Zupa z pieczonej papryki na ostro

Zupa z pieczonej papryki na ostro

Składniki

  • 5 czerwonych papryk,
  • 1 cebula czerwona,
  • 1 łyżka papryczek jalapeno w zalewie,
  • garść świeżych liści kolendry,
  • 4 łyżki oliwy
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Czerwone papryki oczyść z pestek i pokrój na mniejsze części. Cebulę pokrój na ćwiartki i palcami porozdzielaj jej warstwy. Ułóż paprykę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika - 220 stopni Celsjusza – piecz, aż porządnie zrumieni się. Upieczoną paprykę dodaj do garnka, zalej wodą na 1cm ponad powierzchnię papryk. Gotuj na małym ogniu aż papryki zaczną się rozpadać. Wystudź zupę i zacznij blendować na gładki krem. W trakcie blendowania dolewaj małym strumieniem oliwę, aby połączyła się z zupą. Zupę na koniec dopraw solą himalajską lub morską. Paprykę jalapeno posiekaj jak najdrobniej i posyp wedle uznania na zupę w talerzu. Udekoruj zupę porwanymi w dłoniach liśćmi kolendry.

Czytaj też: Poziom cholesterolu – normy

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta na podwyższony cholesterol – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta na podwyższony cholesterol – porady dietetyka

Dieta przy wysokim cholesterolu – porady lekarza
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta przy wysokim cholesterolu – porady lekarza

Jadłospis Jadłospis na 7 dni