Choruje na nią 404 mln ludzi na świecie. Dlaczego czasem tak trudno rozpoznać tę chorobę? Sprawdź❗
Choruje na nią 404 mln ludzi na świecie. Dlaczego czasem tak trudno rozpoznać tę chorobę? Sprawdź❗
Choruje na nią 404 mln ludzi na świecie. Dlaczego czasem tak trudno rozpoznać tę chorobę? Sprawdź❗

Olej marula na włosy i do twarzy. Jakie ma właściwości?

Olej marula to surowiec o niezwykle wszechstronnym zastosowaniu pielęgnacyjnym. Z powodzeniem można nakładać go na całe ciało oraz włosy. Gdzie kupić olej marula i jak prawidłowo go używać? Sprawdź.
Kobieta pielęgnuje włosy olejem marula
Źródło:123RF
W skrócie
  • Olej marula jest znany ze swoich właściwości przeciwzmarszczkowych, ale nie tylko. Z jakich jeszcze?
  • Olej marula nie jest komedogenny, co oznacza że nie zapycha porów.. Kto zatem może go stosować?
  • Olej marula w swoim składzie zawiera np. kwasy tłuszczowe omega-9. Jakie jeszcze?
SPRAWDŹ TEŻ: Jaki olej jest najzdrowszy? Kiedy najlepiej je używać?
Spis treści

Reklama

Olej czy olejek marula?

Warto wiedzieć, że olej to nie to samo, co olejek. Olej to czysty tłuszcz rośliny pozyskiwany z owoców, nasion bądź kiełków. 

Można wykorzystywać go jako samodzielny kosmetyk, choć bardzo często stanowi składnik:

  • balsamów, 
  • kremów, 
  • odżywek do włosów,
  • pomadek do ust. 

Oleje pozyskuje się w procesie tłoczenia. Posiadają one właściwości:

  • regenerujące, 
  • odżywcze,
  • nawilżające. 

Olejki są natomiast mieszaninami różnych substancji - np. kilku olejów, oleju z roślinnymi wyciągami lub składnikami syntetycznymi.

Nazwa „olejek” dotyczy również olejków eterycznych, które są otrzymywane w procesie destylacji z parą wodną lub ekstrakcji.

W przeciwieństwie do olejów posiadają one intensywne zapachy, a w kosmetyce używane są jako substancje aktywne lub konserwanty.

Bardzo często znajdują także zastosowanie w aromaterapii, na przykład poprzez dodanie kilku kropel do relaksującej kąpieli.

Opinie ludzi na jego temat są bardzo pochlebne, przekłada się na jego wzrastającą popularność.

Reklama

Co znajdziemy w oleju marula?

Marula to drzewo rosnące w południowej części Afryki. Z pestek jego owoców jest tłoczony na zimno olej marula.

Dzięki swojemu wszechstronnemu zastosowaniu często porównuje się go do oleju arganowego, jednak posiada on zdecydowanie lżejszą konsystencję i bardziej delikatny, lekko orzechowy zapach. 

W oleju marula znajdziesz m.in.:

Reklama

Działanie i właściwości oleju marula

Rdzenne mieszkanki Afryki Południowej już dawno poznały się na pielęgnacyjnych właściwościach oleju marula.

W Polsce nie jest on jeszcze zbyt popularny - a szkoda, bo dzięki antyoksydacyjnemu działaniu idealnie nadaje się do stosowania w pielęgnacji przeciwzmarszczkowej. 

Jego lekka konsystencja sprawia, że można nakładać go nawet na delikatną i cienką skórę wokół oczu, niwelując tym samym występujące na niej cienie.

Dodatkowo, olej marula nie jest komedogenny, czyli nie zapycha porów. Dzięki temu może być stosowany nawet przez osoby z cerą mieszaną. Jest niezwykle lekki i szybko się wchłania.

Można go wykorzystać na przykład jako serum, jeszcze przed nałożeniem kremu. Wystarczy rozprowadzić kilka kropel oleju na oczyszczonej buzi, a po chwili nałożyć ulubiony krem. 

Oleju marula można używać również do demakijażu - wówczas nakłada się go bezpośrednio na twarz lub wacik.

W ten sposób można pozbyć się resztek podkładu, tuszu do rzęs i innych kolorowych kosmetyków. Warto pamiętać, że po użyciu oleju w tej formie kolejnym krokiem powinno być umycie twarzy żelem.

Dzięki składnikom takim jak np. flawonoidy stosowanie oleju marula zapewnia on odpowiedni poziom nawilżenia skóry i dodatkowo działa na nią rozświetlająco, niwelując przebarwienia.

Regularne używanie produktu może wpływać na skórę przeciwstarzeniowo i regenerująco. A także przejawia działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i łagodzące. Jest polecany do pielęgnacji skóry trądzikowej, z łuszczycą i egzemą.

Reklama

Olej marula na cellulit i blizny

Olej marula doskonale sprawdza się w walce z rozstępami i „skórką pomarańczową”, choć nie można przy tym zapomnieć, że cellulit nie zniknie jedynie dzięki kosmetykom i równie ważna jest odpowiednia dieta oraz ćwiczenia. 

Aby wzmocnić działanie specyfiku, należy wmasować go porządnie w problematyczne partie ciała. Można użyć do tego własnych dłoni, jak i specjalnych rollerów, które można kupić  w każdej drogerii. 

Regenerujące i nawilżające właściwości oleju marula sprawiają, że warto stosować go w pielęgnacji świeżych blizn - zwiększy on ich elastyczność.

Śmiało można nakładać go również na przesuszone miejsca, np. skórki wokół paznokci lub łokcie.

Parę kropel oleju można dodać także do domowego peelingu do ust. Wystarczy wymieszać łyżeczkę cukru z łyżeczką miodu i kilkoma kroplami oleju, a następnie wmasować powstałą miksturę w usta.

Dzięki temu staną się one nawilżone i każda pomadka będzie na nich wyglądać znacznie lepiej.

Reklama

Zastosowanie oleju marula na włosy

Olej marula z powodzeniem można zastosować jako element pielęgnacji włosów. Pierwszy sposób to popularne olejowanie. Polega ono na wcieraniu w kosmyki na całej ich długości porcji oleju, na co najmniej godzinę przed ich umyciem.

Zabieg ten powtarzany regularnie (najlepiej raz w tygodniu) sprawia, że włosy będą bardziej lśniące, miękkie i elastyczne.

Na jaki ich rodzaj sprawdzi się najlepiej? Jest idealny do włosów średnioporowatych, jednak można go stosować również przy wysokiej porowatości.

Jeśli masz problem jedynie z suchymi końcówkami, możesz nałożyć na nie olejm marula już po myciu włosów, podczas ich stylizacji.

Wystarczy rozprowadzić kilka kropel produktu w dłoniach i delikatnie wetrzeć je w końcówki - efekt będzie natychmiastowy!

Na włosy wysokoporowe świetnie sprawdzi się również olej z kiełków pszenicy.

Reklama

Ile kosztuje olej marula i gdzie go kupić?

Olej marula bez problemu znajdziesz w internetowych sklepach z kosmetykami i ekologicznymi produktami. Jaka jest jego cena? Za buteleczkę o pojemności 30 ml zapłacisz około 30 zł

Olej marula, podobnie jak inne oleje, należy trzymać w suchym i chłodnym miejscu. Prawidłowe przechowywanie sprawia, że na długo zachowa on swoje dobroczynne właściwości.

Czytaj również

Bibliografia

  • Obiedzińska A., Waszkiewicz-Robak B., Oleje tłoczone na zimno jako żywność funkcjonalna. Żywność Nauka Technologia Jakość, 2012, 27-44.
  • Batechko S., Bańkowski Z., Moc życia żywych olejów.
  • „Sclerocarya birrea (Marula), An African Tree of Nutritional and Medicinal Uses: A Review” Abdalbasit Adam Mariod, 2012.
  • „Safety and efficacy of Sclerocarya birrea (A.Rich.) Hochst (Marula) oil: A clinical perspective” Baatile Komane i Inn., 2015.
Olga Szymkowiak
Artykuł napisany przez
Olga Szymkowiak
Olga Szymkowiak to utalentowana dziennikarka i content writer, która swoją karierę zawodową rozpoczęła w "Gazecie Wyborczej". Jej doświadczenie obejmuje pracę w jednym z wiodących polskich portali medycznych, gdzie zdobyła cenne doświadczenie w pisaniu na tematy zdrowotne, dietetyczne oraz związane z urodą. Obecnie Olga skupia się na tworzeniu treści o szerokim zakresie tematycznym, łącząc profesjonalizm dziennikarski z kreatywnym podejściem do pisania. Olga, absolwentka Uniwersytetu Łódzkiego w dziedzinie Kulturoznawstwa, wyróżnia się zdolnością do przekazywania skomplikowanych tematów w przystępny i angażujący sposób. Jej teksty charakteryzują się głębokim zrozumieniem tematu, kreatywnością i precyzją,
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Olejki
Olej z pestek dyni - właściwości i przeciwwskazania. Na co pomaga?
Dynia i olej z pestek dyni
Olej z ostropestu - właściwości, przeciwwskazania i opinie. Jak długo stosować?
Ostropest
Olej z rokitnika - poznaj jego właściwości i sprawdź, jakie ma dawkowanie
Pomarańczowe owoce rokitnika
Podobne artykuły
Olej lniany na drewnianej desce z ziarnami siemienia lnianego
Olej lniany - właściwości, zastosowanie i skutki uboczne. Kiedy pić i jak stosować?
Nasiona i olej z rośliny czarnuszki
Olej z czarnuszki - właściwości i przeciwwskazania. Na co pomaga?
Zywokost
Olejek żywokostowy - działanie, zastosowanie i cena. Na co pomaga?
Olej rycynowy w leczeniu
Olej rycynowy - działanie przeczyszczające i przeciwbólowe. Kiedy i jak stosować?
Olejek kamforowy
Jak stosować olejek kamforowy do ucha?

Reklama


Które nietolerancje pokarmowe są dziedziczne?
Sprawdź!