Czarny plastik w przyborach kuchennych. Sprawdź, dlaczego lepiej go unikać ❗
Czarny plastik w przyborach kuchennych. Sprawdź, dlaczego lepiej go unikać ❗
Czarny plastik w przyborach kuchennych. Sprawdź, dlaczego lepiej go unikać ❗

Pomarańcza - ile ma kalorii i dlaczego warto ją jeść?

Jak cytrusy, to oczywiście witamina C. Ale pomarańcza to także źródło beta-karotenu i innych flawonoidów, potasu, a także witamin z grupy B, błonnika oraz α-hydroksykwasów (AHA), wykorzystywanych w kosmetyce.
Jakie witaminy ma pomarańcza
źródło:123RF
Spis treści

Pomarańcze są dostępne w sklepach przez cały rok, ale zwłaszcza zimą warto po nie sięgać, gdyż są źródłem wzmacniającej witaminy C, choć najwięcej ma jej… papryka!

W chłodniejsze dni idealnie uzupełniają dietę, gdy na próżno szukać świeżych, polskich sezonowych owoców. Jedna pomarańcza zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, a dodatkowo zawiera sporo innych, cennych substancji.

Dlaczego warto jeść pomarańcze?

Pomarańcza w dużej mierze składa się z wody, więc włączenie do diety tego owocu reguluje przemianę materii i pomaga w wypłukiwaniu toksyn z organizmu.Co więcej, w białych błonkach pomarańczy jest bardzo dużo błonnika, który usprawnia trawienie i reguluje prace jelit. Dlatego filetowanie pomarańczy, choć dodaje owocowi elegancji i wydobywa pełnię smaku, nie jest wskazane pod względem zdrowotnym.

Zarówno witamina C, jak i obecny w pomarańczach beta-karoten to silne antyoksydanty – substancje przywracające równowagę w organizmie zmęczonym ciągłym stresem, pędem i nieprawidłową dietą. 

Zawarty w pomarańczach potas korzystnie wpływa na układ krwionośny i odpowiedni poziom ciśnienia krwi. 

Reklama

W jakiej formie pomarańcze są najzdrowsze?

Tak, jak większość cytrusów, pomarańcze dobrze jadać bez poddawania ich obróbce termicznej. Dobrze jest sięgać po owoce w całości, dzieląc je na cząstki, naturalnie powstające z budowy owocu i białych błonek oddzielających kolejne partie.

Z racji tego, że są one bardzo zdrowe, lepiej sięgać po owoce w czystej postaci, a nie w soku, gdyż podczas jego produkcji są one usuwane. 

Reklama

Pomarańcze – do czego wykorzystać?

Najpopularniejszą formą serwowania pomarańczy jest owoc sam w sobie, jako przekąska, podwieczorek czy deser. Z powodzeniem można ozdabiać nią desery, dodawać np. do  rozgrzewających zimowych owsianek, a także do sałatek: pomarańcza świetnie komponuje się m.in. ze świeżymi liśćmi szpinaku. Nierzadko pojawia się także w asyście mięs drobiowych oraz krewetek. 

Oczywiście sok, choć nie powinien być pierwszym wyborem jeśli chodzi o spożycie pomarańczy, również warto pić. Najlepiej świeżo wyciskany, z cząstkami miąższu. 

Wykorzystać można nawet skórki z pomarańczy: w celach kulinarnych najczęściej się ją kandyzuje, ale można także pomyśleć o praktycznym zastosowaniu w domu. Skórkę pomarańczową można włożyć do butów, by pozbyć się nieświeżego zapachu, a także czyścić nią elementy ze stali nierdzewnej. Ze skórki pomarańczowej można także zrobić ekologiczne odświeżacze powietrza – zagotować ją w niewielkiej ilości wody z dodatkiem cynamonu i goździków i pozostawić na miseczce, np. w łazience. 

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Owoce
Czy awokado to owoc czy warzywo?
Czy awokado to owoc
Kiwano - właściwości, wartości odżywcze i wygląd. Jak jeść i jak smakuje?
Pomarańczowy owoc z kolcami
Pigwa a pigwowiec - właściwości. Jak wyglądają i czym się różnią?
Owoc pigwa
Podobne artykuły
Syrop z dzikiego bzu
Syrop z czarnego bzu - przepis i właściwości. Jak go zrobić w domu?
Mężczyzna sadzi borówkę amerykańską
Plantacja borówki amerykańskiej – warunki i koszt założenia
Owoce figi
Figa - właściwości, wartości odżywcze i skutki uboczne? Jak obrać i jeść figę?
Owoce pigwy na talerzu
Pigwa - właściwości. Co z niej zrobić i kiedy ją zrywać?
Dzika róża - jakie ma właściwości? Przepisy na przetwory

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Jakie funkcje Twojego CGM są dla Ciebie najważniejsze?
Touchcare CGM