Gotowany indyk w panierce z otrębów owsianych z kaszą quinoa, surówką z czerwonej kapusty z selerem

Gotowany indyk w panierce z otrębów owsianych (…)

Składniki

  • 100g piersi z indyka,
  • 50g otrębów owsianych,
  • 60g kaszy quinoa,
  • 50g czerwonej kapusty,
  • 50g korzenia selera,
  • 2 łyżki octu gruszkowego lub jabłkowego,
  • 2 łyżki oleju lnianego
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Kaszę quinoa ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie. Kapustę czerwoną poszatkuj najdrobniej jak potrafisz. Seler obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Kapustę i selera przełóż do miski, dopraw octem i olejem. Indyka pokrój w kostkę o grubości 2 cm i wrzuć do wrzątku, przykryj rondel i trzymaj ok. 10 minut lub do momentu aż najgrubszy kawałek mięsa po przekrojeniu nie będzie surowy. Gotowe mięso odcedź i jeszcze wilgotne przełóż do miseczki z otrębami owsianymi. Starannie obtocz każdy kawałek indyka w otrębach. Na środku talerza wyłóż surówkę z kapusty i selera, dookoła niej ułóż kaszę quinoa. Indyka w otrębach rozłóż na kaszy. Całą potrawę udekoruj ulubionymi ziołami (natka pietruszki, koperek bądź lubczyk ogrodowy).

Czytaj też: Owoce dla cukrzyka

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta cukrzycowa – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta cukrzycowa – porady dietetyka

Dieta cukrzycowa – porady, zasady, leczenie
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta cukrzycowa – porady, zasady, leczenie

Jadłospis Jadłospis na 7 dni