Pomarańcze są dostępne w sklepach przez cały rok, ale zwłaszcza zimą warto po nie sięgać, gdyż są źródłem wzmacniającej witaminy C, choć najwięcej ma jej… papryka!
W chłodniejsze dni idealnie uzupełniają dietę, gdy na próżno szukać świeżych, polskich sezonowych owoców. Jedna pomarańcza zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, a dodatkowo zawiera sporo innych, cennych substancji.
Odpowiedni poziom witamin i minerałów jest niezwykle ważny, dlatego jeśli występują niedobory należy je niezwłocznie uzupełnić. Oprócz zbilansowanej diety można sięgnąć po preparaty, pomagające pozbyć się niedoborów. Co ważne, dawka powinna być dopasowana do wieku i indywidualnych potrzeb. Jeśli odpowiedniego szukasz preparatu kliknij tutaj.
Reklama
Dlaczego warto jeść pomarańcze?
Pomarańcza w dużej mierze składa się z wody, więc włączenie do diety tego owocu reguluje przemianę materii i pomaga w wypłukiwaniu toksyn z organizmu.Co więcej, w białych błonkach pomarańczy jest bardzo dużo błonnika, który usprawnia trawienie i reguluje prace jelit. Dlatego filetowanie pomarańczy, choć dodaje owocowi elegancji i wydobywa pełnię smaku, nie jest wskazane pod względem zdrowotnym.
Zarówno witamina C, jak i obecny w pomarańczach beta-karoten to silne antyoksydanty – substancje przywracające równowagę w organizmie zmęczonym ciągłym stresem, pędem i nieprawidłową dietą.
Zawarty w pomarańczach potas korzystnie wpływa na układ krwionośny i odpowiedni poziom ciśnienia krwi.
W jakiej formie pomarańcze są najzdrowsze?
Tak, jak większość cytrusów, pomarańcze dobrze jadać bez poddawania ich obróbce termicznej. Dobrze jest sięgać po owoce w całości, dzieląc je na cząstki, naturalnie powstające z budowy owocu i białych błonek oddzielających kolejne partie.
Z racji tego, że są one bardzo zdrowe, lepiej sięgać po owoce w czystej postaci, a nie w soku, gdyż podczas jego produkcji są one usuwane.
Pomarańcze – do czego wykorzystać?
Najpopularniejszą formą serwowania pomarańczy jest owoc sam w sobie, jako przekąska, podwieczorek czy deser. Z powodzeniem można ozdabiać nią desery, dodawać np. do rozgrzewających zimowych owsianek, a także do sałatek: pomarańcza świetnie komponuje się m.in. ze świeżymi liśćmi szpinaku. Nierzadko pojawia się także w asyście mięs drobiowych oraz krewetek.
Oczywiście sok, choć nie powinien być pierwszym wyborem jeśli chodzi o spożycie pomarańczy, również warto pić. Najlepiej świeżo wyciskany, z cząstkami miąższu.
Wykorzystać można nawet skórki z pomarańczy: w celach kulinarnych najczęściej się ją kandyzuje, ale można także pomyśleć o praktycznym zastosowaniu w domu. Skórkę pomarańczową można włożyć do butów, by pozbyć się nieświeżego zapachu, a także czyścić nią elementy ze stali nierdzewnej. Ze skórki pomarańczowej można także zrobić ekologiczne odświeżacze powietrza – zagotować ją w niewielkiej ilości wody z dodatkiem cynamonu i goździków i pozostawić na miseczce, np. w łazience.