Izolat białka serwatkowego i sojowego – działanie odżywki

Izolat białkowy – zarówno ten pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego – jest substancją popularnie wykorzystywaną do produkcji odżywek dla sportowców. Dzięki bardzo wysokiej zawartości protein i niemalże całkowitym braku cukrów i tłuszczów, skutecznie wspiera budowanie tkanki mięśniowej i utratę zbędnych kilogramów.
Mężczyzna trzyma w dłoni odżywkę białkową
źródło:123RF

Spis treści

Co to jest izolat białka serwatkowego? 

Podczas produkcji serów z mleka krowiego powstaje produkt uboczny zwany serwatką. W przemyśle spożywczym serwatka wykorzystywana jest do produkcji rozmaitych napojów mlecznych, ale powszechnie stosuje się ją również do produkcji laktozy i odżywek wysokobiałkowych dla sportowców. Jeśli chodzi o te ostatnie, przeważnie tworzone są one na bazie koncentratów lub izolatów białka serwatkowego. 

Aby pozyskać koncentrat białkowy (WPC), serwatkę poddać trzeba procesowi ultrafiltracji, dzięki której eliminuje się z produktu większość zawartych w nim cukrów i tłuszczów, przy jednoczesnym zachowaniu zawartości protein. Dalsze procesy technologiczne mają na celu jeszcze jeszcze dokładniejsze oczyszczenie samego białka i w ich efekcie powstaje izolat białka serwatkowego (WPI) zawierający 80 – 90% czystej proteiny.

Czym jest izolat białka sojowego?

Izolaty białkowe dzielą się na te pochodzenia zwierzęcego (produkowane z mleka krowiego) i te pochodzenia roślinnego. 

Istnieje wiele roślin niezwykle bogatych w białko:

  • soja,
  • kukurydza,
  • rzepak,
  • groch,
  • ryż,
  • pszenica.

Do produkcji odżywek dla sportowców najczęściej wykorzystuje się soję, choć na rynku spotkać można też np. izolat białka grochu. 

Dlaczego soja?Otóż jej proteina uważana jest za najbardziej wartościową formę białka pochodzenia roślinnego. Soja zawiera:

Dostarczanie organizmowi białka roślinnego w czystej postaci wspiera odbudowę tkanki mięśniowej, walkę z nadmiarem tkanki tłuszczowej i dbałość o dobrą kondycję fizyczną organizmu.

Reklama

Zalety i efekty stosowania izolatu białkowego

Odżywki białkowe o wysokiej zawartości czystego, pełnowartościowego białka bogate są w aminokwasy, które skutecznie wspomagają regenerację organizmu po intensywnym wysiłku fizycznym oraz zapobiegają rozpadowi tkanki mięśniowej po treningu i w trakcie spoczynku. Dzieje się tak dzięki temu, że organizm spala nadwyżkę aminokwasów pochodzących z preparatu białkowego, a nie te wbudowane w tkankę mięśniową.

Izolat białka serwatkowego jest substancją szybkoprzyswajalną przez organizm dzięki niskiej zawartości laktozy i tłuszczów, dlatego zaleca się jego stosowanie bezpośrednio przed lub tuż po treningu celem zapewnienia organizmowi natychmiastowej regeneracji.

Zalety izolatu białkowego:

  • zawartość czystych protein wyższa niż w koncentratach białkowych,
  • wysoka jakość i czystość zwartego białka,
  • niska zawartość cukrów,
  • niska zawartość tłuszczów,
  • dobra przyswajalność,
  • możliwość stosowania tuż przed lub tuż po treningu (odżywka przedtreningowa),
  • szybka regeneracja organizmu,
  • wspieranie budowy tkanki mięśniowej,
  • właściwości antykataboliczne,
  • niska kaloryczność,
  • zapewnienie poczucia sytości.

Izolat białka serwatkowego a odchudzanie

Izolat białka, jako produkt bez laktozy, cukru i tłuszczów charakteryzuje się niską kalorycznością, dlatego może być stosowany jako wsparcie w walce ze zbędnymi kilogramami przez osoby aktywne fizycznie. Odżywki białkowe stosowane przed lub po treningu wspomagają nadbudowę tkanki mięśniowej, przyczyniając się jednocześnie do eliminowania tkanki tłuszczowej.

Intensywny wysiłek fizyczny w połączeniu z dietą odchudzającą może powodować w organizmie niedobór ważnych dla niego substancji odżywczych. Dlatego ważne jest, by dbać o spożywanie produktów bogatych w wartościowe mikroelementy. Izolat serwatki dostarcza organizmowi czyste białko i aminokwasy, zapewniając mięśniom szeroki dostęp do najważniejszego dla nich budulca.

Spożywanie dużych ilości protein przyczynia się również do polepszenia przemiany materii. Metabolizm białka wymaga od organizmu wiele energii i na tym właśnie polega efekt odchudzający.

Dodatkowo odżywki białkowe zapewniają na dłuższy czas uczucie sytości,ograniczając nadmierny apetyt. Dzięki wypełnianiu żołądka niskokalorycznym preparatem, osoby zmagające się ze zbędnymi kilogramami mają mniejszą ochotę na podjadanie przekąsek między pełnowartościowymi posiłkami.

Izolat, koncentrat czy hydrolizat – co wybrać?

Oprócz odżywek białkowych tworzonych na bazie koncentratów i izolatów białkowych rynek oferuje jeszcze preparaty zwane hydrolizatem białka serwatkowego. Hydrolizat to białko w najczystszej postaci (jego zawartość w produkcie waha się od 90 do 100%). Spożywane w czasie okołotreningowym charakteryzuje się najwyższą skutecznością we wspomaganiu budowy mięśni.

Osoby z niewielkim doświadczeniem w suplementowaniu odżywek białkowych często zastanawiają się, co lepiej wybrać – hydrolizat, izolat czy koncentrat, co na masę, a co na mięśnie? 

Trudno tu udzielić jednoznacznej odpowiedzi, ponieważ wybór zależy od kilku czynników:

  • częstotliwości treningów,
  • intensywności wysiłku fizycznego,
  • oczekiwanego efektu (utrata kilogramów, poprawa kondycji, rozbudowa mięśni itd.),
  • przeznaczonego na preparaty budżetu (należy pamiętać, że im wyższa zawartość i jakość białka, tym wyższa cena produktu).

Najlepiej zacząć suplementację pod okiem doświadczonego dietetyka lub trenera, który pomoże dobrać odpowiedni preparat i udzieli porady na temat jego dawkowania.

Czytaj też:

Oceń artykuł

(liczba ocen 0)

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!

Powyższy artykuł prezentuje treści informacyjne i został opracowany wyłącznie przez redakcję serwisu. Artykuł zawiera informacje o wybranych produktach dostępnych w internetowym Sklepie Medme.pl i ma charakter autopromocyjny Sklepu Medme.pl Wybór prezentowanych produktów lub kategorii produktów został dokonany w sposób rzetelny, wyłącznie przez redakcję serwisu.
<-- popup -->