Dieta ryżowa - efekty, zasady i jadłospis

Dieta ryżowa jest odchudzającą monodietą – opartą na jednym składniku, czyli brązowym ryżu. Jest bezpieczna i skuteczna, o ile pamięta się o kilku ważnych zasadach. Może być też traktowana mniej restrykcyjnie – wówczas oprócz ryżu do menu wprowadza się także owoce, warzywa i napary ziołowe.

Dietę ryżową opracował w roku 1934 Walter Kempner, naukowiec Duke University w Karolinie Północnej, jako sposób na leczenie nadciśnienia tętniczego zanim wymyślono leki hipotensyjne.

Opracował ją dla hospitalizowanych pacjentów i obserwował zmiany w ich organizmach. Wówczas składała się ona z białego ryżu, cukru, owoców, soków owocowych, witamin i żelaza. Dostarczała około 2000 kalorii, 20 gramów białka i 700-1000 ml płynów, w tym soków owocowych.

Dziś dieta doczekała się wielu modyfikacji: w swojej najpopularniejszej wersji zawiera 1000 kcal i składa się z ryżu, owoców i naparów ziołowych, ale są też tacy, którzy decydują się na dietę ryżową oczyszczająca, niezwykle restrykcyjną, trwającą 3 dni, podczas której je się tylko brązowy ryż i pije dużo wody.

Właściwości brązowego ryżu

Zwolennicy diety ryżowej wskazują przede wszystkim na dużą zawartość błonnika w brązowym ryżu.

  • Dzięki czemu dieta ta fantastycznie oczyszcza ciało z toksyn, likwiduje zaparcia i pomaga usunąć złogi na jelitach.
  • Błonnik zawarty w brązowym ryżu pomaga także wyregulować poziom glukozy we krwi, a także zapewnia uczucie sytości na długi czas.
  • Brązowy ryż jest bogaty w potas, który pomaga usuwać nadmiar wody z organizmu, a dodatkowo ma w sobie magnez, cynk, żelazo, wapń i fosfor oraz jest bogatym źródłem witamin z grupy B: B1, B2, B6, a także witamin: PP, K i E.
  • Mimo tak rozbudowanej listy przyjaznych składników mineralnych i witamin, brązowy ryż nie jest w stanie zapewnić organizmowi wszystkich potrzebnych substancji, dlatego należy z wielką ostrożnością podchodzić do diety ryżowej.

Czytaj też: Ryż brązowy - 7 powodów dlaczego warto go jeść

Jak stosować dietę ryżową?

Warto zastanowić się nad wariantem diety ryżowej najodpowiedniejszym dla siebie.

3 dniowa dieta ryżowa

Trzydniowa dieta pomaga oczyścić organizm i zrzucić nawet 1,5 kilograma. Trzeba być jednak ostrożnym i pić dużo wody. Wówczas jemy trzy posiłki dziennie, złożone z suchego, ugotowanego bez soli ryżu brązowego.  Na takie oczyszczanie najlepiej wybrać czas, w którym nie jesteśmy narażeni na stres, nie mamy napiętego grafiku czy nadmiaru obowiązków.

3 tygodniowa dieta ryżowa

Mniej restrykcyjną dietę ryżową można stosować nawet przez 3 tygodnie, bazując na brązowym ryżu, owocach i naparach ziołowych. Przy utrzymaniu poziomu 1000 kcal, na tej diecie można schudnąć nawet 5 kg w dwa tygodnie. Mimo tak niskiej kaloryczności, osoba na diecie ryżowej nie odczuwa głodu, gdyż ryż jest bardzo sycący.

Przykładowy jadłospis diety ryżowej:

  • Śniadanie w diecie ryżowej

Ryż z jabłkiem

Pół torebki ryżu brązowego

1 jabłko starte na tarce o grubych oczkach

Szczypta cynamonu

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu, pomijając dodatek soli. Jabłko ścieramy na tarce i posypujemy cynamonem. Można wybrać odmiany słodkie, takie jak lobo czy ligol. Nakładamy na lekko przestudzony ryż, czekamy, aż jabłko puści nieco soku, który wniknie w ryż. Danie jest gotowe do spożycia.

  • Obiad w diecie ryżowej

Ryż z pastą z pieczonych warzyw

1 papryka

2 pomidory

Pół bakłażana

4 ząbki czosnku

Pół łyżeczki oregano

Pół opakowania brązowego ryżu

Warzywa z czosnkiem upiec w piekarniku podgrzanym do 200 stopni do miękkości (najdłużej papryka). Obrać upieczony czosnek z łupin, wszystko wrzucić do blendera i zmiksować na gładką pastę, dodać oregano. Taki sos wylać na ugotowany uprzednio ryż.

  • Kolacja w diecie ryżowej

„Podwójny” ryż z kalafiorem

Pół opakowania ryżu brązowego

3-4 różyczki surowego kalafiora

szczypta słodkiej papryki w proszku

szczypta ostrej papryki w proszku

szczypta mielonej kolendry

szczypta suszonego oregano

Kalafiora podzielić na kawałki, opłukać i rozdrobnić w rozdrabniaczu lub melakserze na drobne kawałeczki wielkości ziaren ryżu. Prażyć na suchej patelni do uzyskania złotego koloru. Dodać przyprawy, wysypać na ugotowany brązowy ryż. Smacznego! 

Czytaj też: