Reklama
Czym jest ryż naturalny? Odmiany ryżu
Ryż to zboże, które stanowi podstawę żywienia jednej trzeciej światowej populacji. Jest znany i stosowany we wszystkich rejonach świata, jako składnik wielu rozmaitych potraw. Ojczyzną ryżu są Chiny, które do dziś mają status największego producenta i eksportera tego zboża. Najwięcej upraw znajduje się w południowo-wschodniej Azji, gdzie sprzyja im gorący i wilgotny klimat.
Istnieją tysiące odmian ryżu, które przeważnie klasyfikuje się na podstawie kształtu i barwy jego ziaren.
Ze względu na kształt wyróżnia się:
- ryż długoziarnisty – ziarna wąskie, podłużne, długości ok. 7 mm,
- ryż średnioziarnisty – ziarna długości ok. 6 mm, o bardziej pękatym kształcie,
- ryż krótkoziarnisty – ziarna niemal okrągłe, długości 5 mm.
Ziarna różnią się także naturalnym kolorem. Znany jest:
- ryż czarny,
- ryż brązowy,
- ryż czerwony,
- ryż żółty,
- ryż biały.
Producenci różnicują także ryż ze względu na stopień oczyszczenia ziaren. Każde ziarno ryżowe składa się z trzech głównych warstw:
- bielma,
- otrąb,
- plewy.
Plewy są warstwą niejadalną i każda spożywcza odmiana musi być jej pozbawiona. Otręby natomiast są jadalne i niektóre odmiany ryżu zjada się razem z nimi. Ryż oczyszczony jedynie z plew to właśnie ryż naturalny brązowy (może on być zarówno długo- średnio- jak i krótkoziarnisty). Swą barwę zawdzięcza on pigmentom znajdującym się w pozostawianej osłonce. Biały ryż natomiast to taki, od którego bielma oddzielone są wszystkie warstwy zewnętrzne.
Reklama
Kalorie w ryżu naturalnym
Ryż naturalny uznawany jest powszechnie za zdrowszy i bardziej dietetyczny niż ryż biały. Gotowany ryż naturalny w ilości 100 g dostarcza organizmowi tylko 110 kcal, podczas gdy 100g odmiany białej aż 338 kcal. Dzieje się tak dlatego, że osłonki ziaren są bardzo mało kaloryczne, a w przypadku ryżu naturalnego również się je zjada.
Ryż naturalny zawiera także więcej błonnika wspierającego prawidłową pracę układu trawiennego oraz przyspieszającego metabolizm. Jest bogatszym niż ryż biały źródłem białka (ok. 8 g w 100 g produktu) i tłuszczów, a zawarte w nim węglowodany posiadają niższy indeks glikemiczny. Wszystko to sprawia, że ryż naturalny sprzyja odchudzaniu i w rozsądnych ilościach może być bezpiecznie spożywany przez osoby walczące ze zbędnymi kilogramami.
Reklama
Właściwości ryżu naturalnego
Wszelkie odmiany ryżu mają pozytywny wpływ na pracę ludzkiego organizmu, wspomagając różne jego funkcje. Jednak to ryż naturalny uznawany jest za zdrowszy niż biały, ponieważ zjadane z nim osłonki ziaren zawierają najwięcej pożytecznych substancji. Prozdrowotne właściwości ryżu to przede wszystkim:
- stymulacja pracy układu pokarmowego i pracy jelit, przyspieszanie metabolizmu (dzięki wysokiej zawartości błonnika (ok. 1 g czystego błonnika w 100 g produktu),
- właściwości antyoksydacyjne– zwalczanie wolnych rodników przyczyniających się do powstawania chorób nowotworowych,
- regulacja poziomu kreatyniny we krwi,
- regulacja poziomu cukru,
- regulacja poziomu cholesterolu i tym samym niwelacja ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia – miażdżycy czy choroby wieńcowej,
- wysoka zawartość witamin z grupy B i witaminy E,
- wysoka zawartość magnezu, fosforu, żelaza, manganu, miedzi, selenu wspierających ważne funkcje organizmu,
- brak zawartości glutenu (dzięki temu ryż nie powoduje reakcji alergicznych i może być bezpiecznie spożywany nawet przez osoby ze skłonnościami do uczuleń pokarmowych).
Kilka lat temu przeprowadzono badania, w których odkryto, że ryż zawiera arsen – pierwiastek o toksycznych właściwościach, bardzo szkodliwy i niebezpieczny dla ludzkiego zdrowia. W ryżu naturalnym jest go więcej niż w białym, ponieważ większość arsenu w ziarnie ryżu znajduje się w zewnętrznej osłonce. Ilości te jednak są na tyle śladowe, że spożywanie ryżu w rozsądnych ilościach nie stanowi zagrożenia.
Reklama
Ryż naturalny – gotowanie. Gdzie kupić?
Jak gotować ryż naturalny, by podczas termicznej obróbki stracił jak najmniej swoich właściwości, by był miękki i smaczny?
Jeśli chodzi o ryż naturalny, czas gotowaniamusi być nieco dłuższy niż w przypadku odmian całkowicie oczyszczonych. Osłonka bowiem jest twardym elementem i musi odpowiednio zmięknąć, by nadawała się do zjedzenia. Warto jednak pamiętać, że gotowanie zbóż i warzyw pozbawia je substancji o prozdrowotnym działaniu. Co zrobić, by trwało ono jak najkrócej? Można wcześniej namoczyć ziarna w wodzie, by nieco napęczniały i zmiękły. Dzięki temu późniejsza obróbka termiczna może trwać na tyle krótko, by utrata właściwości była jak najmniejsza.
Producenci ryżu, zarówno białego jak i naturalnego, oferują kilogramowe opakowania, w których ziarna umieszczane są luzem lub mniejsze opakowania, gdzie ziarna porcjowane są w specjalnych saszetkach. Znawcy ryżu uznają gotowanie go w saszetkach za niewłaściwe i niezdrowe, prowadzące do powstania złej konsystencji i pozbawiające ziarna ich walorów smakowych. Ryż najlepiej jest gotować luzem, w takiej ilości osolonej wody, by podczas procesu została ona całkowicie wchłonięta.
Gdzie kupić ryż naturalny? Jest on powszechnie dostępny z sklepach ze zdrową żywnością oraz w supermarketach w alejkach z produktami bio lub wśród innych produktów sypkich.
Czytaj też: