Sałatka z kaszy gryczanej niepalonej z fetą, ogórkiem i marynowanym czosnkiem

Sałatka z kaszy gryczanej niepalonej z fetą, ogórkiem (…)

Składniki

  • 100g kaszy gryczanej niepalonej,
  • 30g sera feta,
  • 1/2 ogórka,
  • 6 ząbków czosnku marynowanego,
  • 3- 4 łyżki soku z grejpfruta,
  • 3 łyżki oleju lnianego,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Kaszę ugotuj na sypko, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie. Ogórka obierz i pokrój na cienkie plasterki. Czosnek pokrój na 3-4 mniejsze cząstki. Ostudzoną kaszę połącz razem z sokiem z grejpfruta oraz olejami, przesyp do miski. Na wierzch kaszy dodaj czosnek i pokruszony ser feta.

Czytaj też: Co może jeść cukrzyk

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta cukrzycowa – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta cukrzycowa – porady dietetyka

Dieta cukrzycowa – porady, zasady, leczenie
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta cukrzycowa – porady, zasady, leczenie

Jadłospis Jadłospis na 7 dni