Tego nie jedz po operacji wyrostka. Kliknij tutaj!
Tego nie jedz po operacji wyrostka. Kliknij tutaj!
Tego nie jedz po operacji wyrostka. Kliknij tutaj!

Mąka gryczana - cena. Co można zrobić z mąki gryczanej?

Mąka gryczana jest bezglutenowa, ma niski indeks glikemiczny, cechuje się też dużą zawartością dobrze zbilansowanych białek. Dlatego wyroby z mąki gryczanej są zalecane osobom cierpiącym na nietolerancję glutenu, celiakię, cukrzycę, a także nadciśnienie, miażdżycę i otyłość.
Mąka gryczana w półmisku i drewniany wałek
źródło:123RF
Spis treści

Mąka gryczana przebojem wchodzi do europejskich kuchni. Do niedawna znana i stosowana niszowo, do produkcji wyłącznie określonych produktów spożywczych, dziś znajduje coraz bardziej uniwersalne zastosowania. 

Mąka gryczana

Mąka gryczana wytwarzana jest z mielonych ziaren gryki, rośliny rocznej, jarej, należącej do rodziny rdestowatych, ale ze względu na sposób uprawy zaliczanej do zbóż. Gryka ceniona jest ze względu na wartości odżywcze, w tym między innymi dużą zawartość białka (od 9 do 19 procent) o dobrze zbilansowanym składzie aminokwasów, najlepszym spośród wszystkich zbóż – w jej składzie znajduje się między innymi duża ilość lizyny, hamującej aktywność innego aminokwasu, czyli argininy. To oraz znaczna ilość błonnika pokarmowego, a także fosforu i witamin z grupy B, wpływać może na:

  • obniżenie poziomu cholesterolu we krwi,
  • obniżenie ciśnienia tętniczego,
  • spadek ryzyka zachorowania na miażdżycę, nadciśnienie oraz otyłość.

Reklama

Mąka gryczana bez glutenu

Co niezwykle istotne, mąką gryczana wolna jest od glutenu, dlatego stanowi doskonałą propozycję dla osób wykazujących się nietolerancją tego białka oraz cierpiących na  celiakię– groźną chorobę, w przebiegu której u pacjentów predestynowanych do tego genetycznie dochodzi do nadmiernych reakcji immunologicznych w odpowiedzi na zawarty w zbożach gluten. 

Jako taka, mąka gryczana jest więc jedną z alternatyw dla mąki z pszenicy, żyta i owsa. Inną jej cechą jest niski indeks glikemiczny, a więc parametr definiujący wzrost stężenia glukozy we krwi po spożyciu posiłku. W przypadku mąki gryczanej IG wynosi zaledwie 40, co oznacza, że jest stosunkowo bezpieczna dla diabetyków i jako taka może zostać włączona do tzw. diety cukrzycowej.

Reklama

Właściwości odżywcze mąki z kaszy gryczanej

Z danych U.S Department of Agriculture wynika, że właściwości odżywczemąki z kaszy gryczanej pełnoziarnistej kształtują się następująco (w przeliczeniu na 100 gramów produktu):

●      Kaloryczność – 333 kcal

●      Białka – 12,62 g

●      Węglowodany – 70,59

o  Błonnik – 10 g

●      Tłuszcze – 3,1 g

o  Nasycone – 0,68 g

o  Jednonasycone – 0,95 g

o  Wielonasycone – 0,95 g

Ilość wspomnianej lizyny to 0,64 g. Dodatkowo warto wiedzieć, że 100 gramów mąki z kaszy gryczanejzaspokaja około 50 procent dziennego zapotrzebowania na takie składniki mineralne, jak fosfor, magnez, miedź i żelazo. Produkt ten w znacznym stopniu pozwala nasycić organizm witaminami B1, B2 i B6.

Reklama

Co można zrobić z mąki gryczanej? 

Warto wiedzieć, że mąka z kaszy gryczanej nadaje potrawom delikatnej goryczki. W czasie ich przyrządzania należy też pamiętać, że cechuje się ona relatywnie dużą wodochłonnością, co może być przyczynkiem do delikatnej modyfikacji niektórych przepisów. Co można zrobić z mąki gryczanej? Ze względu na właściwości prozdrowotne, odżywcze, ale też smakowe, znajduje ona coraz więcej wyrafinowanych zastosowań kulinarnych. 

W Polsce i wielu krajach europejskim, podstawowe dania z mąki gryczanej to:

  • bezglutenowy chleb dla osób chorych na celiakię,
  • bliny - placki drożdżowe wywodzące się z kuchni rosyjskiej i ukraińskiej,
  •  kleiki gryczano-ryżowe, wafle gryczane,
  • naleśniki, pierogi, kluski.

Włosi mąkę gryczaną wykorzystują do produkcji pizzoccheri, szerokiego makaronu typu noodles, który podaje się razem z warzywami. Z kolei w Japonii daniem z mąki gryczanej (z 20-procentowym dodatkiem pszennej) jest długi i bardzo cienki makaron sobą. Natomiast na Białorusi dużą popularnością cieszy się deser o nazwie kułaga, przygotowywany na zimno ze sfermentowanego ciasta z mąki gryczanej, z dodatkiem leśnych owoców. 

Reklama

Mąka gryczana biała, niepalona, pełnoziarnista

Dostępna w sklepach mąka gryczana pochodzi najczęściej z pełnego przemiału ziaren gryki białej, stąd spotykane nazwy: mąka gryczana biała oraz mąka gryczana pełnoziarnista. Często spotkać się można też z określeniem mąka gryczana niepalona. Odnosi się ono do procesu produkcji kaszy gryczanej, a konkretnie – jej obróbki termicznej. Wyróżniamy kaszę niepaloną oraz paloną (prażoną) i takie same rodzaje mąki. Warto wiedzieć, że mąka gryczana niepalona jest bardziej ceniona przez specjalistów jako delikatniejsza w smaku oraz bardziej wartościowa odżywczo - zawiera więcej białka. 

Reklama

Cena mąki gryczanej

Cena mąki gryczanej jest relatywnie wysoka. Za kilogram trzeba zapłacić od 6 do 9 złotych, a więc mniej więcej 2 razy więcej, niż w przypadku mąki pszennej. Co więcej, w podobnych cenach (nawet 8-9 złotych) bardzo często sprzedawane są też opakowania zawierające 500 gramów produktu (lub 16 uncji) – wiele zależy od klasy i właściwości mąki, jej pochodzenia oraz źródła dystrybucji. 

Ciesząc się coraz większą popularnością, mąka gryczana jest już spotykana na półkach hipermarketów i dyskontów spożywczych. Można ją kupić także w sklepach z żywnością ekologiczną, zarówno stacjonarnych, jak też internetowych. 

Czytaj również

Bibliografia

  • Krystyna Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska, Wartość odżywcza i możliwości wykorzystania gryki, Postępy Fitoterapii 1/2014
  • Gjore Nakov, Viktorija Stamatovska, Ljupka Necinova, Nastia Ivanova, Stanka Damyanova, Characteristics of buckwheat and buckwheat flour (review), Conference: 82 International scientific conference of young scientist and students
Piotr  Brzózka - dziennikarz wyróżniony w konkursie Dziennikarz Medyczny Roku 2023
Artykuł napisany przez
Piotr Brzózka - dziennikarz wyróżniony w konkursie Dziennikarz Medyczny Roku 2023
Dziennikarz wyróżniony w konkursie "Dziennikarz Medyczny Roku 2023". Autor tysięcy publikacji o tematyce medycznej, ekonomicznej, politycznej i społecznej. Przez 15 lat związany z Dziennikiem Łódzkim i Polska TheTimes. Z wykształcenia socjolog stosunków politycznych, absolwent Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego Uniwersytetu Łódzkiego. Po godzinach fotografuje, projektuje, maluje, tworzy muzykę.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Produkty sypkie
Płatki owsiane - czy zawierają gluten? Właściwości i kalorie
Danie z płatkami owsianymi
Makaron vermicelli: co to jest, jak gotować, ile ma kalorii?
Danie z makaronem vermicelli
Płatki owsiane a otręby - czym się różnią i które są zdrowsze?
Produkty zbożowe
Podobne artykuły
Tortilla z kaszą perłową
Kasza perłowa - właściwości. Jak należy ją gotować?
Danie azjatyckie z makaronem sojowym
Makaron sojowy – kalorie, cena, skład i wartości odżywcze
Czarny makaron z krewetkami
Czarny makaron - z czego jest i gdzie kupić? Kalorie i cena
Drewniana łyżka pełna czerwonego ryżu
Czerwony ryż: właściwości, wpływ na cholesterol i gotowanie
Różne rodzaje ryżu w płóciennych workach
Ryż - wartości odżywcze. Ile ma dokładnie kalorii?

Reklama


Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego
Dowiedz się co to!