Dieta strukturalna – przepisy, zasady, efekty

dieta strukturalna
Źródło: 123RF
Dieta strukturalna dr Bardadyna oczyszcza organizm oraz pozwala na szybką utratę zbędnych kilogramów. Na czym polega ten sposób żywienia i na co możemy sobie pozwolić w trakcie jego przestrzegania?
 

Dieta strukturalna jest przeznaczona nie tylko dla osób walczących z nadwagą, ale również tych, które chcą oczyścić i zregenerować organizm. Dr Barardyn zaleca ją także w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, m.in. nadciśnienia, miażdżycy, cukrzycy i zespołu przewlekłego zmęczenia. Na diecie strukturalnej można schudnąć  od 1 do nawet 4 kg tygodniowo. Jeśli zależy nam na szybkiej utracie wagi przy niskiej aktywności fizycznej, należy spożywać dziennie 800-1000 kalorii. Osoby, które trenują, powinny zjadać 2000 kalorii.

Zasady diety strukturalnej

Dieta strukturalna dr Bardadyna polega na spożywaniu posiłków, które dostarczają maksymalną ilość wartości odżywczych przy minimalnej liczbie kalorii. W trakcie trwania diety należy przyjmować przede wszystkim produkty strukturalne z opracowanej przez Bardadyna listy. Co najmniej raz dziennie trzeba również wypić specjalny koktajl, zwany eliksirem młodości.

Fazy

W pierwszym tygodniu stosowania diety nie trzeba rezygnować z żadnych produktów – wystarczy, że będziemy jeść przez 10 minut co dwie godziny. Pozwala to na przywrócenie naturalnego odczuwania sytości oraz zapanowanie nad wilczym apetytem. Jednym z posiłków musi być koktajl dr Bardadyna. Podczas drugiej fazy jemy przede wszystkim produkty strukturalne – mają one stanowić minimum 2/3 naszego menu. Codziennie spożywamy 5 posiłków, a jeden z nich nadal stanowi opracowany przez dr Bardadyna koktajl. Druga faza trwa dopóki nie pozbędziemy się nadmiaru kilogramów.

Po jakie produkty sięgnąć?

  • Produkty zbożowe: chleb pełnoziarnisty, kasza gryczana, kasza jaglana, kiełki pszenicy, makaron razowy, muesli bez cukru, otręby pszenne i owsiane, płatki owsiane, ryż brązowy i dziki, zarodki pszenne.
  • Produkty białkowe: fasola, groch, jaja, jogurt, kefir, kurczak, łosoś, morszczuk, mintaj, pstrąg, soczewica, soja, sola, śledź, tofu, tuńczyk, wątróbka cielęca lud drobiowa.
  • Warzywa: brokuły, brukselka, buraki, cebula, cykoria, czosnek, kalafior, kapusta, marchew, oliwki, papryka, pietruszka, pomidory, rzeżucha, rzodkiewka, sałata, szpinak, ziemniaki.
  • Owoce: ananas, awokado, banany, cytryny, figi, grapefruity, jabłka, jagody czarne, kiwi, maliny, morele, pomarańcze, porzeczki czarne, śliwki, truskawki, winogrona, wiśnie, żurawiny.
  • Tłuszcze: masło, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany.
  • Napoje: herbata zielona, herbata czerwona, kakao, mleko sojowe, naturalne soki warzywne i owocowe, napar ze skrzypu, sok z brzozy, wino czerwone, woda mineralna.
  • Orzechy i pestki: migdały, nasiona słonecznika, orzechy brazylijskie, nerkowca, laskowe, włoskie, pestki dyni, sezam, siemię lniane.
  • Inne: gorzka czekolada, drożdże piwne, melasa trzcinowa.

Koktajle

Niezwykle ważnym elementem diety strukturalnej dr Bardadyna są tzw. eliksiry młodości. Należy dobierać je według własnych potrzeb. Koktajl wiśniowy posiada działanie odmładzające, przeciwzmarszczkowe i przywracające gęstość skórze. Eliksir fioletowy wzmacnia wzrok i naczynia krwionośne. Zielony koktajl jest przeznaczony dla osób, którym zależy przede wszystkim na poprawie przemiany materii i schudnięciu, a pomarańczowy powinny pić osoby, które chcą wzmocnić organizm.

Zobacz książkę: Koktajle odchudzające

Przepisy

Przepis na koktajl zielony:

  • 200 ml kefiru lub jogurtu naturalnego o zawartości tłuszczu 1,5%
  • ½ dojrzałego awokado
  • łyżka siekanej natki pietruszki
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka otrąb owsianych

Przepis na koktajl wiśniowy:

  • 200 mleka sojowego
  • 100 g wiśni
  • 2 łyżeczki zarodków pszennych
  • łyżeczka melasy trzcinowej
  • ½ łyżeczki skrzypu

Wszystkie składniki należy zblendować.

Zobacz też:

Oceń artykuł

(liczba ocen 19)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA