Dieta 1200 kcal


 
Starszy niż rok

Ocena użytkowników

(liczba ocen 3)

Dieta polega na dostarczeniu organizmowi mniejszej dawki kalorii. Dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na kalorie to 2000-3500 kalorii.

Dieta nie powinna być stosowana dłużej niż miesiąc. Dieta powoduje, że możemy odczuwać głód, dlatego powinniśmy pamiętać, aby oszukać nieco organizm.

  • pij wodę mineralną – uczucie głodu zmniejsza się pod wpływem obecności płynów w żołądku.  Wypij szklankę wody przed posiłkiem, dzięki temu nasycisz się mniejszą porcją
  • Używaj małych talerzy, jedz małe porcje, ale częściej, spożywaj 5 posiłków dziennie. Odstęp czasowy między posiłkami wynosić powinien 3 godziny
  • Przegryzaj marchewki, jeśli czujesz, że dopada cię głód.
  • Jedz wolno, przeżuwaj każdy kęs.

Dieta polega na zmniejszeniu ilości spożywanych tłuszczów, ograniczeniu węglowodanów. Zamiast tego wprowadzamy do posiłków białko. Przy stosowaniu tej diety można schudnąć około kilograma tygodniowo. Dieta jest zdrowa, ponieważ dostarczamy organizmowi różnorodne składniki. Czasem jednak możemy odczuwać spadek energii, ospałość. W razie problemów należy skontaktować się z lekarzem. Powinniśmy zrezygnować z ostrych przypraw, gdyż pobudzają apetyt, a także mieć tabele kaloryczne zawsze pod ręką. Dobrym pomysłem jest powieszenie ich na lodówce. Posiłki możemy zabierać ze sobą do pracy. Dieta 1200 kcal jest przeznaczona głównie dla osób spędzających większość dnia w biurze.

Zobacz: Jak wygląda jadłospis wegetarianina?

Przykładowe jadłospisy dzienne:

Jadłospis 1:

Śniadanie: bułka pełnoziarnista, 100g wędzonej makreli, szklanka soku pomarańczowego
Drugie śniadanie: kiwi
Obiad: 3 kromki chleba pełnoziarnistego, pomidor, dwa grube plastry sera żółtego, jabłko
Podwieczorek: szklanka soku pomidorowego
Kolacja: ryż z tuńczykiem

Jadłospis 2:

Śniadanie: kromka pełnoziarnistego chleba, 2 plastry chudej szynki, pomidor
Drugie śniadanie: 2 kromki pieczywa chrupkiego, 2 łyżeczki dżemu niskosłodzonego
Obiad: bułka grahamka, 2 plastry wędliny drobiowej, ogórek
Podwieczorek: jogurt naturalny
Kolacja: ryż z owocami

Jadłospis 3:

Śniadanie: szklanka mleka niskotłuszczowego z otrębami zbożowymi, kromka chleba razowego z plastrem szynki drobiowej, pomidor
Drugie śniadanie: sałatka warzywna z kapusty pekińskiej, pomidora, kukurydzy
Obiad: talerz zupy pomidorowej gotowanej na włoszczyźnie bez mięsa z 2 łyżkami makaronu, zabielanej mlekiem
Podwieczorek: 1 jabłko starte z marchewką, kiwi
Kolacja: 150 g galaretki z kurczaka, 2 kromki razowego chleba razowego, jabłko

Rozkład kaloryczny posiłków:
śniadanie – około 250 kcal
drugie śniadanie – około 100 kcal
obiad – około 300 kcal
podwieczorek – około 100 kcal
kolacja – około 200 kcal

Wolne 200 kcal możemy dodać do jednego lub kilku posiłków. Pamiętajmy jednak, że nigdy nie oszacujemy liczby kalorii w 100%.

szo

Czytaj też: Czy kalorie sycą zawsze tak samo?