Kruszyna pospolita - na odchudzanie i zdrowie. Działanie

Roślina kruszyna pospolita
Źródło: 123RF

Autor

Łucja Cymkiewicz

Kruszyna pospolita wykazuje silne działanie przeczyszczające, wspomaga pracę układu trawiennego ale powinna być unikana przez osoby cierpiące na dolegliwości związane z jelitami lub nerkami, a także dzieci oraz kobiety w ciąży.
 

Kruszyna pospolita - co to jest?

Kruszyna pospolita to popularna roślina, która przybiera formę rozległego krzewu lub niskiego drzewa (w zależności od gatunku). Na ogół osiąga wysokość między 3 a 5 metrów. Nazwa kruszyny wiąże się z tym, że ma cienkie gałązki, które bardzo łatwo jest uszkodzić. Kruszyna pospolita występuje w całej Europie, w północno-zachodniej Azji oraz w Kanadzie i USA, gdzie została sprowadzona przez imigrantów i jest uznawana za chwast. W Europie jest traktowana jako roślina lecznicza wspomagająca pracę układu trawiennego, o czym piszemy więcej w kolejnych częściach tekstu. Odmiana kruszyny występująca na terenie Turcji i Persji daje żółte owoce wykorzystywane jako barwnik tkanin.

Kruszyna pospolita - asplenifolia ma niewielkie, ciemnozielone listki i okrągłe owoce. Rośnie w lasach sosnowych, na terenach podmokłych. Można ją spotkać także na obszarach powycinkowych (zrębach), przy drogach oraz na torfowiskach.

Zobacz także: Mydlnica lekarska - zastosowanie w kosmetyce i zdrowiu

Kora kruszyny

Najbardziej docenianą częścią kruszyny, jeśli chodzi o właściwości lecznicze, jest kora. To właśnie z kory kruszyny pozyskiwane jest ziele, które świetnie wspomaga pracę układu trawiennego.

Zbiera się ją wiosną, z młodych pni i gałęzi jeszcze zanim zaczną rozwijać się liście. Młoda kora kruszyny jest ciemnobrązowa, pokryta włoskami. Ma intensywny, nieprzyjemny zapach, który jednak po wysuszeniu znacznie łagodnieje.

Po zbiorze kora kruszyny jest osuszana i ogrzewana lub przechowywana w suchym miejscu przez rok. Jest to konieczne w celu zniwelowania szkodliwych substancji, które się w niej znajdują - chodzi o związki antrapochodne, które mają silne działanie drażniące. Po odpowiedniej obróbce lub po upłynięciu roku czasu związki te ulegają utlenieniu i nie stanowią już zagrożenia dla zdrowia.

Kora kruszyny właściwości lecznicze

  • Zawiera antranoidy, nazywane potocznie roślinnymi związkami przeczyszczającymi.
  • Silnie oddziałuje na układ pokarmowy
  • Ziele kruszyny wspomaga pracę jelit, przyspieszając wypróżnienie
  • Wykazuje działanie przeciwgrzybicze
  • Hamuje działanie niektórych wirusów
  • Nie może być stosowana przez dzieci i młodzież poniżej 12 roku życia oraz kobiety w ciąży
  • Wywołuje ostre reakcje u osób, które cierpią na:
    • choroby zapalne jelit
    • wrzody
    • niedrożność jelit
    • zwężenie lub atonię jelit
    • zapalenie wyrostka robaczkowego
    • choroby nerek
    • hemoroidy
  • Stosowana zbyt często może powodować odwodnienie
  • Osoby zażywające określone leki (przy długotrwałym leczeniu) koniecznie muszą omówić stosowanie kory kruszyny pospolitej z lekarzem prowadzącym.

Kora kruszyny działanie

Kora kruszyny pobudza pracę układu pokarmowego:

  • działa żółciopędnie i żółciotwórczo,
  • zwiększa ilość wody i ciśnienia w jelicie grubym,
  • to z kolei powoduje przyspieszenie pracy jelita grubego (działanie przeczyszczające).

Ważne! Kora kruszyny powinna być stosowana w przypadku zaparć, a nie jako długotrwała kuracja. Przyjmowanie jej zbyt często może wywoływać działania niepożądane m.in. osłabienie pracy jelita grubego.

Kora kruszyny na odchudzanie

Ze względu na swoje właściwości przeczyszczające, kora kruszyny może być stosowana przez osoby otyłe, które borykają się z problemem zaparć. Dzięki swoim właściwościom ułatwia wypróżnianie, dzięki czemu organizm oczyszcza się z toksyn i działa sprawniej. Kora kruszyny, ani żaden inny środek o działaniu przeczyszczającym, nie powinna być stosowana przez długi okres czasu. W przypadku wystąpienia nudności lub bólu brzucha, konieczne jest odstawienie ziela kruszyny.

Zobacz także: Pięciornik - rodzaje, właściwości, działanie w pielęgnacji

Kora kruszyny - zastosowanie

Kora kruszyny

Kora kruszyny jest wykorzystywana przede wszystkim jako samodzielne ziele do zaparzania lub składnik mieszanek ziołowych. Nie stosuje się jej jako przyprawy ani dodatku do dań w żadnej innej formie.

Wywar z kory kruszyny

Wywar z kory kruszyny należy sporządzić umieszczając jej niewielką ilość w naczyniu z letnią wodą. Wodę należy doprowadzić do wrzenia, po czym ostudzić i wypić.

Owoce kruszyny

Owoce kruszyny mają znacznie łagodniejsze działanie i rzadziej wywołują niepożądane efekty takie jak nudności lub ból brzucha. Zbiór owoców kruszyny nie powoduje zniszczenia rośliny.

Owoce kruszyny zbiera się wczesną jesienią, po czym suszy i sprzedaje jako składnik mieszanek ziołowych lub samodzielne ziele. Wywar z owoców, przygotowuje się dokładnie tak samo jak wywar z kory kruszyny.

 

 

Miód z kruszyny

 

 

 

Miód kruszynowy jest pozyskiwany z owoców kruszyny. Ma złocistą, ciemną barwę oraz delikatny, charakterystyczny dla tej rośliny smak. Producenci miodów opisują jego smak jako specyficzny i wart spróbowania. Miód z kruszyny występuje także jako składnik mieszanek miodowych wzbogaconych roślinnymi nektarami.

 

Oceń artykuł

(liczba ocen 16)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA