Chleb orkiszowy z pastą z bobu, szczypiorkiem, jajkiem sadzonym i czarnym sezamem

Chleb orkiszowy z pastą z bobu, szczypiorkiem (…)

Składniki

  • 2 kromki chleba orkiszowego,
  • 100g bobu,
  • 2 jajka "zerówki" lub "jedynki",
  • łyżeczka czarnego sezamu,
  • łyżka posiekanego drobno szczypiorki,
  • 2 łyżki oliwy
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Bób gotuj w lekko osolonej i osłodzonej wodzie do momentu aż skórka zacznie pękać (do wody dodaj tyle samo soli co cukru). Bób następnie przelej na sito i opłucz pod zimną wodą, obierz ze skórki. Ostudzony bób przełóż do wysokiego naczynia, dolej oliwę i zacznij blendować na gładką pastę - możesz dolewać wodę przegotowaną aby łatwiej zmiksować bób. Dopraw wedle uznania bób szczyptą soli. Na teflonową, lekko rozgrzaną i suchą patelnię wbij jajka. Przykryj patelnię pokrywką aby szybciej ścięło się białko. Gdy białko jest całkowicie ścięte, a żółtko jeszcze płynne, cienką łopatką podważ dookoła jajka i zdejmij je z patelni. Kromki chleba posmaruj pastą z bobu oraz dodaj na wierzch szczypiorek. Na każdą kromkę przełóż jedno jajko sadzone, które następnie posyp czarnym sezamem i płatkami soli morskiej. W potrawie tej można zastąpić jajka sadzone podduszoną na oliwię białą fasolą.

Czytaj też: Dieta cukrzycowa w ciąży

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta cukrzycowa – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta cukrzycowa – porady dietetyka

Dieta cukrzycowa – porady, zasady, leczenie
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta cukrzycowa – porady, zasady, leczenie

Jadłospis Jadłospis na 7 dni