Ten zakaz obowiązuje już w niektórych krajach. Czy zostanie wprowadzony również w Polsce? Sprawdź❗
Ten zakaz obowiązuje już w niektórych krajach. Czy zostanie wprowadzony również w Polsce? Sprawdź❗
Ten zakaz obowiązuje już w niektórych krajach. Czy zostanie wprowadzony również w Polsce? Sprawdź❗

Mięso z indyka - czy jest zdrowe i co można z niego zrobić? Dania

Mięso z indyka, zaraz obok mięsa z kurczaka jest najczęściej wybieranym mięsem drobiowym. Znane ze swojej niskiej zawartości tłuszczu i delikatnego smaku, staje się idealnym wyborem dla osób dbających o zdrową i zrównoważoną dietę. W tym artykule przyjrzymy się, dlaczego mięso z indyka może być wartościowym składnikiem naszych posiłków, sprawdzimy jego kaloryczność oraz podzielimy się przepisami na smaczne dania.
Mięso z indyka na drewnianej desce w otoczeniu cytryny, rozmarynu i czosnku
Źródło: Freepik
W skrócie
  • Mięso z indyka jest jednym z najczęściej wybieranych chudych mięs drobiowych.
  • Ze względu na to, że jest chudsze niż mięso z kurczaka i zawiera więcej składników odżywczych, stanowi doskonałą alternatywa dla osób, które chcą zredukować ilość spożywanego tłuszczu.
  • Kaloryczność mięsa z indyka zależy od części z której pochodzi dany kawałek, a także metody jego przyrządzenia. Przykładowo pierś z indyka ma 84 kcal w 100 g.
SPRAWDŹ TEŻ: Które mięso drobiowe jest najzdrowsze?
Spis treści

Reklama

Czy mięso z indyka jest zdrowe? Ile ma kalorii?

Mięso z indyka to doskonałe źródło białka, witamin z grupy B, żelaza i cynku. Jest niskokaloryczne i niskotłuszczowe, co sprawia, że jest idealnym wyborem dla osób dbających o zdrową dietę. Chude mięsa drobiowe rekomendowane są w Piramidzie Żywienia Człowieka zdrowego w ilości 3-4 porcji tygodniowo. Wiele osób zadaje sobie pytanie czy mięso z indyka jest zdrowsze od kurczaka? Czy zawiera hormony i antybiotyki?

Mięso z indyka jest nie tylko chudsze, ale również bogatsze w składniki odżywcze niż kurczak. Mięso z piersi zawiera o połowę mniej tłuszczu, a jednocześnie dostarcza równie dużo białka. To doskonała alternatywa dla osób, które chcą zredukować ilość spożywanego tłuszczu, nie rezygnując z wartościowego białka.

Żadne mięso dostępne na rynku nie powinno zawierać w swoim składzie pozostałości antybiotyków ponieważ zabrania tego prawo. Jeżeli dane zwierzę wymaga leczenia antybiotykami to zanim trafi na ubój musi przejść okres karencji. 

Zanim sięgniemy po mięso z indyka, warto wiedzieć, jak rozpoznać zepsute mięso z indyka. Dlatego warto wiedzieć jak pachnie mięso z indyka, a w zasadzie warto pamiętać, że świeży produkt nie ma żadnego zapachu.

Zepsute mięso z indyka często wydziela nieprzyjemny zapach, który trudno zignorować. Dlatego, żeby nie marnować żywności mięso z indyka można zamrozić. Jak długo można mrozić mięso z indyka? Zamrożone części z indyka można trzymać podobnie jak inne chude mięsa około 3 miesięcy.

Kalorie w mięsie z indyka

Kaloryczność mięsa z indyka zależała będzie od części z której pochodzi dany kawałek oraz sposobu jego przyrządzenia. Jedną z najchudszych części będzie pierś z indyka kcal: 84 w 100 g/surowego mięsa bez skóry. Mięso z uda indyka kcal: 131 w 100 g, a mięso mielone z indyka kcal: 137 w 100 g. Niestety ciężko jest wskazać, ile ma indyk gotowany kcal ze względu, że każdy z nas przygotuje takie mięso w inny sposób. Oczywiście im więcej tłuszczu dodajemy podczas gotowania, tym więcej będzie miał indyk kcal.

Reklama

Rodzaje mięsa z indyka

Na sklepowych półkach dostępnych jest wiele jadalnych części z indyka, ale też i kości, które nadają się do przygotowania bazy do wielu zup. Mięso z indyka rodzaje:

  • pierś z indyka - najchudsza część  tuszy indyka, doskonale sprawdza się do pieczenia i potrawek;
  • udko z indyka -  a w zasadzie udo z indyka to część mięsa, która zachwyca soczystym smakiem. Idealna do pieczenia;
  • skrzydełka z indyka - mogą być przyrządzone na wiele sposobów, stanowiąc apetyczną przekąskę lub danie główne. Doskonale sprawdzą się także jako baza rosołu;
  • podroby: serce, wątróbka, żołądki z indyka - najbardziej zasobnę w witaminę A i żelazo, stanowią ciekawą alternatywę dla tradycyjnych mięs.

Reklama

Właściwości i wartości odżywcze mięsa z indyka

Mięso z indyka ma wiele właściwości i doskonale wpisuje się w każdy rodzaj diety, a zwłaszcza w diety redukcyjne i o podwyższonej zawartości białka. To co go wyróżnia na tle na innych mięs drobiowych to wysoka zawartość potasu i fosforu.

Indyk wartości odżywcze:

Ze względu na powyższe indyk właściwości ma wiele. Potas odgrywa istotną rolę w utrzymaniu równowagi elektrolitowej, co wpływa na kontrolę ciśnienia krwi. Bierze także udział w przewodnictwie nerwowym, wpływając na skurcze mięśni, w tym mięśnia sercowego.

Z kolei fosfor wraz z wapniem odpowiada za strukturę kości i zębów. Ponadto bierze udział w procesach związanych z przenoszeniem i magazynowaniem energii. Wpływa także na na równowagę kwasowo-zasadową organizmu.

Reklama

Przepisy z mięsem z indyka. Jak go przyprawić?

Mięso z indyka przez wiele osób jest unikane ze względu mało wyrazisty smak. Jednak prawidłowa obróbka, przyprawy i dodatki mogą zmienić je w wykwintne danie.

Jak przyprawić mięso mielone z indyka? Mięso z indyka doskonale przyjmuje różnorodne przyprawy, pozwalając na dostosowanie smaku potrawy do własnych preferencji. Warto eksperymentować z mieszankami ziół, takimi jak tymianek, rozmaryn, szałwia czy oregano, które dodadzą głębokości smaku.

W zależności od dania, warto również sięgnąć po imbir, czosnek, pieprz czy słodką paprykę, które urozmaicą smak potrawy. Przyrządzając mięso z indyka, należy pamiętać, że ze względu na jego chudość, ważne jest unikanie zbyt długiego gotowania, aby zachować soczystość. Ile gotować mięso z indyka? Czas gotowania zależy od wielkości porcji i rodzaju mięsa.

Pomysłów na dania z mięsem z indyka jest wiele! Tak naprawdę w każdym przepisie gdzie występuje jakiekolwiek mięso możemy spróbować zastąpić je tym indyczym. Można przyrządzić mielone z indyka, mięso mielone z indyka z makaronem, duszone mięso z indyka w formie gulaszu, pierogi z mięsem z indyka lub przygotować mięso mielone z indyka z ryżem.

Mięso to doskonale sprawdzi się jako baza rosołu. Ale co zrobić z gotowanym mięsem z indyka, które pozostanie? Można zaserwować gotowany indyk dla niemowlaka. przygotować z niego potrawkę lub pokroić i wykorzystać zamiast szynki do kanapki.

Z czym można podawać mięso z indyka? Typowy obiad z piersi z indyka można podać w towarzystwie ziemniaków, kaszy lub ryżu oraz surówki czy gotowanych warzyw. Warto eksperymentować w kuchni i przyrządzić dania kuchni azjatyckiej.

Mięso z indyka przepisy na dania obiadowe:

Spaghetti z mięsem mielonym z indyka:

Składniki:

  • makaron pełnoziarnisty spaghetti suchy - 60 g,
  • indyk, mięso mielone - 180 g,
  • pomidory krojone w puszce - 1 szklanka,
  • cebula - ½  sztuki,
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki,
  • oregano suszone - 2 szczypty,
  • bazylia suszona - 2 szczypty,
  • sól,
  • pieprz czarny.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
  2. Cebulę obierz i posiekaj.
  3. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem zeszklij cebulę, a następnie dodaj mięso i przyprawy. Wszystko razem smaż przez kilka minut.
  4. Dodaj pokrojone pomidory i duś aż sos zgęstnieje.
  5. Makaron przełóż na talerz i polej sosem.

Cukinia faszerowana indykiem i pomidorami:

Składniki:

  • cukinia - 1 sztuka,
  • indyk, mięso mielone - 120 g,
  • kasza jaglana sucha - 6 łyżek,
  • cebula -½  sztuki,
  • czosnek - 1 ząbek,
  • ser Parmezan tarty - 1 łyżka,
  • pomidor - 1 sztuka,
  • pomidor suszony - 4 plastry,
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki,
  • sól,
  • pieprz czarny,
  • papryka słodka mielona - 1 łyżeczka.

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę gotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut.
  2. Suszone pomidory zalej wrzątkiem, a po kilku minutach odsącz i pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Cukinię umyj i przetnij wzdłuż na pół, wydrąż miąższ uważając, by nie uszkodzić skórki (jeżeli cukinia ma duże pestki należy je usunąć). Miąższ pokrój w kostkę.
  4. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj.
  5. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem zeszklij cebulę, dodaj czosnek, mięso mielone i miąższ cukinii, a następnie dopraw i smaż przez kilka minut.
  6. Pomidory sparz gorącą wodą, następnie zdejmij skórkę, przekrój na cztery części, usuń pestki, a miąższ pokrój w kostkę.
  7. Pomidory przełóż na patelnię z mięsem i smaż przez 2-3 minuty.
  8. Podsmażony farsz zdejmij z palnika, dodaj suszone pomidory, ugotowaną kaszę, starty parmezan i wymieszaj.
  9. Wydrążone cukinie posyp solą i pieprzem.
  10. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i włóż do niej wypełnione farszem cukinie.
  11. Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika i piecz cukinię w 180 stopniach (grzanie góra i dół) przez około 35 minut.

* Żeby zniwelować gorzkawy posmak kaszy jaglanej, warto przed ugotowaniem podprażyć ją na suchej patelni, aż do momentu wydzielenia się przyjemnego zapachu, a następnie wypłukać kaszę w zimnej wodzie. Można też zamiast tego wypłukać ją w gorącej, a następnie zimnej wodzie.

Reklama

Ciekawostki na temat mięsa z indyka

Mięso z indyka często zestawiane jest z innymi rodzajami mięs i porównywane pod kątem zawartości antybiotyków, hormonów czy składników odżywczych. Poniżej przedstawiamy kilka informacji. Mięso z indyka ciekawostki:

MIT 1: Mięso z indyka jest mniej smaczne

Panuje przekonanie, że mięso z indyka jest mniej smaczne i suche po przygotowaniu. Dzięki odpowiedniemu przyprawieniu i właściwej obróbce termicznej, mięso z indyka może być równie aromatyczne i soczyste jak inne rodzaje mięsa.

FAKT 1: Mięso z indyka polecane jest przy chorobach układu sercowo-naczyniowego

Mięso z indyka zawiera głównie nienasycone kwasy tłuszczowe, niewiele cholesterolu i znikome ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. Taki skład wpisuje się w dietę na zdrowe serce i regulację cholesterolu.

MIT 2: Można jeść surowe mięso z indyka

Surowe lub niedogotowane mięso z indyka nie nadaje się do spożycia ze względu na ryzyko zatrucia. W mięsie tym mogą znajdować się bakterie wywołujące nudności, wymioty i biegunkę, które giną w wysokiej temperaturze.

FAKT 2: Mięso z indyka polecane jest małym dzieciom

Delikatne mięso indycze jest odpowiednie dla dzieci. Często wykorzystuje się go już do pierwszych miksowanych zupek.

Włączenie przepisów z indykiem do codziennej diety nie musi być trudne. Dobrze zbilansowany plan żywieniowy można uzyskać wykupując abonament w ramach inteligentnej platformy dietetycznej. Uzyskamy nie tylko urozmaicony i smaczny plan posiłków, ale również możliwość wsparcia dietetyka, a także szereg przydatnych funkcjonalności, jak motywator picia wody czy gotowanie dla rodziny.

Czytaj również

Bibliografia

  • Nimptsch K., Bernstein A. M., Giovannucci E. i wsp. Dietary Intakes of Red Meat, Poultry, and Fish During High School and Risk of Colorectal Adenomas inWomen. American Journal of Epidemiology 2013;178:172-183.
  • M. Michalczuk, A. Siennicka: „Właściwości dietetyczne mięsa różnych gatunków drobiu utrzymywanych w alternatywnych systemach chowu”. SGGW Warszawa; Przegląd hodowlany nr 11/2010.
dietetyk Kamila Pawłowska
Artykuł napisany przez
dietetyk Kamila Pawłowska
Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku Dietetyka. Na co dzień pracuje jako dietetyk w Peater - globalnej platformie dietetycznej popularyzującej zdrowe podejście do diety. Pasjonatka aktywności fizycznej i zdrowego stylu życia. Interesuje się również psychodietetyką -ukończyła studia podyplomowe w tym zakresie na Uniwersytecie Humanistycznospołecznym SWPS. Certyfikowany Instruktor Fitness oraz Trener Personalny. Jej konikiem jest żywienie osób aktywnych fizycznie. Wiedzę z tego obszaru zdobywa uczestnicząc w licznych szkoleniach i warsztatach.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Odżywianie
Indeks glikemiczny - czym jest? Tabele produktów z niskim i wysokim IG
Produkty do diety na zbilansowanie indeksu glikemicznego
Tłuszcze nasycone - jak je odróżnić od nienasyconych? Dzienna dawka
Produkty bogate w tłuszcze nasycone
Kolagen w jedzeniu - gdzie można go znaleźć? Naturalne źródła i suplementacja
Grafika artykułu Kolagen w jedzeniu - gdzie można go znaleźć. Na grafice znajduje się szklanka z ropuszczonym kolagenem i tytuł artykułu.
Podobne artykuły
Pestki dyni po wysuszeniu
Pestki dyni - właściwości, kcal i wartości odżywcze. Jakie są przeciwwskazania?
Jedzenie z glutaminianem sodu
Glutaminian sodu - jak dawkować? Szkodliwość i skutki uboczne
Gorzki posmak w ustach
Gorzki smak w ustach - rano i po jedzeniu. Co oznacza i jak się go pozbyć?
Produkty bez glutenu
W czym jest gluten, a co nie zawiera glutenu? Gdzie najwięcej?
Chleb wieloziarnisty razowy
Najzdrowszy chleb – jaki na diecie? Zdrowe pieczywo

Reklama