Zupa rybna z łososiem i pomidorami

Zupa rybna z łososiem i pomidorami

Składniki

  • 150g łososia
  • wypatroszony pstrąg w całości
  • 1 marchew
  • 2 cebule żółte
  • 1 korzeń pietruszki
  • 5 liści laurowych
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • 3 dojrzałe pomidory
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/2 pora
  • 100g ziemniaków
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • mały pęczek koperku
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Marchew i pietruszkę obierz i pokrój na grube plastry. Na maśle klarowanym przesmaż marchew, pietruszkę, pokrojony w paski por, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i obrane cebule przekrojone na ćwiartki. Po zrumienieniu się warzyw, przełóż je do garnka. Pstrąga przetnij na pół i przełóż do garnka. Zalej wszystko zimną woda na 2cm ponad powierzchnię mięsa i warzyw. Dodaj szczyptę soli. Gotuj wywar przez ok. 30 minut na bardzo małym ogniu aby pstrąg nie rozpadł się. Dodaj obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i gotuj aż staną się miękkie ale jeszcze będą zwarte. Do zupy przełóż przygotowany przecier pomidorowy, świeże pomidory pokrojone grubą kostkę (pozbawione pestek) i posiekany koperek. Z zupy wyjmij pstrąga i oddziel mięso od skóry i ości. Zagotuj ponownie zupę. Przelej zupę do talerza, a na wierzch połóż oddzielone mięso z pstrąga. Do zupy można podać na talerzu ćwiartkę cytryny lub limonki do samodzielnego doprawienia.

Czytaj też: Dieta na obniżenie cholesterolu

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta na podwyższony cholesterol – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta na podwyższony cholesterol – porady dietetyka

Dieta przy wysokim cholesterolu – porady lekarza
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta przy wysokim cholesterolu – porady lekarza

Jadłospis Jadłospis na 7 dni