Gulasz rybny z warzywami

Składniki

  • 180g fileta z pstrąga
  • 120g pomidorów krojonych z puszki
  • 105g marchewki
  • 50g korzenia pietruszki
  • 70g korzenia selera
  • 59g pora
  • 112g cukinii
  • 10g papryki słodkiej w proszku
  • 5g przyprawy garam masala
  • sól do doprawienia potrawy
  • 750ml wody
  • 30g jogurtu naturalnego
  • 50g ryżu brązowego
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Marchewki nie obieraj, a tylko wyszoruj dokładnie i pokrój w kostkę. Pietruszkę i seler obierz, a następnie pokrój drobniej niż marchewkę. Pora przekrój wzdłuż na pół, dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i pokrój na plasterki. Wszystkie warzywa przełóż do rondla, dosyp paprykę w proszku i garam masalę. Dopraw wszystko odrobiną soli i zalej zimną wodą. Przykryj rondel przykrywką, doprowadź wodę do wrzenia i gotuj gulasz na małym ogniu aż marchew zmięknie. Dodaj do rondla pomidory z puszki, zagotuj ponownie potrawę, po czym włóż pokrojoną cukinię. Wymieszaj dokładnie. Po kilku minutach gdy cukinia zmięknie, dodaj pokrojonego w kostkę pstrąga i delikatnie przemieszaj gulasz, aby przykryć jego powierzchnię. Gdy mięso ryby całkowicie zetnie się, gulasz jest gotowy. Przełóż porcję do głębokiego talerza, udekoruj plasterkami zielonej części pora i skrop jogurtem naturalnym. Potrawę podawaj z brązowy ryżem.

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta w chorobie pacjentów onkologicznych – część 2: Zalecenia żywieniowe  
Ewelina Bancerz-Poźniak - Dietetyk Nestle Health Science

Dieta w chorobie pacjentów onkologicznych – część 2: Zalecenia żywieniowe