Dla Ciebie, na zdrowie!

Pomarańcza - ile ma kalorii i dlaczego warto ją jeść?

Jak cytrusy, to oczywiście witamina C. Ale pomarańcza to także źródło beta-karotenu i innych flawonoidów, potasu, a także witamin z grupy B, błonnika oraz α-hydroksykwasów (AHA), wykorzystywanych w kosmetyce.
Jakie witaminy ma pomarańcza
źródło:123RF
Spis treści

Pomarańcze są dostępne w sklepach przez cały rok, ale zwłaszcza zimą warto po nie sięgać, gdyż są źródłem wzmacniającej witaminy C, choć najwięcej ma jej… papryka!

W chłodniejsze dni idealnie uzupełniają dietę, gdy na próżno szukać świeżych, polskich sezonowych owoców. Jedna pomarańcza zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, a dodatkowo zawiera sporo innych, cennych substancji.

Odpowiedni poziom witamin i minerałów jest niezwykle ważny, dlatego jeśli występują niedobory należy je niezwłocznie uzupełnić. Oprócz zbilansowanej diety można sięgnąć po preparaty, pomagające pozbyć się niedoborów. Co ważne, dawka powinna być dopasowana do wieku i indywidualnych potrzeb. Jeśli odpowiedniego szukasz preparatu kliknij tutaj.

Reklama

Dlaczego warto jeść pomarańcze?

Pomarańcza w dużej mierze składa się z wody, więc włączenie do diety tego owocu reguluje przemianę materii i pomaga w wypłukiwaniu toksyn z organizmu.Co więcej, w białych błonkach pomarańczy jest bardzo dużo błonnika, który usprawnia trawienie i reguluje prace jelit. Dlatego filetowanie pomarańczy, choć dodaje owocowi elegancji i wydobywa pełnię smaku, nie jest wskazane pod względem zdrowotnym.

Zarówno witamina C, jak i obecny w pomarańczach beta-karoten to silne antyoksydanty – substancje przywracające równowagę w organizmie zmęczonym ciągłym stresem, pędem i nieprawidłową dietą. 

Zawarty w pomarańczach potas korzystnie wpływa na układ krwionośny i odpowiedni poziom ciśnienia krwi. 

W jakiej formie pomarańcze są najzdrowsze?

Tak, jak większość cytrusów, pomarańcze dobrze jadać bez poddawania ich obróbce termicznej. Dobrze jest sięgać po owoce w całości, dzieląc je na cząstki, naturalnie powstające z budowy owocu i białych błonek oddzielających kolejne partie.

Z racji tego, że są one bardzo zdrowe, lepiej sięgać po owoce w czystej postaci, a nie w soku, gdyż podczas jego produkcji są one usuwane. 

Chcesz uzupełnić niedobór witamin i minerałów? Kliknij tutaj

Pomarańcze – do czego wykorzystać?

Najpopularniejszą formą serwowania pomarańczy jest owoc sam w sobie, jako przekąska, podwieczorek czy deser. Z powodzeniem można ozdabiać nią desery, dodawać np. do  rozgrzewających zimowych owsianek, a także do sałatek: pomarańcza świetnie komponuje się m.in. ze świeżymi liśćmi szpinaku. Nierzadko pojawia się także w asyście mięs drobiowych oraz krewetek. 

Oczywiście sok, choć nie powinien być pierwszym wyborem jeśli chodzi o spożycie pomarańczy, również warto pić. Najlepiej świeżo wyciskany, z cząstkami miąższu. 

Wykorzystać można nawet skórki z pomarańczy: w celach kulinarnych najczęściej się ją kandyzuje, ale można także pomyśleć o praktycznym zastosowaniu w domu. Skórkę pomarańczową można włożyć do butów, by pozbyć się nieświeżego zapachu, a także czyścić nią elementy ze stali nierdzewnej. Ze skórki pomarańczowej można także zrobić ekologiczne odświeżacze powietrza – zagotować ją w niewielkiej ilości wody z dodatkiem cynamonu i goździków i pozostawić na miseczce, np. w łazience. 

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Odżywianie
Przeczytaj artykuł
Źródła witaminy C – co ma jej najwięcej? Produkty
Pomarańcze to nauralne źródło witaminy C
Przeczytaj artykuł
Najczęstsze objawy niedoboru witamin i składników mineralnych
Przeczytaj artykuł
Produkty bogate w magnez: gdzie jest go najwięcej? Przykłady
Szpinak, migdały i awokado, czyli produkty o dużej zawartości magnezu
Podobne artykuły
Kobieta z długimi włosami
Witaminy na włosy – jakie na wypadanie i porost włosów?
Polecane składniki w diecie owocowej
Frutarianizm (dieta owocowa) – co jeść? Jadłospis i przepisy
witaminy w cebuli
Jakie witaminy ma cebula?
Jak wycisnąć sok z granatu
Jak wycisnąć sok z granatu?
Może to Cię zainteresuje
Kobieta odmawia jedzenia słodyczy z powodu hiperinsulinemii
Hiperinsulinemia - przyczyny, objawy i leczenie. Jaka dieta?
Język z czerwonymi plamami
Język geograficzny - przyczyny i objawy. Jakie leczenie?
Widok kominów z fabryk zanieczyszczających powietrze
Zanieczyszczenia powietrza - źródła. Jaki wpływ na zdrowie?
Model mózgu z dłoni
Torbiel szyszynki - objawy i leczenie. Czy może pęknąć?

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Jakie objawy alergii są dla Ciebie najbardziej uciążliwe?