi i rodzynkami

Składniki:

  • Płatki owsiane górskie - 3 łyżki
  • Mleko spożywcze 2% tłuszczu – ½ szklanki
  • Jabłko – ½ sztuki
  • Orzechy włoskie - 2 sztuki
  • Rodzynki suszone - 1 łyżeczka
  • Cynamon mielony

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj płatki w mleku z cynamonem przez około 5-10 minut i przełóż do miseczki.
  2. Owoce pokrój i dodaj do płatków.
  3. Dodaj suszone owoce oraz posiekane orzechy i wymieszaj wszystkie składniki.

* Pamiętaj o myciu owoców, również tych, które obierasz ze skórki.

** Staraj się wybierać niesiarkowane suszone owoce.

Reklama

Wegetariańskie śniadanie do szkoły

Śniadanie to jeden z ważniejszych posiłków w ciągu dnia. Jego zadaniem jest dostarczenie energii w pierwszej części dnia. Spożywanie śniadań jest szczególnie ważne w przypadku dzieci i młodzieży. Warto postawić zatem na produkty, które pozwolą na powolne uwalnianie energii, dzięki czemu starczy ona na dłużej.

Idealnym rozwiązaniem będzie użycie produktów bogatych w węglowodany złożone np.:

  • płatki owsiane,
  • pieczywo razowe,
  • kasze,
  • mąki pełnoziarniste o wysokim typie.

Zdrowe śniadanie wegetariańskie nie musi być monotonne, gdyż do dyspozycji jest szeroki wachlarz produktów. Do szkoły sprawdzi się tradycyjna kanapka z kolorowymi warzywami, tortilla, koktajl czy też pełnoziarniste placki z owocami i masłem orzechowym.

Kanapki z serem żółtym i warzywami

Składniki:

  • Ser żółty Gouda - 2 plastry
  • Sałata masłowa - 1 liść
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Margaryna, 100% roślinna – ½ łyżeczki
  • Chleb żytni razowy - 2 kromki
  • Pomidor - 2 plastry
  • Ogórek szklarniowy - 4 plastry
  • Rzodkiewka - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa umyj i pokrój.
  2. Pieczywo pokrój i posmaruj tłuszczem.
  3. Na pieczywie ułóż ser oraz warzywa i skrop sokiem z cytryny.

Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:

Wegetariańskie śniadanie do pracy

Poranki rządzą się swoimi prawami. Często zrobiłoby się wiele, aby nieco dłużej pospać. Przez to niejednokrotnie wiele osób decyduje się na pominięcie śniadania czy nieprzygotowanie posiłku do pracy. Jest ono jednak bardzo ważne, gdyż ma ogromny wpływ na samopoczucie i popołudniowe wybory żywieniowe.

Śniadanie odpowiada bowiem za efektywność, skupienie oraz uczucie sytości. Warto przygotować je dzień wcześniej wieczorem. Jeżeli przed wyjściem z domu nie czuje się głodu, posiłek można spożyć tuż przed rozpoczęciem pracy.

Na szybkie wegetariańskie śniadanie na wynos sprawdzi się omlet owsiany, kanapki, koktajl, a dla tych którzy cenią każdą sekundę jogurt naturalny czy też twarożek z płatkami zbożowymi i owocami.

Twarożek z orzechami włoskimi, jagodami goji i miodem

Składniki:

  • Twaróg półtłusty - 4 plastry (120 g)
  • Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 2 łyżki
  • Jagody goji suszone - 1 łyżka
  • Orzechy włoskie - 9 sztuk
  • Miód pszczeli - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki przełóż do miseczki i wymieszaj.

Reklama

Wegetariańskie śniadanie na ciepło

Intensywny tryb życia sprawia, że większość czasu spędza się poza domem. Przytłoczenie ogromem prac sprawia, że wiele osób je w biegu, a jedynym ciepłym posiłkiem może się okazać poranne śniadanie. Jest ono niezmiernie ważne w okresie jesienno-zimowym szczególnie w przypadku dzieci i młodzieży.

Gdy jest zimno na zewnątrz, ciepły poranny posiłek rozgrzeje organizm i da zastrzyk energii na cały dzień. Wegetariańskie śniadanie na ciepło to nie tylko owsianki czy jaglanki, ale również dania z jajek czy tosty. Dzięki dodatkom rozgrzewających przypraw dodasz aromatu swoim porankom.

Jaja gotowane w pomidorach (szakszuka)

Składniki:

  • Pomidory krojone w puszce – ½ szklanki
  • Cebula – ¼ sztuki
  • Jaja kurze surowe - 2 sztuki
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • Chleb żytni razowy - 1 kromka
  • Szczypiorek - 1 łyżka
  • Kmin rzymski mielony (kumin), bazylia suszona, sól, pieprz czarny

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz i posiekaj.
  2. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem zeszklij cebulę. Następnie dodaj pomidory z puszki oraz przyprawy i smaż przez około 5 minut.
  3. Na patelnię wbij jajka, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 3 minuty, aż białko się zetnie (żółtko powinno zostać płynne lub półpłynne - wedle preferencji).
  4. Gotowe danie posyp posiekanym szczypiorkiem.

Podejmowane na co dzień wybory żywieniowe wpływają na wiele aspektów życia. Zbilansowana dieta jest podstawą nie tylko szczupłej sylwetki, ale przede wszystkim dobrego samopoczucia. Warto więc rozpocząć dzień smacznym i pełnowartościowym śniadaniem.

Jeżeli nie wiesz, jak zacząć z pomocą przychodzą inteligentne programy dietetyczne. Wszystko znajduje się w jednym miejscu: plan żywieniowy, przepisy, lista zakupów, kalkulator kalorii. W ramach subskrypcji dostajemy plan żywieniowy dostosowany do naszego celu, pełne wsparcie dietetyka, a także setki kulinarnych inspiracji na zdrowe i smaczne wegetariańskie posiłki.

Artykuł zawiera lokowanie produktu

Czytaj również
Ewelina Ogrzewała
Autoryzacja medyczna
Ewelina Ogrzewała
Dietetyk kliniczny, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Stypendystka lokalnego programu, w którym to zrealizowała swój projekt z zakresu zdrowego odżywiania dla kobiet ciężarnych w szkole rodzenia oraz warsztaty żywieniowe dla dzieci. Doświadczenie i praktykę w zawodzie dietetyka zdobywa na kursach, a także prowadząc indywidualnych pacjentów. Współpracuje z osobami z problemem nadwagi i otyłości, a także chorób dietozależnych (m.in.: nadciśnienie, choroby układu krążenia, dyslipidemia, cukrzyca typu II i insulinooporność). Na co dzień pracuje jako dietetyk w Peater - globalnej platformie dietetycznej popularyzującej zdrowe podejście do diety.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Odżywianie
Glutaminian sodu - jak dawkować? Szkodliwość i skutki uboczne
Jedzenie z glutaminianem sodu
Indeks glikemiczny - czym jest? Tabele produktów z niskim i wysokim IG
Produkty do diety na zbilansowanie indeksu glikemicznego
Zielone ziemniaki - czy można je jeść? Trucizna czy odmiana?
Ziemniaki
Podobne artykuły
Gorzki posmak w ustach
Gorzki smak w ustach - rano i po jedzeniu. Co oznacza i jak się go pozbyć?
Produkty bez glutenu
W czym jest gluten, a co nie zawiera glutenu? Gdzie najwięcej?
Chleb wieloziarnisty razowy
Najzdrowszy chleb – jaki na diecie? Zdrowe pieczywo
Pestki dyni po wysuszeniu
Pestki dyni - właściwości, kcal i wartości odżywcze. Jakie są przeciwwskazania?
Masło klarowane
Masło klarowane (ghee) - jak zrobić i do czego je stosować?

Reklama


1/3 kobiet ma niedobór tego pierwiastka 😲
Sprawdź powód!