Tego nie jedz po operacji wyrostka. Kliknij tutaj!
Tego nie jedz po operacji wyrostka. Kliknij tutaj!
Tego nie jedz po operacji wyrostka. Kliknij tutaj!

Mięso z indyka - czy jest zdrowe i co można z niego zrobić? Dania

Mięso z indyka, zaraz obok mięsa z kurczaka jest najczęściej wybieranym mięsem drobiowym. Znane ze swojej niskiej zawartości tłuszczu i delikatnego smaku, staje się idealnym wyborem dla osób dbających o zdrową i zrównoważoną dietę. W tym artykule przyjrzymy się, dlaczego mięso z indyka może być wartościowym składnikiem naszych posiłków, sprawdzimy jego kaloryczność oraz podzielimy się przepisami na smaczne dania.
Mięso z indyka na drewnianej desce w otoczeniu cytryny, rozmarynu i czosnku
Źródło: Freepik
W skrócie
  • Mięso z indyka jest jednym z najczęściej wybieranych chudych mięs drobiowych.
  • Ze względu na to, że jest chudsze niż mięso z kurczaka i zawiera więcej składników odżywczych, stanowi doskonałą alternatywa dla osób, które chcą zredukować ilość spożywanego tłuszczu.
  • Kaloryczność mięsa z indyka zależy od części z której pochodzi dany kawałek, a także metody jego przyrządzenia. Przykładowo pierś z indyka ma 84 kcal w 100 g.
SPRAWDŹ TEŻ: Które mięso drobiowe jest najzdrowsze?
Spis treści

Czy mięso z indyka jest zdrowe? Ile ma kalorii?

Mięso z indyka to doskonałe źródło białka, witamin z grupy B, żelaza i cynku. Jest niskokaloryczne i niskotłuszczowe, co sprawia, że jest idealnym wyborem dla osób dbających o zdrową dietę. Chude mięsa drobiowe rekomendowane są w Piramidzie Żywienia Człowieka zdrowego w ilości 3-4 porcji tygodniowo. Wiele osób zadaje sobie pytanie czy mięso z indyka jest zdrowsze od kurczaka? Czy zawiera hormony i antybiotyki?

Mięso z indyka jest nie tylko chudsze, ale również bogatsze w składniki odżywcze niż kurczak. Mięso z piersi zawiera o połowę mniej tłuszczu, a jednocześnie dostarcza równie dużo białka. To doskonała alternatywa dla osób, które chcą zredukować ilość spożywanego tłuszczu, nie rezygnując z wartościowego białka.

Żadne mięso dostępne na rynku nie powinno zawierać w swoim składzie pozostałości antybiotyków ponieważ zabrania tego prawo. Jeżeli dane zwierzę wymaga leczenia antybiotykami to zanim trafi na ubój musi przejść okres karencji. 

Zanim sięgniemy po mięso z indyka, warto wiedzieć, jak rozpoznać zepsute mięso z indyka. Dlatego warto wiedzieć jak pachnie mięso z indyka, a w zasadzie warto pamiętać, że świeży produkt nie ma żadnego zapachu.

Zepsute mięso z indyka często wydziela nieprzyjemny zapach, który trudno zignorować. Dlatego, żeby nie marnować żywności mięso z indyka można zamrozić. Jak długo można mrozić mięso z indyka? Zamrożone części z indyka można trzymać podobnie jak inne chude mięsa około 3 miesięcy.

Kalorie w mięsie z indyka

Kaloryczność mięsa z indyka zależała będzie od części z której pochodzi dany kawałek oraz sposobu jego przyrządzenia. Jedną z najchudszych części będzie pierś z indyka kcal: 84 w 100 g/surowego mięsa bez skóry. Mięso z uda indyka kcal: 131 w 100 g, a mięso mielone z indyka kcal: 137 w 100 g. Niestety ciężko jest wskazać, ile ma indyk gotowany kcal ze względu, że każdy z nas przygotuje takie mięso w inny sposób. Oczywiście im więcej tłuszczu dodajemy podczas gotowania, tym więcej będzie miał indyk kcal.

Reklama

Rodzaje mięsa z indyka

Na sklepowych półkach dostępnych jest wiele jadalnych części z indyka, ale też i kości, które nadają się do przygotowania bazy do wielu zup. Mięso z indyka rodzaje:

  • pierś z indyka - najchudsza część  tuszy indyka, doskonale sprawdza się do pieczenia i potrawek;
  • udko z indyka -  a w zasadzie udo z indyka to część mięsa, która zachwyca soczystym smakiem. Idealna do pieczenia;
  • skrzydełka z indyka - mogą być przyrządzone na wiele sposobów, stanowiąc apetyczną przekąskę lub danie główne. Doskonale sprawdzą się także jako baza rosołu;
  • podroby: serce, wątróbka, żołądki z indyka - najbardziej zasobnę w witaminę A i żelazo, stanowią ciekawą alternatywę dla tradycyjnych mięs.

Reklama

Właściwości i wartości odżywcze mięsa z indyka

Mięso z indyka ma wiele właściwości i doskonale wpisuje się w każdy rodzaj diety, a zwłaszcza w diety redukcyjne i o podwyższonej zawartości białka. To co go wyróżnia na tle na innych mięs drobiowych to wysoka zawartość potasu i fosforu.

Indyk wartości odżywcze:

Ze względu na powyższe indyk właściwości ma wiele. Potas odgrywa istotną rolę w utrzymaniu równowagi elektrolitowej, co wpływa na kontrolę ciśnienia krwi. Bierze także udział w przewodnictwie nerwowym, wpływając na skurcze mięśni, w tym mięśnia sercowego.

Z kolei fosfor wraz z wapniem odpowiada za strukturę kości i zębów. Ponadto bierze udział w procesach związanych z przenoszeniem i magazynowaniem energii. Wpływa także na na równowagę kwasowo-zasadową organizmu.

Reklama

Przepisy z mięsem z indyka. Jak go przyprawić?

Mięso z indyka przez wiele osób jest unikane ze względu mało wyrazisty smak. Jednak prawidłowa obróbka, przyprawy i dodatki mogą zmienić je w wykwintne danie.

Jak przyprawić mięso mielone z indyka? Mięso z indyka doskonale przyjmuje różnorodne przyprawy, pozwalając na dostosowanie smaku potrawy do własnych preferencji. Warto eksperymentować z mieszankami ziół, takimi jak tymianek, rozmaryn, szałwia czy oregano, które dodadzą głębokości smaku.

W zależności od dania, warto również sięgnąć po imbir, czosnek, pieprz czy słodką paprykę, które urozmaicą smak potrawy. Przyrządzając mięso z indyka, należy pamiętać, że ze względu na jego chudość, ważne jest unikanie zbyt długiego gotowania, aby zachować soczystość. Ile gotować mięso z indyka? Czas gotowania zależy od wielkości porcji i rodzaju mięsa.

Pomysłów na dania z mięsem z indyka jest wiele! Tak naprawdę w każdym przepisie gdzie występuje jakiekolwiek mięso możemy spróbować zastąpić je tym indyczym. Można przyrządzić mielone z indyka, mięso mielone z indyka z makaronem, duszone mięso z indyka w formie gulaszu, pierogi z mięsem z indyka lub przygotować mięso mielone z indyka z ryżem.

Mięso to doskonale sprawdzi się jako baza rosołu. Ale co zrobić z gotowanym mięsem z indyka, które pozostanie? Można zaserwować gotowany indyk dla niemowlaka. przygotować z niego potrawkę lub pokroić i wykorzystać zamiast szynki do kanapki.

Z czym można podawać mięso z indyka? Typowy obiad z piersi z indyka można podać w towarzystwie ziemniaków, kaszy lub ryżu oraz surówki czy gotowanych warzyw. Warto eksperymentować w kuchni i przyrządzić dania kuchni azjatyckiej.

Mięso z indyka przepisy na dania obiadowe:

Spaghetti z mięsem mielonym z indyka:

Składniki:

  • makaron pełnoziarnisty spaghetti suchy - 60 g,
  • indyk, mięso mielone - 180 g,
  • pomidory krojone w puszce - 1 szklanka,
  • cebula - ½  sztuki,
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki,
  • oregano suszone - 2 szczypty,
  • bazylia suszona - 2 szczypty,
  • sól,
  • pieprz czarny.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
  2. Cebulę obierz i posiekaj.
  3. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem zeszklij cebulę, a następnie dodaj mięso i przyprawy. Wszystko razem smaż przez kilka minut.
  4. Dodaj pokrojone pomidory i duś aż sos zgęstnieje.
  5. Makaron przełóż na talerz i polej sosem.

Cukinia faszerowana indykiem i pomidorami:

Składniki:

  • cukinia - 1 sztuka,
  • indyk, mięso mielone - 120 g,
  • kasza jaglana sucha - 6 łyżek,
  • cebula -½  sztuki,
  • czosnek - 1 ząbek,
  • ser Parmezan tarty - 1 łyżka,
  • pomidor - 1 sztuka,
  • pomidor suszony - 4 plastry,
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki,
  • sól,
  • pieprz czarny,
  • papryka słodka mielona - 1 łyżeczka.

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę gotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut.
  2. Suszone pomidory zalej wrzątkiem, a po kilku minutach odsącz i pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Cukinię umyj i przetnij wzdłuż na pół, wydrąż miąższ uważając, by nie uszkodzić skórki (jeżeli cukinia ma duże pestki należy je usunąć). Miąższ pokrój w kostkę.
  4. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj.
  5. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem zeszklij cebulę, dodaj czosnek, mięso mielone i miąższ cukinii, a następnie dopraw i smaż przez kilka minut.
  6. Pomidory sparz gorącą wodą, następnie zdejmij skórkę, przekrój na cztery części, usuń pestki, a miąższ pokrój w kostkę.
  7. Pomidory przełóż na patelnię z mięsem i smaż przez 2-3 minuty.
  8. Podsmażony farsz zdejmij z palnika, dodaj suszone pomidory, ugotowaną kaszę, starty parmezan i wymieszaj.
  9. Wydrążone cukinie posyp solą i pieprzem.
  10. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i włóż do niej wypełnione farszem cukinie.
  11. Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika i piecz cukinię w 180 stopniach (grzanie góra i dół) przez około 35 minut.

* Żeby zniwelować gorzkawy posmak kaszy jaglanej, warto przed ugotowaniem podprażyć ją na suchej patelni, aż do momentu wydzielenia się przyjemnego zapachu, a następnie wypłukać kaszę w zimnej wodzie. Można też zamiast tego wypłukać ją w gorącej, a następnie zimnej wodzie.

Reklama

Ciekawostki na temat mięsa z indyka

Mięso z indyka często zestawiane jest z innymi rodzajami mięs i porównywane pod kątem zawartości antybiotyków, hormonów czy składników odżywczych. Poniżej przedstawiamy kilka informacji. Mięso z indyka ciekawostki:

MIT 1: Mięso z indyka jest mniej smaczne

Panuje przekonanie, że mięso z indyka jest mniej smaczne i suche po przygotowaniu. Dzięki odpowiedniemu przyprawieniu i właściwej obróbce termicznej, mięso z indyka może być równie aromatyczne i soczyste jak inne rodzaje mięsa.

FAKT 1: Mięso z indyka polecane jest przy chorobach układu sercowo-naczyniowego

Mięso z indyka zawiera głównie nienasycone kwasy tłuszczowe, niewiele cholesterolu i znikome ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. Taki skład wpisuje się w dietę na zdrowe serce i regulację cholesterolu.

MIT 2: Można jeść surowe mięso z indyka

Surowe lub niedogotowane mięso z indyka nie nadaje się do spożycia ze względu na ryzyko zatrucia. W mięsie tym mogą znajdować się bakterie wywołujące nudności, wymioty i biegunkę, które giną w wysokiej temperaturze.

FAKT 2: Mięso z indyka polecane jest małym dzieciom

Delikatne mięso indycze jest odpowiednie dla dzieci. Często wykorzystuje się go już do pierwszych miksowanych zupek.

Włączenie przepisów z indykiem do codziennej diety nie musi być trudne. Dobrze zbilansowany plan żywieniowy można uzyskać wykupując abonament w ramach inteligentnej platformy dietetycznej. Uzyskamy nie tylko urozmaicony i smaczny plan posiłków, ale również możliwość wsparcia dietetyka, a także szereg przydatnych funkcjonalności, jak motywator picia wody czy gotowanie dla rodziny.

Czytaj również

Bibliografia

  • Nimptsch K., Bernstein A. M., Giovannucci E. i wsp. Dietary Intakes of Red Meat, Poultry, and Fish During High School and Risk of Colorectal Adenomas inWomen. American Journal of Epidemiology 2013;178:172-183.
  • M. Michalczuk, A. Siennicka: „Właściwości dietetyczne mięsa różnych gatunków drobiu utrzymywanych w alternatywnych systemach chowu”. SGGW Warszawa; Przegląd hodowlany nr 11/2010.
dietetyk Kamila Kasprzak
Artykuł napisany przez
dietetyk Kamila Kasprzak
Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku Dietetyka. Na co dzień pracuje jako dietetyk w Peater - globalnej platformie dietetycznej popularyzującej zdrowe podejście do diety. Pasjonatka aktywności fizycznej i zdrowego stylu życia. Interesuje się również psychodietetyką -ukończyła studia podyplomowe w tym zakresie na Uniwersytecie Humanistycznospołecznym SWPS. Certyfikowany Instruktor Fitness oraz Trener Personalny. Jej konikiem jest żywienie osób aktywnych fizycznie. Wiedzę z tego obszaru zdobywa uczestnicząc w licznych szkoleniach i warsztatach.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Odżywianie
Masło klarowane (ghee) - jak zrobić i do czego je stosować?
Masło klarowane
Glutaminian sodu - jak dawkować? Szkodliwość i skutki uboczne
Jedzenie z glutaminianem sodu
Gorzki smak w ustach - rano i po jedzeniu. Co oznacza i jak się go pozbyć?
Gorzki posmak w ustach
Podobne artykuły
Pestki dyni po wysuszeniu
Pestki dyni - właściwości, kcal i wartości odżywcze. Jakie są przeciwwskazania?
Produkty bez glutenu
W czym jest gluten, a co nie zawiera glutenu? Gdzie najwięcej?
Chleb wieloziarnisty razowy
Najzdrowszy chleb – jaki na diecie? Zdrowe pieczywo
Produkty do diety na zbilansowanie indeksu glikemicznego
Indeks glikemiczny - czym jest? Tabele produktów z niskim i wysokim IG
Ziemniaki
Zielone ziemniaki - czy można je jeść? Trucizna czy odmiana?

Reklama


Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego
Dowiedz się co to!