Superfoods pomogą na przeziębienie i grypę

superfoods
Źródło: 123RF
Superfoods to produkty, które cechuje wysoki poziom cennych wartości odżywczych, działających korzystnie na funkcjonowanie organizmu. W czasie przeziębienia i grypy warto sięgnąć po takie produkty, jak: siemię lniane, miód, rokitnik, pigwę, jagody acai czy chlorellę.
 

Przeziębienie i grypa panują zwykle w okresie jesienno-zimowym, dlatego w tym czasie szczególnie ważne jest dbanie o odporność organizmu, a tym samym o właściwą dietę. Często wystarczy zaopatrzyć się w popularne produkty, które są łatwo dostępne, a osoby lubiące wprowadzać do swojego menu modne nowości, również znajdą na sklepowych półkach superfoods zwiększające odporność organizmu.

Przeczytaj: Przeziębienie – zbawienna profilaktyka

Siemię lniane na kaszel

Małe ziarenka siemienia lnianego mają lecznicze właściwości, dlatego warto mieć je w swojej kuchni. To sprawdzony środek na kaszel oraz zapalenie oskrzeli, a dodatkowo ma on działanie przeciwzapalne.

W przypadku przeziębienia czy grypy należy pić napar z siemienia lnianego, jeść kleik lub zastosować płukankę, która zmniejsza podrażnienia jamy ustnej. Śluzowa konsystencja produktu przede wszystkim hamuje odruch suchego kaszlu, a w przypadku odkrztuszającej wydzieliny – ułatwia oczyszczanie oskrzeli.

Siemię lniane to superfoods na:

  • przeziębienie,
  • kaszel – suchy i mokry,
  • chrypę,
  • zapalenie oskrzeli,
  • ból gardła.

Dodatkowo wzmacnia włosy i paznokcie, oczyszcza skórę, przyspiesza metabolizm, chroni żołądek, a także reguluje poziom cholesterolu.

Rokitnik na przeziębienie

Kolejnym produktem, którego nie powinno zabraknąć w czasie przeziębienia jest znany, ale rzadko wykorzystywany – rokitnik, który swoją leczniczą moc zawdzięcza swoim owocom, czyli niewielkim, pomarańczowym kuleczkom.

Rokitnik bogaty jest w wartości odżywcze, a zawiera przede wszystkim:

  • witaminę C – wzmacnia odporność, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia przeziębienia,
  • flawonoidy – przede wszystkim usuwają z organizmu wolne rodniki i mają również działanie przeciwzapalne oraz uszczelniają naczynia krwionośne,
  • garbniki – mają działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i niwelują dolegliwości ze strony układu trawiennego,
  • wielonasycone kwasy tłuszczowe – omega-3 i omega-6, które regulują pracę układu odpornościowego oraz sercowo-naczyniowego,
  • witaminę E – jej niedobór w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia infekcji,
  • pierwiastki – żelazo, wapń, fosfor, selen, krzem

Rokitnik to świetny lek w walce z przeziębieniem i grypą, gdyż hamuje kaszel, zmniejsza stany zapalne organizmu oraz usuwa chorobotwórcze drobnoustroje.

Zobacz też: Czipsy z jarmużu? Witaminy, które wsiąkniesz na dłużej

Miód na grypę

Miód to produkt doskonale znany niemalże każdemu. Można nim zastąpić cukier ze względu na szereg jego właściwości.

Nie od dziś wiadomo, że miód pomaga w walce z przeziębieniem i grypą, gdyż:

  • zawiera liczne witaminy, które zwiększają odporność organizmu,
  • ma w składzie białka o działaniu bakteriobójczym,
  • działa przeciwzapalnie.

Należy wiedzieć, iż w zależności od rodzaju dolegliwości warto sięgnąć po inny rodzaj miodu. W przypadku przeziębienia i grypy jest to miód lipowy.

Miód lipowy – właściwości:

  • przeciwgorączkowe,
  • hamuje kaszel,
  • udrażnia zatkane zatoki.

Dodatkowo w czasie przeziębienia skuteczny jest miód gryczany oraz akacjowy, który ze względu na bardzo słodki smak jest lubiany przez najmłodszych. Miód spadziowy najlepiej radzi sobie w walce z kaszlem, gdyż ma właściwości wykrztuśne.

Pigwa na odporność

Kolejnym superfood, które sprawdza się w czasie przeziębienia jest oczywiście pigwa. Przede wszystkim zawiera dużą dawkę witaminy C, przez co zwiększa odporność i chroni organizm przed infekcjami.

Pigwa ma również działanie przeciwzapalne oraz antybakteryjne, a także wzmacnia organizm poprzez:

  • garbniki,
  • witaminy,
  • pektyny,
  • minerały.

Pigwa zwalcza również na szereg innych dolegliwości: obniża poziom cukru we krwi, działa odchudzająco, niweluje wolne rodniki, pobudza trawienie, zapobiega biegunce i wymiotom. 

Czytaj: Powrót do zapomnianych owoców

Jagody acai - antyoksydanty

Jagody acai zyskują coraz większe grono zwolenników na całym świecie i jest to produkt, po który często sięgają osoby interesujące się tematyką zdrowej żywności. To roślina pochodząca z Ameryki Południowej, a wyglądem przypominająca borówkę.

Co zawierają jagody acai?

  • szereg witamin, takich jak: B1, B2, B3, E, C,
  • antyoksydanty, które usuwają z organizmu wolne rodniki,
  • kwasy omega-6 i omega-9.

Zalecane są dla osób, które chcą zrzucić na wadze i przyspieszyć metabolizm, ale to również świetny produkt na przeziębienie i grypę ze względu na dużą dawkę witamin oraz kwasów omega.

Chlorella na odporność

Chlorella staje się coraz popularniejsza na świecie i jest to alga pochodząca z Dalekiego Wschodu. Ze względu na dużą zawartość chlorofilu ma zieloną barwę, a do organizmu dostarcza, takie składniki, jak:

  • witaminy A, B,C,
  • kwas foliowy,
  • aminokwasy,
  • niacyna,
  • fosfor,
  • magnez.

Według badań udowodniono, że chlorella wpływa na wzrost odporności organizmu, a także przez zawartość dużej ilości witamin, skutecznie walczy z przeziębieniem i grypą. Można zakupić ją w formie tabletek, proszku oraz płynu, a dostępna jest w aptekach i na półkach ze zdrową żywnością.

Czytaj też: Przeziębienie. Jak się zaczyna i jak je pokonać

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

Pytanie: Gdzie najczęściej kupujesz produkty ekologiczne?

  Na targu

  W Internecie

  W supermarkecie

  W sklepie ze zdrową żywnością

  Od lokalnych dostawców

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA